Annons
Artiklar > Nordiska Förbundet för Fotografi utökas

Nordiska Förbundet för Fotografi utökas

Styrelsen samlad. Stående från vänster: Pekka Salminen, Monica Wennblom, Roald Synnevåg, Halvor Larsen, Michael Fahlgren. Knästående fr vänster: Nils-Erik Jerlemar, Peter Carstensen. Tapio Karjalainen saknas på bilden. Foto: Thomas Pedersen

 

Det danska riksförbundet Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) har nu gått med i Nordiska Förbundet för Fotografi (NFFF). Därmed är fotoklubbarna i Sverige, Norge, Finland och Danmark samlade under ett paraply.

Tillsammans representerar NFFF drygt 20 000 medlemmar. Ordförande Nils-Erik Jerlemar säger till Fotosidan att med Danmark så känner sig NFFF fulltaliga och att styrelsearbetet intensifieras. Syftet med NFFF är att skapa mervärden för de anslutna fotoklubbarna och deras medlemmar

Närmast i verksamhetsplanen står en internationell utställning under 2016 och ett Nordiskt Fotomästerskap under 2017. NFFF:s webbsida ska utvecklas, bland annat så att medlemmars bilder kan presenteras. Det finns även planer på en gemensam nordisk årsbok under 2017.

Läs mer här.

Läs även: Nordiskt fotoförbund bildat



Publicerad 2016-02-09.

3 Kommentarer

alf109 2016-02-10 18:50  
Det verkar som om fotoklubbsverksamheten skulle vara i behov av föryngring. ;)
Jag tillhör ju själv samma åldersgrupp som dessa personer verkar göra och det är ingen kritik mot äldre, men.....
I och för sig stred redan "De unga" för över 60 år sedan mot vad de tyckte var gammaldags och föråldrat inom fotoklubbsverksamheten, därav det då myntade uttrycket "Rosenlunderiet" om de naturromantiska björkstammarna i släpsjus och fulla gråskalor som gällde mycket då. Rosenlunds sjukhus var ett vårdhem för gamlingar på den tiden, där av namnet. :)
Svar från froderberg 2016-02-10 20:03
Styrelsearbete har nog aldrig lockat de unga i fotoklubbsrörelsen. Sveriges fotoklubbar har upplevt att det är trögt att locka unga under flera decennier, samtidigt som vissa klubbar lyckats hur bra som helst.

Min erfarenhet inom fotoklubbsrörelsen och flera ungdomsorganisationer på riksnivå är att det krävs rätt inställning för att locka yngre. Man måste exempelvis vara beredd att ändra på en del rutiner och aktiviteter. Det gäller att inse att yngre personer är mer ute efter att lära sig än att bara fika och snacka (det kommer med tiden). Det gäller också att man tar väl hand om de yngre när de kommer så att de känner sig välkomma. Rekrytera flera unga på en gång så att de känner sig trygga i varandra. osv, osv.
alf109 2016-02-15 17:55
Tyvärr visar nog responsen på det här inlägget ganska väl hur viktig de flesta tycker att fotoklubbsverkasmheten är. :)
begust 2016-02-15 22:14  
Ñär det gäller rekrytering till styrelser i ideella föreningar tror jag det är lika svårt oavsett verksamhet. Jag har varit med i flera styrelser och kan konstatera att i många fall tycker övriga medlemmar att sittande styrelse kan sitta på livstid. Då slipper man själv ta ansvar och ta av sin fritid.
Sedan att rekrytera yngre till fotoklubbar är något vi får jobba vidare på. I alla fall i Stockholm konkurrerar vi med många andra intressen.
Svar från froderberg 2016-02-16 10:09
Jag tror att det finns en potential inom området 25-35 år. De brukar kunna integreras väl med befintliga äldre medlemmar. Men ännu yngre är svårare, men Skellefteå brukar lyckas. Att det skulle vara svårare i Stockholm tror jag inte alls på (kan utveckla det vid tillfälle). Däremot tror jag att det handlar om att visa att fotoklubben är relevant för unga fotointresserade.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS