Annons
Artiklar > Sony Xperia PRO-I – finessfylld mobil med stor sensor (eller?)

Sony Xperia PRO-I – finessfylld mobil med stor sensor (eller?)

Avancerad AF, Zeiss optik och 4K inspelning i 120 bilder per sekund är några exempel på vad Sonys nya flaggskepp kan erbjuda. Men det är huvudkamerans 1-tumssensor som är det stora dragplåstret. Åtminstone är det vad Sony själva vill ge intryck av.

Nya Sony Xperia PRO-I intar tronen som Sonys mest påkostade mobiltelefon och det är onekligen en imponerande skapelse som lämnar fabrikerna. Sony har länge försökt skapa en nisch som mobiltillverkaren för de mest foto- och videointresserade användarna och med Xperia PRO-I (uttalas PRO-i) satsar man på att erbjuda finesser som kan få det att vattnas i munnen även på de mest luttrade köparna.

Vad sägs till exempel om en huvudkamera med motsvarande 24 mm Zeiss-optik och ovanligt stor sensor av så kallad 1-tumstyp? Samma sensor som används i företagets mycket omtyckta kompaktkameror i RX100-serien. Eller autofokus med 315 fasdetekterande fokuspunkter, fotografering i 12-bitars RAW-format, videoinspelning i 4K med ända upp till 120 bilder/s och dessutom motivföljande- och ögonsökande AF?

Dessutom finns här en dedikerad kameraprocessor (Bionz X) som styr alla foto- och videorelaterade uppgifter och optimerar bildkvaliteten. Och vi har bara börjat rota bland godbitarna!

Men vi kan väl återkomma till huvudkameran och den stora 1-tumssensorn. Sony hävdar att Xperia PRO-I är världens första mobiltelefon med den här sensorn och som dessutom kan erbjuda fasdetekterande autofokus. Det sistnämnda har betydelse för Sony är inte den första tillverkaren som har försökt sig på att trycka in en 1-tumssensor i en mobiltelefon. Panasonic var först, redan 2014, med DMC-CM1. Den blev en flopp, säkert mycket beroende på att telefonen blev så tjock.

En stor sensor kräver helt enkelt stor optik. Sharp lanserade Aquos A6 i maj 2021 och trots 1-tumssensor har inte heller den blivit en kioskvältare. Men tanken är ju helt klart god. Ju större sensoryta, desto mer ljus kan den samla in och desto mindre brus och större dynamiskt omfång får bilderna. Sony Xperia PRO-I utlovar alltså fenomenal bildkvalitet.

Det finns bara en liten hake – Sony utnyttjar inte hela 1-tumssensorns yta för fotografering utan bara 60%. Så istället för 20 miljoner pixlar, som är upplösningen för hela ytan hos den här sensortypen, levererar Sonys huvudkamera bilder med 12 miljoner pixlar.

Den effektiva bildytan är fortfarande stor men inte störst. Både Xiaomi Mi 11 Ultra och Samsung Galaxy S21 Ultra har maffigare huvudsensor, 98mm2 respektive 86 mm2, jämfört med bara 70 mm2 som utnyttjas av Xperia PRO-I. Å andra sidan har Xiaomi och Samsung också betydligt fler pixlar som trängs på ytan och därför mindre pixelstorlek. Men de kan slå ihop pixlar (så kallad pixelbinning) när det behövs för att samla in mer ljus och minska bruset.

Man kan också ta upp det faktum att Sonys objektiv, som har en ljusstyrka på f/2, släpper in mindre ljus till sin sensor än båda nämnda konkurrenter. Apple iPhone 13 Pro / Pro Max har något mindre sensoryta än Xperia PRO-I men i gengäld betydligt ljusstarkare objektiv (f/1,5) vilket också ger mer ljus per pixel på sensorn.

Varför har Sony begränsat sensorytan? Säkert av flera anledningar, till exempel för att hålla objektivet på en rimlig storlek, kunna få tillräckligt snabb signalutläsning för videoinspelning i 4K vid 120p samt minimera värmeutveckling och batteriförbrukning.

Även om Sony Xperia PRO-I kanske inte längre framstår fullt så imponerande som man först får intryck av är det ändå en mobil som förtjänar uppmärksamhet. Utöver huvudkameran finns det ytterligare två kameror, en med ultravidvinkel motsvarande 16 mm brännvidd och ljusstyrka f/2,2 samt en med normalobjektiv motsvarande 50 mm och ljusstyrka f/2,4. Båda har 12 miljoner pixlar och bildsensorer i mer normala storlekar för en mobiltelefon (små alltså). Det finns dessutom en dedikerad avtrycksknapp på sidan!

Skärmen är på 6,5 tum och är en OLED-panel med mycket hög upplösning (1644 x 3840 pixlar) och 120 Hz variabel uppdateringsfrekvens. Systemkretsen är kraftfulla Snapdragon 888 och här finns hela 12 GB RAM-minne och 512 GB lagringsutrymme, som dessutom kan utökas med ett micro SDXC-kort!

Batteriet är på 4500 mAh och Sony erbjuder både stereohögtalare och 3,5 mm hörlursuttag för musik- och filmälskare. Xperia PRO-I tål också vatten (IP65/68 klass) och har givetvis stöd för 5G om man lyckats skaffat ett sådant abonnemang.

Sony Xperia PRO-I ska bli tillgänglig på marknaden i början av december men i skrivande stund har vi fortfarande inget svenskt pris. Rekommenderat pris i Europa är satt till 1799 Euro, cirka 18 000 kronor.



Publicerad 2021-10-27.

6 Kommentarer

Benganbus 2021-10-27 21:18  
Det e väl i mobiltelefonkamerorna som spetstekniken ligger! Häftig grej å så Zeiss! :)
Svar från Krille 2021-10-27 21:39
Ja, mobilförsäljningen driver på en hel del av utvecklingen inom sensorteknik, optik och beräkningsbaserad fotografi med multishotteknik. Det förstnämnda gynnar definitivt även systemkameror men jag tror att det sistnämnda också kommer att bli viktigt så småningom.
Anders F. Eriksson 2021-10-29 16:49  
Det är alltså en 1-tumssensor (som inte ens från början är en tum), som är beskuren till en yta mindre än i en av de största konkurrenternas lur. Lurigt :D
Svar från Krille 2021-10-29 18:41
Och med tanke på hur många "testare" som verkar ha missat detta så har väl Sonys marknadsföringstrick varit hyfsat framgångsrikt.
PMD 2021-11-01 23:32  
Kan man ringa med den också? :-)

18000 kronor för en telefon känns rätt saftigt, speciellt som Sony luras lite om sensorn.

Finns det några mobiltelefoner med hyfsat rejäla teleobjektiv numera? Det skulle locka mig mer.
Svar från Krille 2021-11-02 09:14
Visst gör det. Samsung Galaxy S21 Ultra har fyra kameror, varav en med ett teleobjektiv med motsvarande 240 mm brännvidd.
PMD 2021-11-02 20:06
Tack! Det lät intressant först men jag kollade specen lite närmare.
10 Mp, f/4.9 och sensor på 1/3.24". Bättre än inget teleobjektiv alls, men inte direkt imponerande.
Priset är dock bättre än Sonytelefonen. :-)

Min förra kameratelefon var en Samsung med 20.7 Mp, sensor på 1/2.3" och zoomobjektiv motsvarade 24-240mm. (Optisk zoom, alltså).
Den var dock inte så välbyggd och började falla i bitar för ett par år sen. Trevlig så länge den höll.
Svar från Krille 2021-11-02 22:34
Du menar en Samsung Galaxy K Zoom. Problemet med den var att den var rätt tjock och jobbig att hantera och processorn alltför seg för dagens appar och webbsidor. Men kameramässigt före sin tid kan man väl säga. Jag har en sådan som ligger snyggt packad i sin kartong. Dagens mobiler ger bättre bildkvalitet.
PMD 2021-11-03 01:03
Ja, en sån är det. Min ligger också nedpackad nånstans. :-)

Jag håller med om att en modernare telefon har bättre bildkvalitet, dock baserat på jämförelser med endast en telefon, dvs min nuvarande ett år gamla Samsung S20, men att beskära bilden från den senare till samma utsnitt som man fick med längsta brännvidd på Galaxy K Zoom blir inte nödvändigtvis till den nya telefonens fördel.

Jag skulle gärna se en modernare version av Zoom-telefonen men misstänker att det skulle vara svårt att få den tillräckligt mycket tunnare för att den skulle bli populär.
martinot 2021-11-12 21:33  
Gediget bra nyhetsartikel som redovisar fakta, och inte bara tar all info och text direkt från pressreleasen! Grymt jobb. Uppskattas.
Svar från Krille 2021-11-12 22:23
Tackar. Satt med på Sonys presentation av telefonen så jag behövde knappt läsa pressreleasen, hade redan all info i huvudet. Intressant presentation men med förvånande upptäckt, dvs att bara 60% av sensorn utnyttjas.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS