Annons
Artiklar > Helmut Newton-fotografi klubbades för 2,1 miljoner

Helmut Newton-fotografi klubbades för 2,1 miljoner

Foto: Helmut Newton.

I onsdags klubbades Helmut Newtons bild "Domestic nude V: In my livingroom" för 2,1 miljoner kronor på Bukowskis. Med den prislappen kan fotoauktionen vara den dyraste i Svensk historia.

Silvergelatinfotografiet i en upplaga av 1/3 var signerat och monterat på aliminum. Bilden med titeln "Domestic nude V: In my livingroom, Chateau Marmont, Hollywood, Los Angeles, 1992" ställdes ut år 1992 på Credit Foncier de France, Place Vendôme i Paris. Under ledning av kurator Claude Geiss och Helmut Newton valdes noggrannt de kopior ut som skulle få vara med i utställningen, övriga kopior förstördes i Helmut Newtons och Mr Geiss närvaro. Auktionens fotografi är just det exemplar som ställdes ut 1992 och antagligen den enda vintageprint som existerar av "Domestic Nude V".

Helmut Newton är en legend inom moderna fotografi. Han föddes 1920 i Berlin och köpte sin första kamera vid tolv års ålder. Han uppslukades av fotograferandet och allt skolarbete försummades. Motvillig tilllät hans föräldrar att han började studera fotografi för Yva, en av Berlins ledande societetsfotografer. Han inspirerades tidigt av Brassaïs nattliga bilder av Paris och ville ta liknande sådana i Berlin. En annan influens var dokumentärfotografen Erich Solomon. Hans bilder var ofta tagna i svag belysning med dramatiska skuggor som gav en känsla av oförklarligt drama.

Läs mer om fotoauktionen på Bukowskis hemsida.



Publicerad 2010-11-19.

4 Kommentarer

Tomasz 2010-11-19 21:04  
Samlarobjekt, svårare än så är det väl inte?
Jämför med gul shilling banco, hur bra är den att ha? Inte ens snygg, och den funkar inte som porto.
Skulle ni ha samma attityd om det var er bild?
Rolle Rosenpal 2010-11-20 16:51  
Ingen kommentar, men. Homosapien är kapabel till nästan vad som hellst, det är bara att följa historien om denne.............Rolle

Merläsning

ANNONS