Canon EF 35mm f/1,4L USM





2015-02-02 danlud

PLUS: Skärpa nerbländat, byggkvalitet.
MINUS: CA, Inte vädertätat

Ett objektiv som jag ärligt talat hade lite högre förväntningar på med tanke på priset samt recensionerna.
Nerbländat är bildkvaliteten riktigt bra, men på full bländare så är nog centrum skarpt men inte ut i kanterna. Dessutom har den grymt mycket CA vid svåra förhållanden med hårda kontraster. Byggmässigt inget att klaga på och autofokusen fungerar klanderfritt. Sen så skulle manuella fokuseringsskalan vara lite mera noggrann som hos manuellfokuserade objektiv för bättre precision och enklare avläsning. Så pga. dessa svagheter så blir mitt betyg "bra", inte "Mycket bra".
2014-12-28 Jeroen Hartings

PLUS: Skärpa
MINUS: CA

Ett mycket trevligt allroundobjektiv
2014-08-26 Jonas Seffel

PLUS: Skärpa, kontrast
MINUS: CA vid stora bländare

Ett relativt stort objektiv (om man jämför med 35/2:orna). Upplever det dock rätt behändigt ändå. Skärpa vid f/2 är riktigt bra, även vidöppen vid f/1.4 är det bra (inte "gott nog", utan bra). Gäller dock att hålla tungan i mun vid f/1.4. Att fokusera och sedan komponera om går bort vid f/1.4 (avstånd <= 2m iallafall). Upplever inte att autofokus är ruskigt snabb (är en del glas som ska förflyttas).

Köpte det här istället för Sigma just för att det är ett Canon.

Om CAn varit under bättre kontroll så ha jag givit objektivet "Mycket bra" i betyg, får bli "Bra" nu.

Liknande produkter: Sigma 35/1.4 Art

Pris: 7500.00
2012-11-21 hw-tph

PLUS: Färgåtergivning, skärpa
MINUS: Pris, INTE vädertätad

Ett hyfsat stort objektiv som ger bilder med bra skärpa och väldigt vacker färgåtergivning (i min mening så klart). Väl fungerande autofokus men inte de bästa motljusegenskaperna, så det är bra att ett djupt motljusskydd ingår.

Mitt exemplar var hopplöst oskarpt när det köptes (nytt) men efter en vända på Intervision (kanonservice!) har jag inget att klaga på.

Det kan vara värt att notera att detta objektiv egentligen inte ger något mervärde utöver Sigma's 30mm f/1.4 på en crop-kamera! Autofokus och skärpa är i princip densamma. Det som skiljer dem åt är framför allt färgåtergivningen. Och ja, jag äger båda och gillar båda.

Detta objektiv är trots en del andra recensioner här INTE vädertätat!

Liknande produkter: Sigma 30mm f/1.4 (äger detta)

Kundtjänst: Suverän service från Intervision
2012-05-16 Mona Nilsson

PLUS: Absoluta toppklass angående skärpa, kontrast och färgåtergivning. Snabb AF och ljusstark. Lätt och smidigt samtidigt som det har en robust byggkvalitet i likhet med alla i L serien. Vädertätad.
MINUS: Inga, utom möjligen att motljusskyddet är lite trögt att skruva av och på. Detta försvinner kanske efter en tids användande.

Jag har nu haft denna gluggen i snart en vecka, och jag överdriver nog inte när jag säger att detta är ett av Canons bäst objektiv. Helt underbar skärpa redan på f/1,4. Brännvidden passar lika bra till porträtt som till landskap. Jag hade först tankar på ett 50L f/1,2, men bestämde mig för 35mm då jag kan utnyttja hela brännvidden på min fullformat 5D och samtidigt få 50mm på min cropsensor på 7D. Smart eller hur!
Kan varmt rekommendera detta objektiv för den som går i köptankar. Jag lovar detta är kärlek!!

Liknande produkter: 50L f/1,2 USM.

Kundtjänst: Kunnig personal.

Köpt hos: Skandinavian Photo

Pris: 13500.00
2011-12-04 zwinto10mm

PLUS: galen skärpa,detaljåtergivning, färgerna,liten, smidig,ljus stark.
MINUS: inget igentligen.

Helt magisk, kan inte gnälla på nånting i stort sett, hade den varit lika skarp på 1,4 som på 1,6 så hade det inte funnits nått.

Liknande produkter: canon 35 2,0 samyang 35 1,4 canon 24 1,4

Kundtjänst: ej behövts.

Pris: 0.00
2011-09-29 Gorthank

PLUS: Skärpa, F1.4, Färger och kontrast, kvalitetskänslan, även fast det är gjort i en kompositplast.
MINUS: Priset, trots allt plast-body

Fick objektivet igår så jag skall försöka hålla mig från att skriva i affekt.

Det var ungefär som väntat, baserat på de flesta omdömen som finns om gluggen. Perfekt brännvid på en Cropcamera (7D i mitt fall) och säkerligen fantastiskt bra på en FF.

Vad som skiljer från andra 1.4 primes jag ägt är att denna är otroligt skarp redan på 1.4, och har väldigt lite CA. Första gluggen där full öppning är riktigt användbar.

Exakt och precis fokus, missar ingenting på min 7D. Färger och Kontrast är mycket mycket fina.

Liknande produkter: canon EF 24/1.4 II L USM

Kundtjänst: Alltid bra och snabb service.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 15000.00
2011-09-06 Peter Holgersson

PLUS: Bländare f/1.4 som ger en oerhörd förmåga att sudda ut bakgrunden även vid denna brännvidd - dessutom raktecknande och snabb o pricksäker autofokus. Klart skarpare än Canon EF 16-35 f/2.8 L II som jag sålde till förmån för detta objektiv. Även smidigare och skarpare än Canon EF 24-70 f/2.8 L
MINUS: Ej vädertätat

Ett underbart vidvinkelobjektiv som ger en ny dimension åt denna brännvidd tack vare en överlägsen möjlighet till kort skärpedjup jämfört mad andra objektiv i denna brännvidd. Objektivet ger det djup i bilderna som 16-35 II och 24-70 f/2.8 ej klarar. En person i skärpan kan se inklistrad ut i en diffus och ändå vid omgivning bortanför skärpedjupet på ett sätt som känns overkligt vackert - som med teleobjektiv men med mycket vid vinkel. På Canon EOS 1D motsvarar det 46 mm vilket gör det till favoritobjektivet vid reportage - särskilt nattetid med bländare runt f/1.8.

Liknande produkter: Canon EF 24 mm f/1.4 L II

Köpt hos: Begagnat

Pris: 9000.00
2011-07-28 oscarv

PLUS: Mycket trevlig och ny favorit som alltid sitter på. Några hundra gram lättare än min 50mm 1.2 som annars är min standardglugg.
MINUS: Finns inga

Jättenöjd med denna suveräna optik med sina 35 mm är den perfekt för streetfoto men även matfoto som jag använder den till. Kort och gott funkar den till allt.

Liknande produkter: Samyang 35 mm 1.4

Kundtjänst: Mycket bra och kunnig service av Linus som alltid!

Köpt hos: Japan Photo
2011-06-23 kaiak

PLUS: Kvalitetskänslan - Snabb och stabil autofokus - Skärpan!!!
MINUS: Dyrt (men värt pengarna!) - Aningen stort/tungt

Makalös bokeh!

Liknande produkter: Kikade på 50mm f/1.4 men på 7D är 35mm perfekt "normalobjektiv".

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 13490.00
2011-01-22 funkishus

PLUS: Skärpa, ljusstyrka, byggkvalitet.
MINUS: Lite stort (jfr med 50 1,2)

Skarp på full öppning. Fin färgåtergivning och kontrast. Kvalitetskänsla.

Liknande produkter: 50 1,2

Köpt hos: privat
2010-08-21 Sven Blomquist

PLUS: Toppklass i alla avseenden.
MINUS: Har inte dúpplevt något negativt.

Till slut kunde jag inte låta bli att köpa objektivet som jag längtat efter men kanske inte behöver. Jag har bara haft det några dagar så detta är mitt första intryck.
Jag var lite rädd för storlek och vikt eftersom jag köpte den utan att ha tagit i den. Visst är den rätt stor och ganska tung, men den sitter perfekt på min 5D mkII.

Liknande produkter: EF 28mm 1,8 och EF 24mm 1,4

Kundtjänst: Det blev Inet i Göteborg som fick (kunde) leverera och gjorde det inom några timmar samma dag. Fanns i närbutiken dagen efter kl 10. Perfekt.

Köpt hos: Inet Data

Pris: 14.00
2010-08-08 Shibbydude

PLUS: Skärpa, färgåtergivning, kvalitet
MINUS: Inga minus, KÖP!

ett toppenobjektiv som levererar fina färger och grym skärpa. Bokeh'n är väldigt bra.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 9500.00
2010-08-03 Håkan Bråkan

PLUS: skärpa, färger, känsla
MINUS:

Precis som jag älskade gamla FD 35/2.0 SSC, älskar jag denna. Ljusstark, skarp på full öppning, fantastiska poppande färger, har man en fullformatare måste man ha denna glugg.

Köpt hos: FotoKungen
2010-01-29 Timo M

PLUS: Skarp, ljusstark, robust.
MINUS: Klunsig men sådan är systemkameravärlden.

Det mesta har redan sagts längre ner. Anser att det inte kan bli så mkt bättre (skulle vara en nästa revolution med fotografering i 3D). Var osäker på om övergången fr Leica M6 till 5D Mkll + denna pjäs skulle bli ett nerköp men inte. Enormt skarp. Man kan laborera effektivt med olika skärpedjup/hitta skärpeplanet. Prima återgivning på alla sätt. Tjusig oskärpa. Och ljusstark. För det jag använder den till mest. Gatufoto, resor och socialt med familj/vänner. Sitter alltid på, nästan.

Liknande produkter: Leica M9 med ljusstark 35:a men veckopengen har inte hängt med i prisutvecklingen på de bitarna ;)

Kundtjänst: Inte behövts...

Köpt hos: Schönherrs Foto Online

Pris: 0.00
2009-03-29 HNormark

PLUS: Ger skärpa, kontrast och mättade färger redan vid största bländare, och är ljusstark, snabb och pålitlig. Rätt bra närgräns.
MINUS: Lite tung kanske, men känns välbalanserad på 5D.

Skaffade objektivet begagnat ihop med 5D i augusti 2008 och blev kär direkt. Nu i november 2010 är det fortfarande min absoluta favoritkombination. Det passar till landskap, foto i dåligt ljus, gatufoto, halv- och helfigursporträtt och mycket mer.

Rätt snygg bokeh och OK närgräns gör det kul att använda till kreativa foton av vardagliga föremål och detaljer.

Kort sagt ett underbart objektiv som jag verkligen kan rekommendera. Jag är ofta ute med bara 5D och 35L och det funkar väldigt bra.
2008-11-13 Dinkel

PLUS: Färg Skärpa Ljusstyrka Kvalitet
MINUS: Tung

Enkelt, det är som en Les Paul, en Senheiser microfon, ett champagne över 1000:-, en 1964 Ford Mustang convertable, bara obeskrivligt bra. Färg, skärpa, ljusstyrka.

Den enda objektiv jag har. Kan tanka mig testa en Sigma 50mm 1.4 för face shots.

Liknande produkter: 24mm 1.4L

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 14.50
2008-10-04 rikard marklund

PLUS: Skarp på f/1.4
MINUS: Trögt att få på motljusskyddet

Hade EF50mm f/1.4USM samt EF28mm f/1.8USM och funderade på en zoom som ersättare. Det blev denna glugg istället vilket jag inte ångrar. Det finns ingen zoom som kommer i närheten av vad f/1.4 kan prestera vad gäller bakgrundoskärpa, i synnerhet med hänsyn till brännvidden. Både 28:an och 50:an var inte riktigt tillfredställande på största bländaröppning, vilket alltså 35L är. Den sitter oftast på min 5D och har blivit min allroundglugg, eftersom den funkar i de flesta situationer. Den vinjetterar lite på f/1.4 men är inte störande och oftast märks det inte alls. Väldigt pålitlig/korrekt autofokus på mitt ex efter en justering då den bakfokuserade en smula. Bra närgräns och fungerar fint med mellanringar. Finns egentligen inte mycket att klaga på, men ska jag vara kinkig så tycker jag inte att byggkvlitén är i klass med t.ex. 180L eller 85L. Den känns faktiskt lite plastig. Likaså kärvar motljusskyddet rätt bra så några svordomar har det blivit då den ska på. Den börjar också få några år på nacken så den har inte cirkelrunda bländarlam. och saknar vädertätning, liksom avståndinfo till blixt och senaste coatingen. Men då bilderna ibland blir magiska (så som 85L ofta erbjuder) så känns dessa nymoderniteter rätt irrelevanta.

Köpt hos: Zebra Media

Pris: 13000.00
2008-05-02 growingart.se

PLUS: Se kommentarer tidigare recensioner!
MINUS: Dyr, men uppfyller kvalitetskraven med råge.

Jag hade 28/1.8 tidigare men upplevde den som inte tillräckligt skarp. Eftersom jag fotar i befintligt ljus (barn och konserter mest) så är ljusstyrkan ovärderlig om jag jämför mina erfarenheter mot f/2.8 zoom. Bländar nästan aldrig ner utan gillar oskärpan, det gäller bara att sätta fokus rätt. Snabb, jag har fångat många tillfällen med denna. Dyr, men fördelat på en livstid blir det prisvärt!
2008-02-04 Gutta

PLUS: Snabb (AF), snabb(bländare), mycket skarp, fin oskärpa, gedigen
MINUS: Dyr

Efter erfarenheterna av bytet från telezoom till teleprime var det så dags för allroundgluggen. Började för några år sedan med 24-70L som bytades mot en EF-s 17-55IS när de kom. För att sedan då gå över till denna prime.
Har nu hunnit ta några tusen bilder med gluggen och helt ovetenskapligt kan jag säga att den uppvisar bättre mittskärpa fullt öppen än vad min 24-70 gjorde. Detta är då 2 hela bländarstegs skillnad. Mittskärpan är förstås inte klockren på full glugg men enligt mina preferenser fullt användbar. Kantskärpan är märkbart sämre på 1,4 (på en 20D) men hämtar sig snabbt om man bländar ner ett steg drygt. Jämför man med 17-55an som jag upplevde som snäppet bättre än 24-70:an så är det ganska jämt skägg(båda fullt öppna då). Dock tycker jag det är bättre stuns i 35:an. Om det sen beror på färger eller kontraster eller bara att den större bländaren får objekten i skärpa att poppa ut bättre vet jag inte. Men detta är alltså fullt öppet. Bländar man ner sin 35:a till 2.8 är den inte bara bättre utan faktiskt mycket bättre än båda zoomarna vad gäller skärpa. Jag var egentligen aldrig missnöjd med min 24-70 då den var mycket bättre än några andra allroundgluggar jag haft fram tills dess. Tröttnade dock på zoomarnas klumpighet och tyckte aldrig att f1:2.8 riktigt räckte till... Även om 35:an också är ganska stor så är den klart mindre än båda zoomarna.

En annan sak som klart skiljer 35:an från zoomarna är såklart bokehn. Nu har jag inte upplevt fullt så dramatiska skillnader som jag gjorde vid jämförelse mellan 70-200/2,8 och 135L, men visst är det mjukare teckning med 35:an.
En sak som sällan nämns här på fotosidan är skillnader som kan finnas nedbländat. Det är ju allmänt vedertaget att det inte finns så stora skärpeskillnader mellan väldigt billig optik och väldigt dyr optik om man jämför dem vid tex bländare 8 eller 11... Men en mycket stor skillnad mellan de två nämnda zoomarna och 35:an är hur den tecknar ljuskällor nerbländat. Vet inte vad det heter men det blir en stjärneffekt. Stjärneffekten från 35:an är väldigt vacker och väldefinerad medan den mest spretar med zoomarna. Så även den som sysslar med nattfoto eller dyligt där man kanske inte använder ljusstyrkan så mycket utan hellre bländar ner och använder stativ och långa tider skulle kunna ha mycket glädje av denna juvel.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att den är väldigt användbar på bländare 1,4, riktigt bra på bländare 2,0 och inget mindre än fantastisk from bländare 2,8...

Användningsområdet är till största delen familjebilder och även om studsad blixt är väldigt användbart så tycker inte jag det finns något som slår bilder i befintligt ljus. Här är 35an guld värd...Zoomar hyllas ju ofta för sin mångsidigihet. Men ljusstyrka ger oanade bildmöjligheter där zoomarna fått ögonbindel för längesedan....

Det var mina tankar om och erfarenheter av 35L, under de förhållanden jag använder den. Recensionen gäller användande med en 20D.

//Jerka
2007-01-31 Ernst Henry

PLUS: Mycket skarp, snabb, tyst, vädertätad och tålig
MINUS: Onödigt (?) stor och tung (samt ganska dyr)

Plåtar med en 5D och behövde ett modernt och skarpt objektiv som kunde matcha FF-sensorn. Värdesätter även snabbheten och den fenomenalt vackra oskärpan. Brännvidden är klassisk och fungerar för de flesta tillfällena. Det här objektivet är dessutom det tredje skarpaste i hela EF-serien, och ur den synvinkeln är priset acceptabelt. Se vidare: http://www.photozone.de/8Reviews/index.html

Liknande produkter: -

Köpt hos: YFO

Pris: 0.00
2006-02-20 iceman

PLUS: Snyggt, snabbt, skarpt
MINUS: Finns inga

Använder detta objektiv på min EOS 20D då jag var ute efter en "normal" till 1,6X sensorn. Använde tidigare en EF50/1,4 som standardoptik, men efter att ha läst flera recensioner på Internet bestämde jag mig för detta, trots att det är dyrt. Det är snabbt, otroligt välbyggt och framförallt känns det jättbra på en 20D med handgrepp.
Skärpa och kontrast är i toppklass och bilderna uppvisar ingen som helst kromatisk abberation.Uppdatering 1/6-2006. Efter att ha köpt en EOS 1DMkIIN så kan jag bara säga att detta objektiv fortsätter att leverera kanonresultat vad gäller skärpa, kontrast och rena färger.

Köpt hos: Expert Foto, Skaragatan Lidköping

Pris: 14000.00
2005-09-28 elmqvist

PLUS: Smidig snabb snorskarp
MINUS: Dyr, möjligen lite stor

Mycket skarpt objektiv, centrum uppvisar kanonskärpa vid f/1,4 och kanten vid f/2,8 vid f/8 är resultatet nästan helt uniformt. halt i klass med 50/1,4

Hyfsat raktäcknande

Mekaniskt är det ett av de finare objektiven väldigt lik 24/1,4

En utmärkt allroand-objektiv för dem som inte behöver något extremt. Canon svar på Lecia 35/2 eller 35/1,4

Liknande produkter: 28/1,8 50/1,4

Köpt hos: YFO

Elinchrom ELB 400 Hi-Sync Promotion
Lexar