Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > En fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige

En fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige

Lördagen 7 mars klockan 14:00 är det vernissage för utställningen Swedish Blue I på Arbetes Museum i Norrköping. 

Bakom utställningen står fotografen och konstnären Thomas H Johnsson.

Det är utanför storstäderna den största delen av befolkningen lever. Swedish Blue I är en fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige. Och utställningens kärna är brinnande aktuell då bristande resurser till landsorterna debatteras flitigt.

– Det är givetvis komplext. Småorter blir närmast satta på undantag när samhälleliga funktioner centraliseras till storstäderna. Det går inte att bortse ifrån. Men ”Swedish Blue I” är inte glesbygdspolitik eller en objektiv och heltäckande skildring. Snarare gestaltar fotografierna ett personligt känslomässigt och mentalt tillstånd med starka beröringspunkter till begrepp som identitet och hem, säger Thomas H Johnsson i ett pressmeddelande.

– Det är inte min ambition att förklara någonting. Men som uppväxt i en småstad och numera bosatt på landsbygden kan jag inte förneka att känslan av stagnation, att tiden har stannat, bitit sig fast. Och att livet pågår någon annanstans. Vilket givetvis är en illusion, säger han vidare.

Han har arbetat med projektet i över tio år. Våren 2016 gick han över till färgnegativ och mellanformat, och det var då han tyckte gestaltningens form föll på plats. 

– Det blev för mig ett helt nytt sätt att förhålla mig till fotografi. Under lång tid var jag småbild och svart/vit film trogen, men jag började känna mig alltmer begränsad, och för att utmana mig själv var jag tvungen att förkasta det jag tidigare trott på. Och det är givetvis svårt: att bryta med det gamla och förutsättningslöst släppa taget. På det planet är trilogin ”Swedish Blue” både ett personligt konstnärligt sökande och en fotografisk undersökning av ett Sverige utanför storstäderna, säger han.

Thomas H Johnsson. Foto: Martin Bogren

Hösten 2018 mottog han KW Gullers stipendiet ”för förtjänstfulla insatser inom det dokumentära fotografiets område” för sitt arbete med Swedish Blue I. Nu är hela utställningen färdigställd och över hundra fotografiska verk kommer att premiärvisas.

Lär mer om utställningen här.

Swedish Blue I pågår till och med 26 april 2020.



Publicerad 2020-03-05.

16 Kommentarer

jkm 2020-03-05 08:47  
Herregud vad pretantiöst... "Det är givetvis komplext. Småorter blir närmast satta på undantag när samhälleliga funktioner centraliseras till storstäderna."
Illustrerad med ljusskadad film?? En bild på en upphissad Valiant och en häst utanför ett garage. Nä det här går jag inte igång på. Ha det gött!
Stadan 2020-03-05 10:19  
Enl SCB bor 87 % av Sveriges befolkning i tätort.
Nils Bergqvist 2020-03-05 13:57
Tätort är inte lika med storstad.
ztenlund 2020-03-05 16:02
Nej, en tätort är sammanhängande bebyggelse med 200 eller fler invånare. Argumentationen är ändå förfelad för att driva en tes. Majoriteten av befolkningen bor i eller nära större tätorter. Om man som storstäder räknar Stockholm, Göteborg och Malmö så står dessa storstadsområden för ungefär fyra miljoner invånare och då kan man förstås driva tesen att övriga runt sex miljoner bor utanför. Det blir dock helt missvisande.
Stadan 2020-03-05 20:17
Ni har rätt förstås båda två. Jag reflekterade lite över texten som menade att de flesta bor utanför städer, vilket förstås blir en definitionsfråga. Själv ser jag gärna utställningen.
Nils Bergqvist 2020-03-05 14:03  
Jag går heller inte igång på det här. Det blir för akademiserat och konstruerat. Jag gillar den gamle Thomas H Johnsson bättre.
luminousoctaves 2020-03-05 15:02  
Alldeles för svårt för Fotosidan! In med lite sjöfåglar, Erik Johansson-montage och nakna brudar....
Makten 2020-03-05 19:05
Vad är det som är "svårt" med underexponerade, urvattnade bilder?

Edit: Jag hade förmodligen gillat bilderna skarpt om de haft en normal teknisk kvalitet. Förstår inte vitsen med det blåa sunket, men kompositionerna är ju prima.
Alf-Magnus 2020-03-07 22:28
Att du bara orkar Erik inse att Fotosidan inte är en plats för oss som vill något med våra bilder. Det finns dussintals med platser där man tar bild på alvar så varför ödsla tid på ett sjunkande skepp.
luminousoctaves 2020-03-08 07:05
Ska du säga! ;)
Alf-Magnus 2020-03-09 07:21
"Alldeles för svårt för Fotosidan! In med lite sjöfåglar, Erik Johansson-montage och nakna brudar...."

Låter som Fotografiska, Yoram Roth majoritetsägare till Fotografiska New York https://www.yoramroth.com/home/
Finn Calander 2020-03-05 17:08  
Jag såg ett antal av THJ's fotografier i serien Swedish Blue I på Stockholm Fotoantikvariat för ett tag sedan. Spännande och tankeväckande bilder. Att kalla filmen "ljusskadad" är missvisande anser jag, eftersom THJ utsätter filmen för ljus på ett ytterst medvetet sätt, dvs. förändrar filmens egenskaper för att få till det eftersträvade konstnärliga uttrycket. Bra eller inte? Jag gillade det i vilket fall.

/ FiCa1
Svar från Calle S 2020-03-05 17:37
Jag bor ju i Norrköping, så det ska bli intressant att se den irl.
mats lindfors 2020-03-06 11:12  
Bilderna har ett starkt påverkande uttryck i mina ögon. Mycket skickligt genomfört med intressant innehåll, kompositioner och ljus. Jag skulle gärna vilja se utställningen.
jpgrahn 2020-03-06 19:18  
Jag spenderade en trevlig helg i Motalatrakten tillsammans med Thomas och några dokumentationsintresserade fotografer. Mycket givande! Vore trevligt att få träffa honom igen.
Tror att det är lite för snabbt att bedöma utställningen endast på de få bilder man får se här. Tänker ta mig dit för att se utställningen i morgon. Någon mer som kan tänka sig att åka dit?
jpgrahn 2020-03-08 12:08
Besökte utställningen och träffade Thomas igen. Det gav mig många tankar att ta med mig. För det första vill jag inte säga att jag "förstår" bilderna. Men jag fann det mycket stimulerande. Och konst, vilken form det än tar, ska väl inte lämna dig likgiltig. Eller som man brukar säga, "Konst är det som är svårt, annars är det ingen konst".
Att gå och se bilderna är lite som att se sig i spegeln. Man frågar sig, skulle jag kunna göra detta? Varför gör jag inte det då?! Jag, och många med mig, sitter med mycket bilder hemma på datorn. Men vad händer med bilderna?
Att se en utställning som denna ger mig stimulans och inspiration att vilja göra något med mina egna bilder. Jag tar med mig känslan att jag kan också!
Att som Thomas gjort, finna sitt uttryck, gör man inte om man bara är ute efter beröm och klappar på axeln för att man uppfattas som bra. Det är ett inre tryck som bara inte vill ge sig. Man bara måste skapa.
Jag har stor respekt för det Thomas har gjort. Och andra fotografer som skapar egna verk.
Även om vi på det personliga planet förmodligen i mycket är varandras motsatser så har det gett mig enormt mycket att möta Thomas och den dialog vi haft. Hoppas vi får möjlighet att mötas någon gång framöver.
Gå och se utställningen om du får chansen och gå sen och skapa ditt eget!!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS