Annons

Hur blir man känd som fotograf?

Produkter
(logga in för att koppla)

andreassofus

Aktiv medlem
På senare tid har jag börjat kolla in kända fotografer och deras bilder. Mest för att se vad för bilder dom har och försöka förstå vad det är som gör dom bra. Kom då och tänka på vad det är som gör att vissa blir väldigt kända. Eller HUR dom blir kända.
Hur blir man en känd fotograf? handlar det enbart om att ta bra bilder och sen sköter sig allt själv? Eller halkar dom flesta in på ett bananskal? Krävs det enormt hårt arbete (förutom själva fotandet) som att göra reklam för sig och att synas överallt?
Måste man ha gått massa utbildningar?
Eller är det bara slumpen som avgör vem som blir känd?
En av mina favoritfotografer är Hans Strand som är ruskigt duktig tycker jag. Han är ju väldigt känd, men vet inte varför. Visst tar han bilder i toppklass men räcker det?

Vad är det som är viktigt för att bli känd? Vad är era tankar kring detta?
själv har jag ingen aning men det vore kul att bli känd ;)

/andreas
 

Saarikko

Aktiv medlem
Jag kan nog säga ur en konstnärlig aspekt sådant att det krävs nog en hel del utställningar för att bli uppmärksammad av både publik och media.

Jag har haft 5 utställningar om graffiti och annorlunda konstform sedan 2006, senaste var 2011.
För att jag skulle hamna med på media och att folk skulle veta att jag existerade krävdes en del jobb t.ex starten med de lagliga graffitiväggarna som nu börjar dyka upp lite varstans runt om i landet. Jag var med på Sveriges Radio (min gamla arbetsplats) och hade intervju ett x antal gånger både med personer från Kommunal och själva radio producenter. Tidningar snappade upp mig och jag var ofta med på tidningarna med mina konstverk samt om diverse andra intervjuer t.ex om vad jag tyckte om graffiti osv och jag fick dela med mig mina erfarenheter av det samt åsikter.
Jag kämpar iofs än i dag med att legalisera graffiti som en riktig konstform. Klotter förstår jag att det är klotter, men det är inte graffiti som media försöker få det att låta som då graffiti är själva målningarna som man spenderat tid på.

Om du vill lyckas så är det bara att börja med utställningar på t.ex närmaste Galleri eller Kulturhus, kontakta tidningen och berätta din version av vad du ställer ut och varför så du står med på pappret och att folk hittar dit, sälja och få ett rykte.

EDIT: Glömde nämna att jag har även varit med på SVT gällande min senaste utställning.
 

picturethis.se

Aktiv medlem
Skiljer du på känd och respekterad?


En gång i tiden fanns det en kille som plåtade lättklädda flickor för något månadsmagasin. Varken bilderna eller modellerna imponerade på mig. Han gjorde sig känd i TV och skvallerpress och med fler magasin, böcker mm.

Vid nåt tillfälle råkade jag se andra bilder han gjort, porträtt på artister mm.
Riktigt fint ljussatta med bra ide´bakom och spännande. Men dessa bilder gjorde honom inte känd.

Men endast dessa bilder, porträtten, visar enligt mig, att han verkligen kan nåt.
De övriga visar endast, att han var där.

I övrigt har jag väldigt svårt för den där mannen, men han är ju känd!

(Har aldrig träffat honom så mitt omdöme kommer endast av de intryck jag fått via media)
 

Jonathan Johansson

Aktiv medlem
Jag är på inget sätt allmänt känd men efter flera år med egna utställningar i ett begränsat geografiskt område, några artiklar i dagstidningar och kommunens kulturstipendium så börjar jag väl blir lite lokalt känd.

Det handlar väl som med mycket annat att ha en del dos tur kombinerat med talang och hårt arbete. Att släppa böcker verkar ju vara ett ganska bra sätt, det brukar ju kunna ge en del medial uppmärksamhet och man får möjlighet att synas, man kan vara med på mässor och liknande för att promota sig.

Usch, jag hoppas aldrig att jag blir känd, skulle aldrig vilja vara med i TV/radio och bli intervjuad! Det är tillräckligt hemskt att vara med i lokaltidningen! :)
 

Tomas Töråsen

Aktiv medlem
Beror nog på bransch, hur man går tillväga. Sen kan man fråga sig om vägen dit är att kämpa just för kändisskap eller genom annan motivation, se kändisskapet som en biprodukt eller målet.

Tror dock att gemene man som är helt ointresserad av foto inte har så lätt att komma på någon fotograf överhuvudtaget vid namn. Däremot kommer nog folk ihåg kända och många gånger publicerade bilder. T.ex bilder på kändisar som är tagna på nåt speciellt sätt, förmedlat något starkt eller väckt samhällsdebatt kanske.

Som naturfotograf går det nog att bli känd inom den kategorin för andra naturfotografer, men för gemene man är det nog rätt svårt.

Bara vad jag personligen tror.
 

Mrdoderhult

Aktiv medlem
Tror du måste tro på dig själv, och lära dig prata för dig... mycket välsmort munläder så kommer man långt...
Sedan lägger vi på lite nytänk på bilderna man skapar så är första steget taget,
 

levitte

Aktiv medlem
Vad är det som är viktigt för att bli känd? Vad är era tankar kring detta?
Vilka kända fotografer känner du till? Vad kan du observera som är gemensamt hos dem? Funderat lite på hur det kommer sig att just du och så många andra känner till dem?

Min fundering på det hela är att det är en kombination av viss talang (att bilderna tilltalar åtminstone nån substantiell skara) och modet att exponera sig själv för omvärlden i stort (det är en sak att visa sina bilder för folk man känner, det är en helt annan sak att låta världen i stort se dem).

Idag verkar en del fotografer göra sig kända genom utställningar, genom youtube-klipp och i en del fall genom publikationer med gott renomé, oftast i kombination. Bara för att ta exempel jag har observerat...

Mvh,
Richard
 

trax

Aktiv medlem
(Har aldrig träffat honom så mitt omdöme kommer endast av de intryck jag fått via media)
Mannen du talar om är en trevlig prick med ett munläder utan dess like och sätter gärna dig i centrum och väldig väldig rolig. Som fotograf är det en styrka att kunna prata med vem som helst om vad som helst. Kan tänka mig att han i unga år pratat till sig jobben och på så sätt knyta kontakter i branschen. Varit med när han plåtat och jag fick va test objekt för ett Alga jobb får många år sen. Hans kommentar när han drog fram polaroiden och såg resultatet:" men shit! Kolla på det här! (i tro att det va bra) Vilken jävla tur att det inte dig vi ska plåta" :) Hur som helst skulle du träffa honom, skulle du nog ändra uppfattning!
 

andreassofus

Aktiv medlem
mycket bra svar här. intressant att läsa.
kändis eller respekterad, ja det är nog respekterad jag menar och inte kändis. Jag undrar nog bara egentligen hur man når en bredare publik liksom. Utställningar är bra antar jag, men det är ju inte bara att hänga upp någonstans. Någon måste ju vilja hänga upp dom också :)

Detta var egentligen en generell fråga men det vore ju samtidigt roligt att veta hur man ska gå tillväga själv för att nå en bredare publik. Utan att skryta så får jag otroligt mycket positiv feedback i samhället jag bor i och dok flesta känner till mig vilket så klart är jätteroligt och inspirerande.

Jag brinner verkligen för min landskapsfoografering och skulle på något sätt vilja gå ett steg längre än att vara "en glad amatör"
Jag förstår att det inte sker över en natt eller kanske aldrig men det vore kul att kunna påverka det lite själv och kämpa för det om det nu finns något man kan göra själv. Det ger mig ju massor energi och inspiration att fortsätta att utvecklas.

Bara några tankar jag har haft :)
Tack för alla svar
 

MattiasL

Aktiv medlem
Jag tror att för att bygga upp en verksamhet som når ut till många, är långsiktigt hållbar, och respekterad, så måste man för det första göra något med en egen personlighet. Det behöver inte vara "bäst" eller helt unikt, men ärligt och genomarbetat. För det andra måste det finnas folk omkring en som vill ge en möjlighet att synas. Kan man visa att det är värt för dem att satsa på en får man nya chanser och det hela kommer i rullning. Sen finns det mycket som har med slumpen att göra, att man ligger rätt i tiden och så.
 

Erik Schalin

Aktiv medlem
Det finns flera vägar.
1 Ha tillåtelsen att fota kända människor.
2 Ta bra bilder.
3 Ha konstiga konstprojekt.
4 Bilda sin stil.
5 Känd i sin changer, tex fågelfotografen är känd i fågelkretsar.
6 EN känd bildbyrå.
7 Vara omgiven av kända fotografer.
8 Göra böcker.
9 Utställningar.
10 .....

O allihop har mer eller mindre att göra med bananskal OCH passion för NÅGOT.
 

Ventures

Aktiv medlem
Gamla trådar har en förmåga att flyta upp till ytan här i forumet. Missar man att kolla datumet så svarar man som om det vore en ny tråd. Händer hela tiden.
Jag tror också att tråden är aktuell fortfarande. Kanske inte längre för trådstartaren. Lockelsen att bli känd har nog alltid en dragningskraft.
I dag är det säkert svårare än någonsin att märkas i det stora flödet. De som inte redan är kända har en brant uppförsbacke. Lagar som GDPR och attityden till att hamna på bild är hinder som tillkomm
Att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle är en bra början. Specialisering inom ett område som intresserar många men ändå inte är mättat. Att få ställa ut på något rikstäckande galleri (Arbetets museum i Norrköping, t.ex). En känd utbildning i sitt CV kan vara en fördel. Men vad vet jag. Jag är okänd och har inte lagt ned tillräckligt med energi för att ändra på det. 😀
 

Rumpelstiltskin

Aktiv medlem
Bara om man har ambitionen att leva på fotograferandet, tror jag. Då är det ju mer eller mindre en förutsättning om man inte nöjer sig med att vara skolfotograf eller liknande.

Själv har jag aldrig ens haft tanken. Men jag blir glad om någon (jag känner) gillar en bild jag tagit.
 

PMD

Aktiv medlem
Som naturfotograf går det nog att bli känd inom den kategorin för andra naturfotografer, men för gemene man är det nog rätt svårt.
När det bara fanns en tevekanal kunde man bli känd som naturfotograf och naturfilmare om man gjorde bra filmer (och fotografier). Sven Gillsäter och Jan Lindblad är nog inte så kända längre men på den tiden var de stora namn.
Mattias Klum kom väl fram i brytningstiden mellan monopolteve och kommersiell teves, och internets, genombrott. Vilka naturfotografer som är nu är lika kända som de jag har nämnt vet jag inte.
 
ANNONS