Prylnytt
Makroobjektiv som klarar skala 1:1 finns det gott om, men objektiv med rejälare förstoring är det ont om. Nu kommer ett alternativ: Mitakon 85/2,8 1-5X Super Macro
Zhongyi Optics som tillverkar Mitakon 85/2,8 1-5X Super Macro framhäver att objektivet ger relativt stort arbetsavstånd mellan motiv och objektiv. Det gör det enklare att ljussätta och minskar risken för att objektivet stör eller skuggar motivet. Vid skala 1:1 är det fria arbetsavståndet 27 centimeter och vid skala 5:1 är det 10 cm.
Den optiska konstruktionen är apokromatisk för att minska kromatisk aberration och består av 12 linelement i 8 grupper.
Objektivet väger 750 gram och är 67 mm långt. Filterdiametern är 58 mm. Det går bara att använda objektivet på makroavstånd. Fokuseringen är manuell.
Med Mitakon 85/2,8 1-5X Super Macro följer ett roterbart stativfäste som är Arca Swiss-kompatibelt och en LED-belysning.
Objektivet kommer att säljas med en lång rad fattningar: Canon EF, Nikon F, Sony FE, Sony Alpha, Pentax K, Sony E, Micro Four Thirds samt Fujifilm X. Det rekommenderade priset är 500 US-dollar.
Exempelbilder från Zhongyi Optics
Foto: Jie Ge
Foto: Gua Ge. Bilden är stackad.
Foto: Richard Wong
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Bildexemplen är fina men jag är skeptiskt till att de bara är tagna med detta objektiv. Det känns som att det varit lite fokusstackning med tillhörande utrustning också.
Trevligt att se att de gjort stativfästet ARCA-kompatibelt och inte bara den vanliga 1/4" gängan.
Det anges att en av bilderna är stackad.
Brasklapp för att jag inte har nån koll på makrofoto:-) Men jag vet att exponeringen blir lägre och varför.
Laowa hade något liknade 2,5-5x, men det var ganska vidvinkligt och ger väl därför kortare arbetsavstånd. Har för mig också att Laowa var helt manuell även bländaren, men här verkar det inte finnas någon bländarring så det borde vara att den bländar ner automatiskt
Mitakon borde dock ha byggt objektivet med en nedbländningsring som man vrider på för att snabbt blända ner till förvald bländare. Sådant var ganska vanligt på objektiv avsedda för spegelreflexer på 1950-talet.
De kanske helt enkelt inte kände till den sortens bländarkonstruktion.