Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fotosidan Magasin

Artiklar > TEST: Nikon D7200

TEST: Nikon D7200

Foto: Magnus Fröderberg

 
Plus

Ingen blir nog överraskad att Nikon uppdaterar storsäljaren D7100. Frågan är mest hur stora justeringar nya D7200 innebär och om Nikon lyckas fixa de irritationsmoment som fanns utan att förstöra det som gjorde D7100 omtyckt.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2015-08-12.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

Nikon D7200
Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager.

14 Kommentarer

Christian Hemborg 2015-08-12 16:06  
MINUS
– Ingen pekskärm
Är pekskärm verkligen så viktigt och bra att det är ett minus?
Jag har aldrig haft det själv, men har aldrig känt ett behov av det.
Vad jag däremot uppskattar är en ren skärm utan fingeravtryck när jag tittar på bilderna jag har tagit.
Men ni som har pekskärm kanske har upptäckt saker som jag ännu inte vet om och just därför inte saknar.
4b501u73 2015-08-12 16:21
Håller med, jag skulle snarare sätta pekskärm som ett minus.
Min kamera (D750) kan jag ratta utan att titta, just för att den har knappar.
froderberg 2015-08-12 16:33
Pekskärm har sina för- och nackdelar. Jag tycker att fördelarna överväger. Det kan gå snabbare att göra inställningar i menyer och man kan snabbare välja en punkt i bilden för autofokusen i live view-läge.
PMD 2015-08-12 19:04
Så länge det går att göra alla inställningar utan att använda pekskärmen så är det knappast ett minus utan snarare neutralt att den finns (för den som ogillar pekskärmar, alltså).

Själv gillar jag att kunna använda pekskärmen ibland och traditionella knappar och rattar ibland.
Svar från Grevture 2015-08-12 19:51
Pekskärm är oerhört smidigt för vissa saker, och det skall ju aldrig vara så att man är tvungen att använda den. Vilket det inte heller är på någon av de systemkameror med pekskärm som jag har stött på.

Alla typer av reglage har sina poänger - knappar, rattar, snurrhjul och pekskärmar. För att till exempel bläddra bland och zooma in- och ut i tagna bilder är pekskärm ofta oerhört smidigt.

Jag har kört många kameror med pekskärm och tycker det är ett klart plus.
Iore117 2015-08-13 09:31
Pekskärm är en generationsfråga. Mina barn som nu är i fotoålder ratar allt som inte har pekskärm. Det gör snart jag också. Pekskärm är perfekt när man ska göra menyinställningar, bläddra mellan bilder efter exponering etc. Optisk sökare och knappar är bäst under själva fotografeingen.
Vridbar skärm (som videokameror haft i bortåt 20 år) är perfekt vid filmning, men också vid makro- och reprofotografering med stativ.
Christian Hemborg 2015-08-13 14:53
Jag har inget emot pekskärmar i sig - det revolutionerade mobiltelefoner och jag tror att det är framtiden även för kameror. Men pekskärmar fungerar bättre ju större skärmen är. Gamla små telefoner (mindre än iPhone) är i stort sett helt hopplösa att använda. Kanske räcker 3,2 tum, vad vet jag? Rent spontant tror jag att framtidens kameror kommer ha skärmar som är ca 4 tum, även om det kan tvingas bli en annorlunda lösning för att få plats med sökaren kombinerat med ett vettigt format.
Att det är enklare att zooma och förflytta sig i en bild köper jag direkt. Inget snack om att det är bättre.
Att välja focuspunkt vid live view-läget kan också vara lite bättre, även om jag inte tror att fördelen är lika stor som när det gäller att zooma.
Men Magnus Fröderberg motiverade det, bland annat, med att "Det kan gå snabbare att göra inställningar i menyer". Där känner jag mig mer tveksam till om det är ett så värst stort plus. Okej att det eventuellt kan gå liiiite snabbare, men - ärligt talat - hur många gånger per dag gör en normalanvändare (kanske 95% av användarna) ändringar i menyerna? Om det sparar ett par sekunder/dag är det inget som behöver leda till ett minus. När jag gör ändringar i menyerna gör jag det samtidigt som jag funderar över hur jag vill komponera bilden och det blir liksom ingen extra tid alls, eftersom funderingarna ofta tar längre tid än att välja i menyerna.
Vridbar skärm är en helt annan fråga, men det tycker jag är väldigt bra och jag tror att många har lättare att direkt se fördelen. Dels vid makrofoto, men även nu när de flesta kameror har en videofunktion.
Der Steppenwolf 2015-08-12 21:47  
Varför visar exif hos alla bilder att dom är tagna med en D5300?
Svar från Grevture 2015-08-12 22:03
Det var så jag kringgick att Lightroom inte officiellt hanterade D7200 när testet utfördes (ändrade metadata med Exiftool). Jag har sedan kollat och det blev ingen skillnad (som jag kan se) att konvertera med nyare Lightroom som hanterar D7200.
Der Steppenwolf 2015-08-12 22:16
Tack för svaret Martin.
Erik Schalin 2015-08-13 09:09
Klurigt att lura LR :)
Mats__o 2015-08-14 20:50  
Jag saknar ett helt programerbart userläge. Man kommer inte åt alla inställningar idag

Det andra jag skulle vilja lägga till är en vridbar skärm. Det har sina fördelar när man ska fota och behöver hålla kameran högt (I synnerhet när man bara är 1.70 över marken själv)
Der Steppenwolf 2015-08-14 22:44
@Mats Olsson
Vad är det man inte kan programmera på nuvarande U1 och U2 ?
Mats__o 2015-08-15 15:57
Bland annat kan du inte ställa in automatisk utfällning av blixten. Du kan kopiera hela auto-moden och då få auto-blixt så det finns bevisligen en inställning för det.

Att kopiera hela auto-moden innebär att man också blir utlåst från allt som är spärrat där så det funkar inte heller

Jag hittade den här "finessen" när jag ville göra en auto-mode men med mer skärpa vilket alltså inte går pga Nikons nedlåsningar
Svar från Grevture 2015-08-15 16:05
Mats, jag håller i sak med dig. Tyvärr är grundproblemet allmänt, dagens kameror har ofta mer eller mindre stora möjligheter till omprogrammering av gränssnittet, men tillverkarna verkar lite rädda för det här och lägger ofta in lite godtyckliga begränsningar.

Det jag själv ofta stör mig på är att man har programmerbara knappar, vilket i sig förstås är jättebra, men sedan har mycket begränsat med funktioner som faktiskt går att koppla till de knapparna.
Der Steppenwolf 2015-08-15 19:08
OK. Använder ytterst sällan inbyggda blixten och då som en eventuell upplättningsblixt därför har aldrig stött på problemet. Annars tycker jag att U lägena är klockrena iaf för mig. Allt jag vill ha där går att få med.
Per 2015-09-09 08:35  
Hur reptålig är egentligen displayen?

Jag tänker att det kan vara dags att byta min D300 till en D7200, men skulle bli lite nervös av att inte kunna använda ett separat displayskydd när jag är ute och härjar? Är den fasta displayen rejält repig efter ett par år, så att man saknar en tiltbar dispaly ännu mer när man fotar landskap eller macro i märkliga vinklar och vill använda live-view för fokusering men knappt ser nånting pg alla smårepor?
Svar från Grevture 2015-09-09 23:02
Generellt är moderna displayer mer tåliga mot repor än resten av kameran :-)

Det är nog en av flera teknikområden där smarta telefoner drivit på utvecklingen.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS