Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fota fotbollsmatch med 75mm?

Produkter
(logga in för att koppla)

thecasinorat

Ny medlem
Hej! Jag har en sony a7 iii med en tamron 28-75mm objektiv och min fråga är om det är möjligt att fotografera en fotbollsmatch med detta objektiv eller om subjektet blir för långt ifrån?
 

törnan

Aktiv medlem
Om du är ute efter tighta actionbilder så är svaret att det inte går, men det finns andra typer av bilder och svaret blir därför att det absolut går.
Det må kräva lite ytterligare kreativitet och tanke men går gör det.
 

Erik Schalin

Aktiv medlem
FF... Du får med rätt mycket av planen....
Idealet är väl ett 120-300/2,8. Tung pjäs.
Alternativet 70-200/2,8. Kanske med en konverter men de försämrar alltid bildkvalitén.
Sen finns billigare typ 75-300/4-5,6. Ett begagnat sådant är knappast dyrt.
Ett enbensstativ är inte så dumt för detta....
 

Ventures

Aktiv medlem
Har du turen att något intressant händer några meter framför dig så. Men annars blir det för smått.
 

VargenW

Aktiv medlem
Frågan är om objektet syns, och om man klarar av att uppfatta predikatet på ett tillfredsställande sätt. Vem som är subjektet är i detta fall oklart. :LOL:
 
  • Haha
Reaktioner: PMD

Jan af Lisö

Aktiv medlem
Det beror ju vad det är för match och var du står. Är det divion 8 och du får stå 5 meter bakom ena målet så funkar det för sånt som händer vid målet. Jag har fotat min bror som var målvakt med 135 mm stående bakom sidlinjen på en division långt ner i seriesystemet.
 

Cope1

Aktiv medlem
Jag har fotat en fotbollsmatch och använde ett 80-400/4.5-5.6 så länge ljuset tillät det.
Bytte därefter till ett 70-200/2.8.
Du kommer ganska långt med ett 70-200. Man för möjligtvis skära lite hårdare.
 

Grevture

Aktiv medlem
Teknikredaktör
Hej! Jag har en sony a7 iii med en tamron 28-75mm objektiv och min fråga är om det är möjligt att fotografera en fotbollsmatch med detta objektiv eller om subjektet blir för långt ifrån?
Inom foto har man ofta två strategier att välja mellan: antingen att anpassa utrustningen efter de bilder man vill uppnå, eller anpassa de bilder man tar efter den utrustning man har :)

Med den senare strategin så är nog ditt bästa alternativ att placera dig i närheten av en hörnflagga och inväntar de närkamper som då och då (beroende på matchbilden) inträffar i det området. Eller eventuella jubelbilder efter mål, glada fotbollsspelare har en tendens att fira i närheten av en hörnflagga.

Nedan länkar till ett par bilder från matchen där det blev klart vem som tog SM-guld i fotboll förra året där jag misstänker att fotografen använt ungefär sådana brännvidder som du har tillgång till:


 
ANNONS