Annons

Proffsfoto

Artiklar > Canon Eos R1 – ett flaggskepp under utveckling

Canon Eos R1 – ett flaggskepp under utveckling

Som förväntat kommer Canon med en toppmodell i Eos R-serien kallas Canon Eos R1. Canon utlovar dramatiskt bättre prestanda än med Eos R3.

Det är OS-år i år och Canon brukar tajma sina lanseringar av sportinriktade kameror med de Olympiska spelen. Eos R1 blir antagligen mer allround än Eos R3, men också en bättre sportkamera med mer avancerad autofokus.

Canon berättar i sitt pressmeddelande att Canon Eos R1 får en ”dramatiskt förbättrad prestanda” jämfört med Eos R3 när det gäller både stillbild och video.

Eos R1 har en extra bildprocessor kallad Digic Accelerator utöver den redan befintliga Digic X-processorn. Kameran får också en helt ny sensor. Canon uppger att betydligt större datamängder än tidigare ska kunna bearbetas. 

Vi tolkar detta som att bildsensor har snabbare datautläsning än Eos R3 och troligen även fler pixlar. Enligt Canon ska detta ge en ”aldrig tidigare skådad” autofokusprestanda. Som ett exempel på detta nämner Canon att noggrannheten i motivspårningen har förbättrats. Vid fotografering av lagsport kan autofokusen bättre hålla fast skärpan på vald spelar, även om denne tillfälligt skyms av en annan spelare.

En annan nyhet är ”Action Priority” där kameran räknar ut vilken spelar som är viktigast att fokusera på, till exempel den som skjuter iväg bollen.

Den ökade processorkraften kommer också användas för mer avancerad brusreducering.

Canon har släppt en bild på Eos R1 och av den kan vi avläsa att kamerahuset är mycket likt Eos R3, men något större och med en annan klädsel. Det finns också en så kallad "Tally"-lampa som indikerar pågående videoinspelning. Att "prismat" är högre kan betyda att R1 får en mer avancrad sökare, kanske med fler ögonavläsande sensorer för autofokusen.

Canon Eos R1 kommer att fälttestas den närmaste tiden (läs OS) och lanseras senare under 2024.



Publicerad 2024-05-15.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

1 Kommentarer

Jan Rönnlund 2024-05-17 08:13  
Grattis Canonfotografer nu blir ni lika nöjda som oss Nikon Z9 ägare.
Säkert steget över denna gång men det här håller ju nivån på utvecklingen hög ;)

Merläsning

ANNONS