Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > 2256 exponeringar sammanfogade till en rundtur

2256 exponeringar sammanfogade till en rundtur

Malmöhus slott visas i Nordens första 360-graders virtuella rundtur. Totalt har 2 256 exponeringar från 188 fotopositioner sammanfogats. Den digitala rundturen öppnar även nya dörrar till slottet.

Den virtuella guidning av Malmöhus slott har skapats med hjälp av Google Street View, men det ligger ändå väldigt mycket arbete bakom. Tanken med rundturen är att visualisera slottets, stadens och regionens historia.

Börja rundturen här, eller längst ned på sidan.

Besökaren få se delar av slottet som vanligtvis är stängda för allmänheten, som riddarsalen, kanontornet och fängelsehålorna, eftersom ett virtuellt besök inte sliter på lokalerna på samma sätt som ett fysiskt. Besökaren kan röra fritt runt i lokalerna och klicka på intressanta föremål.

För att skapa en rundturen med 360-gradersvy togs 2 256 exponeringar i råformat under tre dagar. Sedan behövde bilderna tonjusteras och beskäras för att matcha varandra och bilda ett 360-graders panorama. Totalt tog efterarbetet med bilder, röstpålägg och information en vecka.

Bilderna är tagna av Magnus Högfeldt med en Canon 7D Mark II och ett 8 millimeters fisheyeobjektiv. Objektivet ger 180 graders diagonal bildvinkel.

För varje gång Magnus Högfeldt sätter ner kameran och dess stativ på golvet för att täcka en ny vinkel tar han 12 exponeringar - tre exponeringar (för att skapa en HDR-bild) i fyra olika riktningar med 90 graders skillnad.
– Det finns kameror som kan ta bilden i en exponering, men kvaliteten blir hemsk, säger Magnus.

För att täcka hela rundturen gjorde Magnus 188 sådana fotostopp. Han sätter oftast själv samman exponeringarna till panoraman med hjälp av programmen HDRfusion och PTgui.

Magnus Högfeldt är certifierad googlefotograf och tar ofta bilder av restauranginteriörer som visas i Googles tjänster. För att spara tid förenklar han ofta arbetsflödet genom att göra HDR-bilder från bara en exponering.
– Om det varken finns fönster eller andra kraftiga ljuskällor så kan det räcka med en råfil för att få fram tillräckligt med detaljer.

Att ta fyra exponeringar istället för tolv spar tid, både vid fotograferingen och i efterarbetet. För att spara ännu mer tid kan Magnus ladda upp bilder direkt till Google. Då skapas panoramabilderna automatiskt av programvara i deras servrar.

I fallet med Malmöhus slott gällde det att få full kontroll över processen och ett så perfekt resultat som möjligt. Därför togs inga genvägar.

Bakom rundturen står Malmö stad och Expedia Sverige.


Malmöhus slott - virtuell rundtur by ExpediaSE



Publicerad 2016-07-25.

10 Kommentarer

dannemann79 2016-07-25 17:58  
Kul att få se delar av slottet som annars är stängda för allmänheten =)
En liten parentes bara. Jag antar att objektivet som används ger en bildvinkel på ca 167 grader i kombination med en Canon 7D mk II. För en småbildssensor och ett 8mm hade 3 bildvinklar räckt för ett varv men här behövs alltså 4 vinklar för ett varv. Det finns fisheye som ger 180 grader på APS-C. Tex Sigma 4,5mm.
Magnus Högfeldt 2016-07-25 18:08
Hej Daniel,

Om objektivets bildvinkel är precist 180 grader på bredden vet jag inte, men det är bra nära. Jag fotar i porträttförmat med objektivet vinklat upp några grader för att få överlapp i taket och undvika stativet. Man behöver få bra överlapp för att få nog detaljer i kanterna att stitcha ihop.
Svar från froderberg 2016-07-25 20:13
Tack för påpekandet. Med 1,5x APS-C-sensor så ger 8 mm fisheye 180 grader diagonalt, men bara 167 grader med Canons 1,6x APS-C-sensor.
martinator 2016-07-26 14:44  
Vet inte var infon i artikeln kommer ifrån - men som malmöbo besökte jag slottet senast för en månad sedan och då var riddarsalen öppen för allmänheten.
stigfredrik 2016-08-03 12:46  
Lite kul att man på ett ställe kan se fotografens ben samt stativet. Coolt i övrigt tycker jag!
Buddmeister 2016-08-12 11:30  
Man kan hyra fängelsetornet och ta bilder där!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/2898269.htm?set=mp

(på http://fredrikmolnar.se/people finns fler!)
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS