Annons
Artiklar > Landskrona köper samling med svenska kameror

Landskrona köper samling med svenska kameror

Tre Hasselbladskameror i guld ingår i samlingen som Landskrona kommun köper in för 1,5 miljoner kronor.

 

Det finns fler svenska kameramärken än Hasselblad. Landskrona köper en samling med drygt 100 svenska kameror för 1,5 miljoner.

Papperstidningen berättar att kamerorna kommer från en kamerasamlare i Umeå. I samlingen finns kameror från Svensk Kamera Industri, Göteborgs kamerafabrik, Molander & Son och givetvis Hasselblad.

Här kan du läsa en sammanställning av svensk kamerahistoria.

Dessutom ingår kringutrustning som blixtar, väskor, bruksanvisningar och  ljusmätare. Kamerorna är av olika typ. Förutom vanliga handhållna kameror så finns bälg- och bänkkameror, kameror tillverkade för armén och flygvapnet, en kameran för passfoto, fallplåtskameror med mera. Alla kameror är kanske inte tänka för att användas, som tre Hasselbladare pläterade i 24-karats guld.

Landskrona kommun har gjort sig ett namn i fotokretsar genom Landskrona fotofestival som lockar många av Sveriges främsta fotografer varje år. Kommunen har också köpt in stora fotosamlingar till ett fotohistoriskt museum. Nu hoppas Landskrona kommun kunna etablera ett fototekniskt museum i staden.

– Nu har vi registrerat namnet ”Sveriges fotohistoriska museum” – nu är det dags att leva upp till det. Foto är ju inte bara bilder utan även teknik, och den här samlingen visar den historiska utvecklingen, det blir en del av helheten, säger kultur- och fritidschefen Kjell Thoresson till Papperstidningen.

Landskrona kommun har betalat 400 000 till samlaren i Umeå. Pengarna kommer dels från Sparbanksstiftelsen Skåne och dels från kommunen. Resterande 1,1 miljoner ska betalas ut i tre omgångar enligt kontraktet fram till årsskiftet 2018-2019. För att få ihop de resterande pengarna söker kommunen pengar från stiftelser och fonder.



Publicerad 2017-02-16.

5 Kommentarer

PMD 2017-02-16 14:53  
Det är mycket vällovligt att se till att samlingen inte skingras, men om jag vore skattebetalare i Landskrona så skulle jag bli lite fundersam.

Jag undrar om kommunen har gjort någon slags kalkyl på intäkter till det planerade muséet som kan täcka inköpskostnaden på sikt.
Svar från froderberg 2017-02-16 14:59
"men om jag vore skattebetalare i Landskrona så skulle jag bli lite fundersam."

Det framgår av texten att Landskrona kommun inte står för hela kostnaden. Och man kan nog anta att samlingen även ger intäkter, direkt eller indirekt. I vilket fall rör det som en rätt relativt liten engångssumma i en kommunbudget. Antagligen visas kamerorna ihop med den stora fotosamlingen vilket löser lokalfrågan.
martinator 2017-02-16 15:41
Fotoutställningen - om denna samling hamnar där - ger idag inga intäkter då museet inte tar något inträde. Fråga inte mig hur de får ihop ekonomin, är bara en vanlig skåning som besöker det då och då.
PMD 2017-02-16 16:47
Magnus: det framgår av artikeln att kommunen söker pengar från stiftelser och fonder för att gå ihop till återstående utbetalningar till säljaren, men om kommunen inte får ihop pengarna på det viset så måste förstås skattebetalarna stå för notan. Förhoppningsvis blir det inte så, men det vet vi inte förrän om två år.
Svar från froderberg 2017-02-16 17:23
@Per. Det framgår av artikeln att Sparbanksstiftelsen Skåne redan bidragit med pengar. Risken att skattebetalarna får stå för hela notan är alltså lika med noll. ;)
PMD 2017-02-16 17:59
Vad är det då för pengar som kommunen försöker få ihop genom att söka pengar från stiftelser och fonder? (Sista meningen i artikeln).

Pengarna från Sparbanksstiftelsen i Skåne syftar väl på del av de 400 000 kr i meningen innan?

Nej, hela notan behöver förstås inte skattebetalarna stå för hur det än går.
Jag borde förstås ha skrivit "resten av notan". :-)
Ulf Jönsson 2017-02-17 15:52  
Strålande Landskrona!
Blir ett framtida dragplåster!
Ett museum utan innehåll är värdelöst!
Tror fullt ut på Landskronas intentioner och
förmåga att infria dem. Ökar status för fotografi
i Skåneregionen!
Som skattebetalare vore jag nöjd med dessa satsningar
som kommer att placera Landskrona på kartan och
öka inflödet av besökare och turister!!!!!!!!!!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS