Sigma SD14
Summering
Den efterlängtade uppföljaren till SD9/SD!0. Sensor på 4.6MP x 3 lager. Bilder tagna påminner starkt om analog fotografering och tillåter sig att bli förstorade på ungefär samma sätt som 35mm. ...Läs mer
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Att använda: 5 Hållbarhet: 4
MINUS: Långsam (ingen kamera för actionfoto), begränsat ISO, dålig display, begränsat med objektiv
Köpte kameran då den såldes ut, just för att testa vilket resultat den unika Foveon-sensorn kunde åstadkomma. Det var en verklig överraskning! Den har en fantastisk färgåtergivning, påminner väldigt mycket om traditionell film. Bilderna får ett djup, en 3D-känsla. Skärpan i bilderna är också mycket hög.
Kameran är lätt att använda. Menysystemet är dock inte på svenska (engelska). Ganska lätt att navigera i menysystemet. Den är inte speciellt snabb, tar max 3 bilder/sek och är därför ingen kamera för actionfoto. Högsta ISO som går att använda är 1600, vilket ger måttligt med brus. Kamerans display är väl inte den bästa, färgåtergivningen stämmer dåligt med hur bra bilderna verkligen blir...
Har bara använt ett objektiv till den, en Sigma 17-70mm F2,8-4.5 med macro-funktion som följde med i kitet. Ett verkligt bra objektiv med bra skärpa och kort närgräns.
Kameran använder Compact Flash kort. En sak som är bra är att den har ett särskilt avtagbart filter framför sensorn som ska förhindra att damm och smuts hamnar direkt på sensorn. Med kameran följde programvara med för redigering av RAW-filer, Sigma Photo Pro (nyare versioner kan hämtas på Sigmas hemsida). Med den får man ut det mesta av kamerans RAW-filer.
En unik och rolig kamera, särskilt prisvärd då den såldes ut...
Kundtjänst: Mycket bra generalagent (Tura Scandinavia)
Köpt hos: Scandinavian Foto
Pris: 3995
Att använda: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: - Lite dåligt utbud av begagnat objektiv - Batteritiden (extra batteri hittar man dock billigt på nätet) - Något långsam
Tycker att kameran uppfyller min förväntningar med råge. Inte minst enkelheten är något som uppskattas. Färgåtergivningen är mycket bra och verklighetstrogen.
Köpt hos: Begagnat på blocket
Pris: 2000
Att använda: 5 Hållbarhet: 4
MINUS: Långsam, lågupplöst skärm, buggig, usel ISO prestanda, färgstick vid dåligt ljus
Jag köpte denna kamera eftersom jag hört en del om den och ScandinavianPhoto sålde den billigt med 17-70 objektivet på fotomässan.
I början var jag lite smått missnöjd men efter några dagar började jag skymta potentialen.
Jag köpte då ett 30F1.4 objektiv som gav kraftig bakfokusering, men jag trimmade om kameran lite och efter det
kommer det bilder ur denna kamera som är helt otroliga.
Alltså jag är bara en glad amatör och när jag kollade på Carl Rytterfalks, hemsida, så tänkte jag:
-Jaja, han är ju proffs, det är klart att han vet hur han ska få bilderna att se bra ut.
Han fuskar säkert på något sätt :-)
Men det enda fusket han gjort är att han skickat in sina objektiv på kalibrering.
När man har kalibrerade, riktigt skarpa objektiv (som t.ex. 30F1.4) då är det inte många kameror som är lika bra som denna, om ens någon.
Det låter sjukt när man säger det. Kameran är ju bara på 4.7Megapixel, och i recensioner pratar man ofta om att den motsvarar
ca 10-12 Megapixel. Men om man skriver ut bilder i A3 eller större och "pixelstuderar" så tycker i alla fall jag att 12 Megapixlarna
inte hänger med.
Jag har lagt upp lite exempelbilder på min hemsida. http://familjen.smedberg.se/sd14
Där kan också hämta hem RAW filerna om man vill granska kvalitén ordentligt. Tänk dock på att jag bara är en glad amatör som
mest fotograferar mina barn för att jag tycker att de är söta, och jag köpte min första digitala systemkamera 2006 (en Konica-Minolta 5D).
Vill man titta på lite mer proffsiga bilder så är det Carl Rytterfalks hemsida som gäller.
Det är ju lite svårt att se på skärmen hur bra det ser ut på utskrifter men i alla fall.
Den största skillnaden mot en vanlig kamera är att dessa bilder ser riktigt bra ut vid 100% förstoring.
Om man tar en vanlig 12Mpix kamera och skalar ner den till 6Mpix så börjar det närma sig lite men det blir liksom
inte samma liv och djup i bilden, tycker jag.
Denna kamera är kanske inte för vem som helst. Det är inte en "sikta och tryck", det är mer en "sikta, tänk till, tryck".
Alla avancerade (läs onödiga) finesser lyser med sin frånvaro och med denna kamera handlar det mer om att "bara" fotografera.
Man bör förstå vad bländare och slutare och ISO värden gör för bilden. Om inte, så lär man sig det eller så köper man en annan kamera.
Dock har den allt vitalt som även proffsen vill ha, med extern koppling för blixt, fjärrutlösare, AdobeRGB färgrymd, etc.
Och huset är byggt som en tank - det är riktigt robust och jag har användt den i alla möjliga väder.
Snö, kyla och regn har inte varit några problem alls.
I inomhusbelysning så blir SD14 spöad av vilken kamera som helst (nästan) men sätt på en av Sigmas blixtar och SD14 slår tillbaka.
Kolla bara på Carl Rytterfalks hemsida, han har en hel del bilder tagna med schyssta blixtuppsättningar och i de fallen briljerar SD14.
Ett minus till som måste kommenteras är att kameran "hänger sig" i bland när man fotar många bilder i rad och bufferten får jobba hårt.
När det händer så sumpar man sista bilden i serien. Ganska irriterande. Det gäller alltså även på senaste firmware 1.08.
Förhoppningsvis kanske det blir bättre med en ny firmware..
Liknande produkter: Canon 5D, Nikon D700, Sony A700
Köpt hos: Scandinavian Photo
Pris: 3500
Att använda: 5 Hållbarhet: 5
MINUS: Tyvärr så går inte bildbuffert att uppgradera. Optiken behöver ibland justeras tillsammans med kamerahuset för att AF skall bli så precis som Sigma tänkt sig. LCDn har låg upplösning. Jpeg är inte att rekommendera. Batteritiden kunde varit bättre. Finns för närvarande få optiskt stabiliserade optik.
Nu har jag haft min SD14 i snart tio månader och mycket tack vare firmware uppdateringar och nya förbättrade raw-konverterare så växer kameran och jag känner mig än mer trygg och säker med den. ISO50 som kom med den senaste uppdateringen är lysande och ger kanonfina bilder.
Raw Developer (av Brian Griffinth) har släppts med en suveränt bra SD14 rawuppräknare och plötsligt har hela mitt bildbibliotek fått nytt liv. Känslan av att leka med DIA är plötsligt än mer närvarande.
SD14 har även ett dynamiskt omfång som vinner i högdagrarna. De tre lagren ställer dock till det för de mörkare partierna där det blir mer brus. Också därför som SD14 inte har mer än max ISO1600, själv går jag sällan över ISO800.
Tack vare att jag kan köra RAW-format i samtliga upplösningar så är det inte helt fel att gå ner i Medium-formatet om man vill ha tillgång till utökad buffert (ca 14 bilder) och något snabbare hastighet. Medium är dessutom full upplösning vertikalt och skalas därmed upp helt OK.
Lista på Raw konverterare: Arcsofts Photostudio Darkroom, Raw Developer, Adobe Lightroom, ACR, Sigma Photo Pro samt DCraw. Är du sugen på att testa så finns RAW-filer att ladda ner här: http://www.rytterfalk.com/?cat=31
Ni som kom till Foto Mässan 07 såg säkert mina A1 förstoringar (Tack Matias!), ännu en fin fördel är att bilderna är lättskalade och bibehåller känslan av skärpa även vid större förstoringar.
Liknande produkter: Det mesta, alltid.
Kundtjänst: De är enormt bra. Tura som har hand om Sigma i Sverige är mycket hjälpsamma och arbetar snabbt om det är något. De kan även kalibrera optiken.
Köpt hos: Sigma Japan
Pris: 13000
Att använda: 4 Hållbarhet: 4
MINUS: Något dyr och sämre utbud av tillbehör än konkurenterna.
Smidig kamera med alla funktioner som behövs.
Sigma släpper relativt ofta firmware uppdateringar till den, senaste versionen lägger till ett ISO50 läge på kameran som ger ännu färgrikare bilder.
Liknande produkter: Inga andra egentligen. Det speciella är X3 sensorn som sigma är ensamma om att använda.
Kundtjänst: Funkar bra.
Köpt hos: FotoVideo