Annons
Artiklar > Poliser använde sig av utpressning mot fotograf

Poliser använde sig av utpressning mot fotograf

Jesper Nilsson tog bilder på två civilpoliser i tunnelbanan med sin mobilkamera - något som slutade med att poliserna hotade att ta med honom till häktet om han inte raderade bilderna.

Händelsen inträffade under onsdagskvällen då Jesper Nilsson var på väg hem från sitt jobb . Klockan var runt 19-tiden i Horntulls tunnelbana då han upptäcker två män, vilket han tror sig vara civilpoliser, som är i full akt med att kontrollera biljettsmitare.

Jesper plockar då fram sin mobil och tar ett par bilder på civilpoliserna - stillsamt och på gott avstånd - för att han tycker det är konstigt att polisen ska jaga biljettsmitare som åker med en privatägd tunnelbana. Dessutom arbetar Jesper för en nättidskrift där han skrivit just om kontrollsystemet i tunnelbanan.

På bloggen skriver Jesper: "Poliserna undrar vad fan jag håller på med och jag förklarar att jag inte fotograferar de båda ungdomarna utan bara de två poliserna. Jag frågar om de är poliser men de svarar avböjande och istället undrar den första polisen varför jag tar foton och jag förklarar att jag skriver om kollektivtrafik och kontrollsystem. Då bryter helvetet lös".

SvD skriver om hur Jesper menar att poliserna trycker upp honom mot väggen och hotar med att de ska anmäla honom för ofredande och sätta honom i häkte. Hans mobiltelefon, datorväska och plånbok beslagtas sedan av polisen. De säger att han ser drogad ut och måste följa med in till polisstationen och ta ett urinprov.

Men om han raderar bilderna slipper han.

- Jag upplever inte att de gjorde något olagligt. Men det jag upplever var orätt var att de gav mig två alternativ, antingen så tar vi dig för att du ser drogad ut och sätter dig i häkte eller så tar du bort bilderna medan vi tittar på och så är du inte misstänkt för något, säger Jesper till SvD.

Till en början ville inte Jesper radera bilderna, men sedan gick han med på att ta bort dem. På tunnelbanan hem växte känslan av att ha blivit dåligt behandlad - så Jesper skrev om händelsen i sin blogg och på Twitter och återskapade sedan bilderna. I bloggen kan du läsa hela berättelsen och se bilder och en videofilm.

Fotosidan har tidigare skrivit om reglerna för att få fota i tunnelbanan. Enligt SL finns det inga regler för privatpersoner som vill fotografera i tunnelbanan. Aftonbladet skriver att Citypolisen nu har beslutat att internutreda två polismännens agerande och att en åklagare har tagit över ärendet.

Diskutera nyheten i Fotosidans forum!

Publicerad 2010-02-14.

21 Kommentarer

Cygni 2010-02-14 21:30  
När polisen internutreder vet väl alla hur det blir med det.
IronDavid 2010-02-14 22:18  
Hahaha!

Fan va nice att dra råkopia på luren! : )

MVH /David.
grip 2010-02-14 22:45  
snutarna blir mer o mer värdelösa, och inte på det jobbet dom gör, dom behövs bara inte och därmed är av mindre värde för samhället. det som en polis kan lösa, kan vi själva lösa med kärlek o glädje. låter jävligt hippie men så är det fan, snuten skapar bara mer problem
PeterWem 2010-02-14 23:28  
Skapar polisen problem för dig Marcus bör du ta dig en funderare på vad du egentligen sysslar med.
j2^ 2010-02-15 07:42  
Citypolisen har nu själva polisanmält de båda poliserna. Det blir alltså inte en internutredning överhuvudtaget, vilket jag anser känns ganska positivt.
Pellerin2 2010-02-15 09:12  
Som vanligt hör man bara ena sidans version av vad som hänt. Med tanke på killens politiska bakgrund (tankesmedjan konflikt,copyriot?!) känns han inte särkilt trovärdig när han kommer i konflikt med polisen....och varför tog han inte bilder när de stackars barnen trycktes upp i ett hörn som han påstår? På hans blogg förundras jag också över allt polishat som kommer i dagen i kommentarerna.
snowbear 2010-02-15 09:45  
fan vad glad jag blir :) hoppas poliserna får det hett om öronen! jag vet precis hur "den typen är" dom har sett en BECK film och tror dom är gunvalld!. jag tycker polisen är bra och det dom gör i det stora hela är bra det finns alltid rötägg inom alla yrkeskårer och det är dom jag vill se åka dit på det dom gör. för i 9 fall av 10 så håller dom varandra om ryggen och kommer undan med all skit dom gör.
forry4U 2010-02-15 11:51  
Wow..Per.
så det är bara högerjournalister som skall anses trovärdiga..Jeez, du måste skoja
jakobnev 2010-02-15 13:45  
"Som vanligt hör man bara ena sidans version av vad som hänt."

Som tur är finns det ju en video också.
bengt-re 2010-02-15 14:06  
Hoppas att detta granskas noggrant - detta är det farligaste som finns i ett samhälle och fortsätter detta så är mycket snart i ett läge där vi inte längre är en demokrati. Berättelsen har så många paralleller med vad som berättas i alla diktaturer att det är skrämmande. Jag föreslår att man förutom polisen utredning anmäler ärendet för granskning av EU domstolen då ärendet har många bottnar av vilka flera är mycket otrevliga och vittnar om en bristande ledningsstruktur om man inte klarar av att styra sin poliskår så att de agerar enligt demokratiska spelregler.
Pellerin2 2010-02-15 21:04  
Göran, politisk bakgrund kanske var fel ord, men vissa grupper SÖKER hård konflikt med polisen och sedan framställer man det vinklat från sin synvinkel. Jakob när det gäller videon säger den väl inte särskilt mycket. I min dator bara hackar den och inte mycket blir sagt, iallafall inte så man får något sammanhang. För övrigt gör jag inte skillnad på höger- eller vänstermedia så länge man håller sig till sanningen.
idasjögren 2010-02-15 23:12  
Dom där poliserna ska ryka, plain and simpel. Spelar ingen roll vilken politisk sida man står på, att först släppa någon som man påstår är drogad (vilket tydligt framgår i videon, trots att det hackar), sen helt plötsligt släppa samma person fri... Hade dom på allvar trott att han var drogad skulle dom testat honom hur eller hur, vilket bevisar att poliserna snackar skit. Och varför skulle dom behöva beslagta hans telefon för att drogtesta honom? Än mer misstänkt & uppenbart blir det när dom sen direkt efter publiceringen på bloggen anmäler honom... Tja, det talar ju sitt tydliga språk. Sånt här hör inte hemma i en demokratri, dom har inte bland ordningsmakten att göra.
jakobnev 2010-02-16 11:58  
"Jakob när det gäller videon säger den väl inte särskilt mycket."

Vilken vettig människa som helst förstår ju tonen i rösten på polismannen när han säger: "Du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov?" och "Aa men vänta nu, du är jävligt muntorr!"
joakim_hansson 2010-02-16 13:34  
Jättebra av polismyndigheten att själva polisanmäla dessa två maktmissbrukare. Hoppas det leder till en rejäl fingervisning om hur polisen bör uppträda gentemot medborgare.
dudek53 2010-02-16 15:44  
Ännu ett exempel på maktmissbruk från polisens sida.
Osmidigt agerande och brottsligt beteende.
Jag förväntar mej mer av människor som är ute med pistol på jobbet.
Av 5000 sökande per 350 platser per år tycker man polishögskolan borde kunna vaska fram bättre folk.

Jag undrar om de agerar mot bättre vetande eller om de trotsar grundlagar med flit?
Lena Hansson 2010-02-16 17:58  
Ibland funderar man på att bli polis bara för att se vad som gömmer sig bland de kretsarna... det här är ju sjukt.
Det var tur att det var en kille som har koll på sina teknikprylar iallafall, så att filerna kunde återskapas.
jorgene 2010-02-17 12:54  
Nu har poliserna anmält Jesper också för "Grovt Förtal".

Se anmälningarna här (uppdatering, sist i inlägget)
http://tuggarna.posterous.com/polisen-som-mitt-i-tunnelbanan-star
volkers 2010-02-18 16:12  
Jag växte upp i Tyskland och kom som ungdom i kontakt med Polisen där.

Blev sparkad väldig hård bakifrån som 13 åring av en polis vid första mötet med statsmakten. Anledningen var att jag frågade om han "tyckte om att fingrar genom mina fickor" när jag blev tvungen att stå framåtlutad mot en vägg för kroppsvisitering. Kände mig utsatt och förnedrad, blev uppkäftig lärde mig dock genom detta handling direkt på plats att ha respekt för ordningsmakten och vill härmed tacka polismannen för detta!
Föreslå också att utvidga statens maktmonopol så att jag få använda samma beprövade metod för att inhysa respekt i familj - och bekantskapskrets om de skulle behövas. Som första steg i rätt riktning kan väl lärare, ambulansförare och brandmän officiellt få samma rätt ganska omgående, nästa grupp kan bestå av politiker, parkeringsvakter och busschaufförer.
(Anmälan slutade ord mot ord och polisens ord vägde per automatik mer trovärdig än mina - anta att de är samma sak här i Sverige).
Flyttade sen till Grekland, lyckligtvis kunde jag undvika all personlig kontakt med polisen under mina 18 år som jag bodde där.
Vill dock ge all heder till Grekiska Polisen eftersom dom är i alla fall ärliga. Misstänkta brottslingar visas regelbundet upp i TV blåslagen, förskräckt och mycket ångerfull. Ett effektiv och öppen informationspolitik och inga onödiga internutredningar som bara kostar massa med skattepengar.
Jag kan varmt rekommenderar polisstationen i Hersonissos/Kreta i fall att några Svenska poliser vill gå på kurs för att finslipa stilen lite. Med lite tur kan ni få en kursledare med erfarenheter från juntatiden!
Min Fru (uppvuxen i "trygga Sverige") och jag ja helt olika erfarenheter och åsikten om hur man förhåller sig till Polisen. Vi bråkade ganska ofta över att jag gav "felaktiga signaler" till mina 2 pojkar som är i tonåren. Efter att min 14 åring blev våldsam upptryckt mot en husvägg och kom hem med tydliga märken från struptag runt halsen förändrades situationen dock lite till min fördel - åter igen måste jag tacka polisen, den här gången alltså en hederlig svensk polisman, civilklädd, som tillsammans med en kollega patrullerade genom var bostadsområde.
Sonen störde polisens arbete eftersom han ville prata med en polisman samtidigt som denne ställde frågor till sonens vän. Polis så att sonen skulle ta steget tillbaka och när han ställde frågan "varför" så SKYDDADE den andra polisman (190 cm/ runt 100 kilo) sig själv, sin kollega OCH INTE MINST SONEN (170 cm/60 kilo) genom att gå till attack.
Sonen hade händerna i jackfickan och detta betraktades som en säkerhetsrisk var en av förklaringar. Vintertid 15 grader minus, ni som ha ungdomar vet hur töntigt de är med handskar i den åldern.
All heder till denne handlingskraftiga polisman! Tack att du skyddade min son och visade för min familj hur trygg och säker vi kan känner oss i polisens sällskap.
Jag ha klart för mig att en statsmakt behövs, att Polis gör mycket som är bra men se till att ni rensa ut ordentlig, bort med alla och allt som skada kåren.
Ni vill att medborgarna ska vara öppen mot er och vittna ärlig - framgå med gott exempel.

Andan att "inte skvallra" som finns bland kriminella finns i lika utsträckning hos er. De är mest därför att jag så till mina ungar att vända ryggen så fort som dom se en polis, att inte prata med er, att ignorerar er fullständigt.

Så länge att ni skydda era ruttna ägg och inte aktivt se till att ni är värd att få medborgarnas förtroende är ni inte värd något annat.

Tyvärr så lyssnade de äldsta sonen inte på mig när han hade sin första kontakt med en polisman, men han fick ju omedelbart offentlig stöd med att förstå mina ord.
Historien fick upprepa sig - Tack för hjälp med uppfostringen !
Jag hoppas verkligen att alla inlägg här och på andra bloggar kan hjälpa till att förändra dagens polisutbildningen och att vi få den sort Polis i Sverige som vi behöver.
Ärliga, engagerade, motiverade och självsäkra män och kvinnor som vill vara medborgarnas "vän och hjälpare".
"Vän och Hjälpare" är Tyska Polisens motto, kanske kan Svenska Polisen anta sig samma motto och leva upp till det om några år?
Janne B 2010-02-19 17:54  
Och vad styrker Jespers version om att han "blev tvungen" att radera bilderna eftersom han annars skulle bli föremål för någon form av kroppsbesiktning. Jag måste säga två saker, är detta allt i bevisväg som finns på Jespers blogg så är hela historien en ren propagandaversion som diverse journalister förmodligen utan större tvekan köpt med tanke på hur säljande det är att klanka ned på den "dåliga" polisen. För det andra är jag mycket förvånad över att en sådan här rent politisk historia tas upp här på fotositen. Det handlar inte det minsta om att få eller inte få fotografera, utan ett politiskt ställningstagande rörande någon form av dravel jag inte ens vill gå in på. Att utifrån denna blogg dra några som helst slutsatser är fullständigt omöjligt. Vi vet inte ett dugg om vem eller vilka som blev ofredade eller på vilket sätt Jesper uppträdde. Det var ju bara synd att han inte fick följa med på ett urinprov för då hade väl hela historien inte varit så rolig att publicera längre.
JB
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS