Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Museum hotar att stämma Wikipedia

Museum hotar att stämma Wikipedia

Museet National Portrait Gallery i London hotar med rättsliga åtgärder efter att 3 300 bilder från museets hemsida har lagts upp på nätet av uppslagsboken Wikipedia.

BBC News skriver att det är Derrick Coetzee, medarbetare på Wikipedia, som har brutit mot de brittiska lagarna genom att lägga ut bilder från museets hemsida på Wikipedia. Men fotografier av konstverk skyddas inte av copyrightlagar i USA - där Coetzee bor och Wikipedia har sin bas.

National Portrait Gallery (NPG) arbetar för tillfället med ett projekt som tillgängliggör bilder av museets konstverk för allmänheten och har därför lagt upp 60 000 högupplösta bilder på sin hemsida. Tanken är dock att det är vanliga människor som ska använda bilderna - inte företag.

Museet har begärt att Wikipedia ska ta bort bilderna, men ingen åtgärd har ännu tagits av Wikipedia. NPG säger sig gärna bidra med lågupplösta bilder till Wikipedias arkiv och vill helst inte fortgå med en stämning. Derrick Coetzee har inte gett några nya kommentarer kring händelsen, skriver BBC.

Källa: BBC.

Publicerad 2009-07-18.

14 Kommentarer

Joel Stjernerhem 2009-07-18 20:10  
Hur orkar man?
Om nu museet ska lägga upp högupplösa filer ändå för privatpersoner kan dom inte lika gärna få lika på wikipedia som är en alldeles utmärkt uppslagssida där man ändå surfar gratis!
pgx 2009-07-18 20:16  
"3 300 bilder från museets hemsida har stulits"

Stulits? Gjorde man inbrott på servern och tog bilderna? Upptäckte personalen detta när de kom tillbaka dagen därpå att bilderna var borta (stulna)?

Tycker helt klart att wikipedia ska nöja sig med att göra kopior på dem och sedan lämna tillbaka originalen som de stulit.
oXo 2009-07-18 20:32  
Jag tycker att wiki kan köra med lågupplösta bilder och sedan länka till bilderna på NPG.
NPG lägger en massa tid och resurser på att tillgängliggöra bildern så är det väl inte mer än rätt att folk kommer till deras sidor för att titta på dom.

Mvh Mattias
emil_fh 2009-07-18 21:30  
Håller med Mattias Persson, tycker det är fel att en organisation som Wikipedia tar sig rätten enbart av den anledning att det är en fri tjänst.
jelu1661 2009-07-18 23:42  
De har alltså lagt ut bilder på nätet och är arga för att de nu finns på nätet.
dudek53 2009-07-19 02:38  
"De har alltså lagt ut bilder på nätet och är arga för att de nu finns på nätet."

klockrent!

Dessutom, varför ska NPG åtnjuta publicitet för verk de ändå aldrig skapat?
Konsten ska väl få så stor spridning som möjligt, det är väl ändå det viktiga?
tormig 2009-07-19 16:03  
Märkliga inlägg med tanke på alla hysteriska trådar med rubriken "bildstöld" som florerar här.
budda 2009-07-19 17:45  
@torbjörn: det handlar om att fotografera av konstverk. rakt framifrån, inget kretivt arbete alls. rent reprofoto...

Undrar om det i sverige ens skulle nå verkshöjd och att det egentligen är konstnären som bör ha rättigheterna (men det lär ju vara ganska gamla verk som gått ur sin skyddstid)
jonfor 2009-07-20 11:01  
Jonas: Det är ju just det som är grejen, det uppnår inte verkshöjd. Muséet gör bort sig fullständigt.

Sedan kan jag tänka mig ett par konstfotografer som skulle bli mäkta upprörda av ditt inlägg ;-)
budda 2009-07-20 12:01  
@jonatan: ja det tycker jag också. Torbjörn ville koppla samman det med bildstölds trådar på forumet och jag poängterade att det inte gick att jämföra.
UlfBodin 2009-07-20 12:52  
Är inte det riktiga problemet i detta att Wikipedia licensierar om bilderna i samband med publiceringen? Wikipedia publicerar enbart bilder med en Wikimedia Commons-licens som är helt fri för användning både kommersiellt och icke-kommersiellt. Nu är jag inte insatt i just detta fall men om Wikipedia tar en bild på nätet med en viss licensiering och licensierar om den till Wikimedia Commons så tycker jag det är fel. Detta har hänt med bilder från svenska museer också.
UlfBodin 2009-07-23 10:43  
Här är ett blogginlägg med kommentarer om frågan som kan vara intressant att läsa: http://electronicmuseum.org.uk/2009/07/15/the-whole-npg-wikimedia-thing/
p.isotalo 2009-08-20 00:46  
Jag är själv hängiven wikipedist sen 2005. "Det riktiga problemet" som Ulf Brodin hävdar finns inte. Wikimedia Commons accepterar inte att man "förnyar" licenser på avbildningar av verk som man anser saknar upphovsrättsskydd. Kravet är att man uppger att upphovsrätten har gått ut, och det har Coatzee också gjort. Se t.ex. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jeremy_Bentham_by_Henry_William_Pickersgill.jpg

Däremot verkar det rätt sannolikt att en svensk domstol skulle döma till museers fördel i ett sånt här fall. Se t.ex. http://www.blf.se/468.php#1144 . Det tycks knappt finnas några som helst krav alls på verkshöjd för fotografier i Sverige. Det innebär alltså att ägarna av de fysiska verken, och givetvis också arkivdokument och liknande, sitter på en nästintill evigt förnybar upphovsrätt eftersom dom själva bestämmer vem som får avbilda deras verk.

Vad det betyder i praktiken är att verk inköpta, restaurerade, underhållna, förvarade och eventuellt digitaliserade för skattepengar förblir enskilda institutioners immateriella egendom. Det är dessa institutioner som på egen hand får bestämma exakt hur offentliga verken egentligen får vara. Försöker man själv göra dessa verk offentliga på allvar, vare sig det är i ideellt eller kommersiellt syfte, så kommer man bli åtalad/stämd och det juridiska kalaset kommer givetvis också bekostas med offentliga medel.

Jag har förstås väldigt svårt att uppmana någon som helst sympati för offentliga institutioner som hävdar legalistiska och byråkratiska teknikaliteter i avsikt att leka kulturella grindvakter gentemot den allmänhet som bekostar deras blotta existens.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS