Annons

Hemmastudiobelysning!

Produkter
(logga in för att koppla)
Hallojs nu har jag meckat ihop min första Portättbild i min Byggstrålkastar studio... :p
Himla kul tycker jag... Men här e en bild, låt höra kritik på den, bra och dåligt, hur man kan göra (och inte göra:p ) tips tricks, kloka råd.
Förslag att prova på en modell.

Fråga: Jag har två 500w en på bakgrunden och en på modellen.
Med en vinklad lastolite(93cm), på antingen silver el guld tycker inte jag det blir någon större skillnad, lite lite bara... så lite så jag valde att assitenten (hans flivkvän) inte behövde hålla den på alla bilder.
Varför blir det så?

p.s. Bakgrunden en ProLine Arktiskt vit d.s.
 

Bilagor

  • resize of resize of _dsc3537.jpg
    resize of resize of _dsc3537.jpg
    41.4 KB · Visningar: 1,706
Hmm tycker nästan att bilden blir lite "matt" i färgerna, saknar lite kontraster. Jämfört med bilden i ACDSee
 
mazz skrev:
Hallojs nu har jag meckat ihop min första Portättbild i min Byggstrålkastar studio... :p
Himla kul tycker jag... Men här e en bild, låt höra kritik på den, bra och dåligt, hur man kan göra (och inte göra:p ) tips tricks, kloka råd.
Förslag att prova på en modell.

Fråga: Jag har två 500w en på bakgrunden och en på modellen.
Med en vinklad lastolite(93cm), på antingen silver el guld tycker inte jag det blir någon större skillnad, lite lite bara... så lite så jag valde att assitenten (hans flivkvän) inte behövde hålla den på alla bilder.
Varför blir det så?

p.s. Bakgrunden en ProLine Arktiskt vit d.s.

När jag använder en refläxskärm så använder jag den mycket nära mitt objekt.

Vanligtvis har jag en softbox (80x80) mindre än en meter från modellen och reflexskärmen så när det går utan att den kommer med tex 20-30 cm från modellen. Notera att detta gäller huvudporträttsbilder.

Det är kanske inte något roligt för modellen att sitta inklämd mellan en softbox och en refläxskärm, men ljuset blir bra och det är så jag jobbar.

/ Marcus
 
Ahh jag förstår... :p
Jättekul att höra, gärna mer saker, vill nu ringa nästa frivilla modell.... :) eller det e väl snarare, kan inte du komma hit så jag får leka lite med ljussättning på dig och ta några roliga och fina bilder... hihi


Gärna mera synpunker, och åsikter!
 
jag fattar inte !!!

jag tar en bättre studiobild enbart med min befintliga blixt... varför mecka och mecka och ändå få en kass bild

du behöver ingen studio mannen
 
Re: jag fattar inte !!!

vondutch skrev:
jag tar en bättre studiobild enbart med min befintliga blixt... varför mecka och mecka och ändå få en kass bild

du behöver ingen studio mannen

Du tar kanske en bättre bild med din befintliga blixt om man jämför den bilden han la upp här. Men jag får nog säga att om han lär sig använda sin studio och sina lampor/blixtar så kan jag nästan lova att du inte kommer ha en chans :)

/ Marcus
 
Mista Paul.

Jag vill bara klargöra lite...
Jag är inte intressead av om Du kan ta en bättre bild med eller utan fler lampor/blixtar eller inte. Så spara på dom skrytiga och spydiga kommmentarerna tack.
Men jag är däremot intresserad av att få höra om Du kan hjälpa mig med några saker som jag kan tillämpa på nya modeller med min ljus utrustning för att få till det hela bättre. Kan du Det lystnar jag mycket gärna!!

Jag är inte intresserad om jag behöver jobba på skärpan eller inte snarare att vad jag kan göra åt den,m tex: "-Mats din skärpa ligger fel tycker jag, den ligger för långt bort etc... Du kanske skall... etc"
Jag är alltid intresserad av idéer!!

Jag är intresserad av att bli bättre och lära mig mer, så spydiga kommentarer som jag iaf uppfattade det som kan du gärna spara på.
Jag har inte tagit illa upp på nått sätt alls!!


Till alla: Hur kan jag göra för att ta bättre bilder ljusmässigt? (Nyfiken på mer...)


Citat:
"Att lära är den främsta källan till rikedom"

Paul: D70 är svaret på din fråga.

/Mats
 
Proboarder, Klrat som fan att du kan få vara min modell... :) men jag har lite krav... :) vita strumor på min vita bakgrund... :)
 
MATS!

Eftersom det var jag som startade tråden, känner jag att jag måste fortsätta mitt engagemang i den! :)

Känner igen resultatet du fått i din bild. Rätt matt och platt... Tycker inte heller att du fått till skuggorna så värst bra. Prova att sätta lampan (som helst ska lysa genom något som kan liknas en softbox - för att sprida ljuset) lite närmare modellen. Sedan behöver du nog ändra lite på kamerans inställningar... fixa lite med vitbalansen, så får du en lite varmare ton. Testa också med lite olika slutartider och skärpedjup.

Jag är bara en amatör, men jag känner ändå att jag vill ge dig lite av mina tips... har själv lyckats få till rätt fina porträtt med bara två 500-wattare och en hemmagjord softbox.

För exempelbilder, kolla bilderna på Maja som finns i mitt Människor-album!

Lycka till!
MVH Karl
 
ok ok

mitt tips isåfall

kör raw

koppla på en sb800 blixt eller dyligt, kör det trådlöst eller studsad i taket

plus det karl sa
 
Bilden

Tjena tjena!

Beträffande bilden så har jag några små tips som kanske kan hjälpa lite. Huvudljuset är för lågt, ger en ful nässkugga över kinden. Lättningsljuset är för starkt, därav det platta intrycket.

Jag tycker du ska prova med att höja huvudljuset och rikta det neråt, gå så nära modellen som möjligt utan att det strålar in i kameran och sabbar kontrasten (en skärm mellan ljuset och linsen är nog att rekommendera). Eftersom du byggt en softbox så ska du slöja huvudljuset vilket innebär att du inte riktar själva lampan rakt mot modellen utan en bit framför så själva kantljuset faller över ansiktet, ger ett mjukare ljus. I det här fallet kan du kanske skippa lättningsljuset och bara lätta upp med en reflexskärm typ vit kartong eller en vitmålad träskiva. Silverreflexer går enkelt att göra själv med aluminiumfolie runt nåt tennisracketsformat föremål men ger kanske lite för mycket lättning här.

/ Larra
 
Bakgrundsupphängningen?

Då har jag en liten fråga.

Köpte du ditt bakgrunds upphängnings stativ (eller vad man nu kallar det för) och bakgrundspapp också på Scandinavian Photo?

Vilken typ av upphängningsanordning som är komplett skulle man behöva?

Jag letar efter den stående varianten. Vart kan jag hitta och vad kostar det?

Lamporna som man ska använda sig utav, är det rätt Calvin tal på Halogenlamporna, så vanliga bygglampor ger för gult ljus?

Det blev lite mer än en fråga, men man vill ju veta så mycket.

//Lisa
 
Lisa>

Kör man digitalt och kan kalibrera kameran före eller efter plåtande och helst då med en raw-fil så är färgtemperaturen (kelvin-talet) inte absolut viktigt, bara att det är samma tal på samtliga inblandade lampor d v s samma ljus. Jag kör med digitalkamera och färkalibrerar med hjälp av en neutral yta, vilket är det samma som en yta som reflekterar alla färger lika bra.

I portföljen finns två legobilar som är plåtade i en ljuslåda belys med "bygglampor".
 
Ok, jag börjar från början...

Jag har aldrig fotograferat studiobilder, men håller på att lära mig lite, men saknar utrustning. Jag sitter med en bygglampa med bygglampeljus. Vitt lakan som bakgrund.

Min utrustning för övrigt består av:
Canon EOS 300D den aktiva kameran, dem andra nämner jag inte. Fotograferar bara digitalt.
En extern blixt Soligor. Och diverse objektiv.

Jag är ingen direkt hemma byggare, utan vill gärna köpa det mest nödvändig, det man kan va utan kan man va utan :)

Vad är det jag behöver?

2 stativ för bakgrundsupphängning?
Bakgrund (såklart)
Lampor 1,2,3,5 fler kanske *hihihihihi*
Paraply för lamporna! Hur många 1 eller 2?

Behöver jag något mer.

Här är en bild på min stackars son som allt som oftast får agera modell. Här har hans ögon dock kommit ur fokus, typiskt nog. Men denna bilden är tagen med en bygglampa alla Biltema och extern blixt och lite lek och överexponering med bilden.
 
Senast ändrad:
Hur gör jag när jag färgkalibrerar?

Hahahaah, jag känner mig såå dum, jag kan verkligen inte mycket. Men jag är mycket glad och tacksam att ni tar er tid och hjälper mig.

Jag menar Calvin-tal....se jag visste inte ens att det hette Kelvin.....

Men till frågan, hur färgkalibrerar jag min EOS 300D??

//Lisa
 
ANNONS