Nikon Nikkor AF-S DX 18-70mm 1:3.5-4.5G IF ED



Vidvinkelzoom anpassad för Nikon's digitala systemkameror.



2017-09-10 errevs

PLUS: Bra skärpa, Lågt pris
MINUS: Man får vad man betalar för. Billig plastkonstruktion

Hyfsad lätt kitzoom

Liknande produkter: 18-55, 28-80

Pris: 840
2017-02-15 JohanOlovsson

PLUS: Omfånget. Väderskyddad. Vikten.
MINUS: Dålig skärpa och missar ofta fokuspunkten. Tar in damm mellan linserna. Bländartalen.

Efter att jag använt gluggen av och till i över tio år så kan jag säga att den är precis lika mångsidig som begränsande. Beror självklart på vad du fotar förstås.
2016-03-26 Kent Helgesson

PLUS: Skarp och gör jobbet.
MINUS: Trist bygge då allt inombords är plast vilket förr eller senare går sönder.

En klart underreklamerad lins som tar fantastiska bilder.
Trist att under ytan är det plast som går sönder vilket min gjort.

Kundtjänst: Nikons kundservice har varit bättre.
2013-02-23 Magnus.s

PLUS: lagom tyngd, användbart omfång, ngt ljusstarkare än 18-55, fina färger
MINUS:

Mkt trevlig normalzoom till min d5100 som levererar fina bilder på vad jag kan se inom hela spannet 18-70. Bra skärpa och fina färger. Upplever den som klart bättre än 18-55 men den kostar också mer.

Liknande produkter: 18-55
2013-02-22 linuxwesslan

PLUS: enkelt och lagom omfång
MINUS:

Ville ha tag på en normalzoom till DX och visste redan att detta objektivet fungerade bra.

Lyckades vinna en auktion på Tradera och det har levererat otroligt bra

Kundtjänst: Nikons kundtjänst är bäst
2013-02-20 Hjalmar_W

PLUS: Byggkvaliteten Roterar inte vid fokusering
MINUS:

När mitt 18-55 orginal objektiv gick sönder köpte jag ett sånt här begagnat och blev helnöjd, mycket skarpare och snabbare än mina andra objektiv!

Pris: 1000
2012-03-18 Lars-Eric

PLUS: Behändig och ger bra bilder dock kanske inte i klass med betydligt dyrare optik.
MINUS: Kunde varit något skarpare.

Jag tyckte att jag hade svårt att få skarpa bilder och gick och köpte en ny lins (18-200 VR) och blev genast helnöjd, men jag undrar om inte det var inbillning för när jag jämför idag så undrar jag om inte 18-70 faktiskt är skarpare än 18-200. Den kan dock inte jämföras med 24-70 2.8-optiken som är i en helt annan klass.
2011-02-27 aleba1

PLUS: tyst ! lätt o jobba med
MINUS: saknar bländar inställningar på objektivet - fast de är gammalmodigt måntro , men de saknar jag .

Fungerar bra för mina ändamål o inte någon proffs ambition .
tycker om omfånget ca 28-105 i 35 mm film motsvarighet.
Tyvärr går den inte o köra på mina analoga kameror.
Men jag är ändå glad för denna men de var mitt andra val.

Liknande produkter: Finns en uppsjö med liknande objektiv i nikon o andra tillverkare . Men tror på org optiken före pirat även om dessa blivit bättre (visst kan de skilja på omfånget ) .

Kundtjänst: ingen

Köpt hos: privat
2010-12-25 CUPiCAKE

PLUS: skarpa bilder.
MINUS: lite plastig känsla.

Ett bra objektiv som man kan ha på kameran alltid, vilket jag hade fram till jag köpte mitt 50 mm f/1.8.

Liknande produkter: andra kitobjektiv från nikon.

Kundtjänst: dem hade inte så mycket kunskap i butiken, och visste inte vad de kunde rekommendera när jag kom för att köpa ett objektiv efter att mitt kitobjektiv hade gått sönder. Tur att jag visste vad jag ville ha då.

Köpt hos: expert
2010-06-11 deregna

PLUS: Billig, skarp, relativt välbyggd, en bra glugg helt enkelt. Internfokusering. Fönstret med avståndsvisning.
MINUS: Vinjettring i vidvinkelläge.

Ville ha tag på en D70 och fann en till bra pris tyckte jag, gluggen följde med , verkade som ny. Hade väl inga jätteförväntningar om den men efter att ha använt den på min D200 ett tag ändrade jag uppfattning, Tycker det är en superglugg för de pengarna och ärligt talat så är det faktiskt den gluggen som oftast sitter på kameran numera. På minussidan bör jag väl nämna att den vinjetterar en hel del i vidvinkelläget. Det är lite trist. men annars är den toppen.
Angivet pris är ink D70, minneskor och väska.

Köpt hos: privat

Pris: 2000
2010-05-28 swebarb

PLUS: Smidig 18-70,perfekt för det mesta. 3.5-4.5 bättre än dom flesta standard kit/superzoomar. byggkvaliten och vädertätad.
MINUS: zoom ringen något trög men inget som stör mycket motlusskydet känns plastigt när det sitter fast

Denna glugg är verkligen underskattad, fick tag på en begagnad som trots har nästan 4 år på nacken märks inte som vissa har skrivit att den har taskig byggkvalite, håller jag absolut inte med om, går man från en kitglugg som 18-55 så är det ett stort steg både optisk och byggkvalite mässigt som man får för pengarna. Den är dessutom vädertätad vid metallfästet, hur många såna gluggar i denna prisklass finns det? inte nån alls vad jag vet. Ljusstyrkan är också snäppet bättre 4.5 vid tele max än standard 5.6 på alla fjutgluggar och den är skarp och fokuserar snabbt och tyst inga konstigheter alls.

Liknande produkter: nikon 18-55
nikon 18-105

Kundtjänst: beg köp.

Pris: 1200
2010-04-28 bomalt

PLUS: Lätt, bra zoom-område, priset, hyfsat snabb autofokus
MINUS: Byggkvalitén inte den bästa, ljusstyrkan, avsaknad av VR

När jag köpte min första digitala systemkamera, en Nikon D70, ingick det här objektivet i kitet.

Nerbländat några steg ger objektivet bilder med mycket bra skärpa och kontrast. Den kan dock inte jämföras med objektiv i "proffsklass", men då är det också en stor prisskillnad! I förhållande till priset får man ändå "mycket objektiv för pengarna"!

Den låga ljusstyrkan var ibland ett hinder på äldre kamerahus (läs Nikon D70) där man inte kunde använda speciellt höga ISO-tal utan att få mycket brus i bilderna. Med dagens moderna kamerahus som klarar höga ISO-tal bättre har den låga ljusstyrkan inte lika stor betydelse längre. VR (anti-skak) hade inte gjort detta objekt sämre...

Tyst och relativt snabb autofokus.

Objektivet har kanske inte den högsta "bygg-kvalitén" men bajonettfattningen är gjord av metall till skillnad mot många av de billigare Nikon-objektiven där fattningen är gjord av plast (betydligt ömtåligare).

idag när objektivet kan köpas begagnat till ett lågt kan det vara ett riktigt fynd!

Liknande produkter: Nikon 17-55/f2.8

Kundtjänst: Inte behövt

Köpt hos: Foto A-Bild
2009-12-31 Broberg123

PLUS: Bra bildkvalitet vid samtliga bländare och brännvidder. Ett snäpp ljusstarkare än andra kit-zoomar
MINUS: Lite ranglig zoommekanik, Vinjettering

Levererar det man kan förvänta sig av en märkesoptik. Bra pris/prestanda-kompromiss.

Liknande produkter: 16-85

Köpt hos: Cyberphoto
2009-11-03 Anders Svensson

PLUS: Bra bildkvalitet, smidigt, lätt, vettigt zoomomfång, överraskande "skarpt".
MINUS: Det är ett kit-objektiv i plast, och sliter man mycket på det kommer det att bli sämre med tiden. Inte stryktåligt.

Välkänt, bra kit-objektiv. Inga stora fel på detta. Bör vårdas och hanteras med försiktighet, eftersom det är ett billigt objektiv, mycket plast och det går att slita ut det. Är man normalt varsam kommer det att hålla länge. Optiken hade varit värd en bättre "tub".

Liknande produkter: Olika kitobjektiv från Nikon (35-70, 35-80 28-105).

Köpt hos: Privat, beg
2009-08-27 Mattias Pettersson

PLUS: Vettig skärpa, tyst fokusering, smidigt format, prisvärdet.
MINUS: Lite plastig känsla

Har haft min 18-70 i något halvår nu och jag är positivt inställd till den. Lite för ljussvag för min smak, men det går att överbrygga med att höja ISO-talet något steg. Bildkvallan hos D300 tål det. Prisvärde fullt i paritet med Canons EF 28-105/3.5-4.5 USM II.

Köpt hos: Privat

Pris: 1500
2009-07-22 eeliasson

PLUS: Gediget, välbyggt, hyfsat skarpt.
MINUS: Tungt, lite för mycket distorsion.

Många hävdar att detta objektiv är helt överlägset 18-55/3,5-5,6, men jag har haft båda (samtidigt) och kunnat jämföra och kan inte säga att jag upplever någon milsvid skillnad optiskt. Båda objektiven uppvisar också en hel del distorsion, men 18-55:an är enklare att fixa till. Däremot är byggkvaliteten på 18-70:an betydligt högre än på 18-55:an, och dessutom har den "riktig" AF-S med möjlighet att manuellt fokusera om även med autofokusen inkopplad. I mitt fall avgjorde vikten - 18-55:an väger nästan inget i jämförelse och satt därför oftast på. Således sålde jag min 18-70 och har inte saknat den nämnvärt sedan dess.

Köpt hos: TBH.se
2009-05-26 nifo

PLUS: Skarp, välbyggd och ändå lätt. Tystgående AF-S motor. Exet jag har i min ägo nu är från -04 och fortfarande solid och fräsch.
MINUS: Inte så ljusstark, men ligger ändå på f3.5-4.5 som är Ok.

Jag gillar den här rackaren skarp. Var tvungen att sälja min förra 18-70 till förmån för lite campinggear (ett nerköp), men fick tag på en beggad häromdagen igen. Tycker den är både skarp och robus. Dessutom har den viss vädertätning vilket jag fick veta bara för någon vecka sedan. Visst, den vinjetterar på och kring 18mm, men det går att komma förbi på vanligt manér. Metallfäste har den med. Trevligt.

Liknande produkter: Nikons 18-105 VR, Nikons 18-135, Nikons 16-85 VR

Kundtjänst: Köptes beg.
2009-02-27 Mattias Andersson

PLUS: priset, hyfsat skarp, fokus
MINUS: byggkvalite, ljusstyrkan

Hyfsat bra objektiv, inte riktigt dåligt på nåt, men inte heller riktigt bra på nåt, fast skärpan är över förväntan.

Dock så måste jag säga att byggkvaliten är ganska dålig, efter knappt 2 år med ganska sparsamt användande så har den börjat glappa i fokusringen och ett allmänt oljud hörs när man använder den.....

Liknande produkter: 18-55, 18-135

Köpt hos: Göte Karlssons foto
2009-02-08 pettisson

PLUS: IF, känns gedignare
MINUS: Vinjettering vid 18mm, osäker fokus(?)

Köpte denna efter att ha använt den billiga 18-55 och jämfört med den är allting mycket bättre.
Den enda negativa är att det blir tokmycket vinjettering vid 18mm. I Camera Raw stod mätaren nästan på max när jag skulle ordna upp det.
Sedan är autofokusen lite osäker jämfört med andra objektiv jag provat, så den vrider fram och tillbaka lite grand. Motorn är ju i alla fall blixsnabb.

Men allting vägs ändå upp av att slippa plastbajonett och få IF. Den känns helt enkelt robust.

Köpt hos: Begagnat

Pris: 1700
2009-01-11 jkm

PLUS: Bra brännviddsomfång, bra optiskt. Skarp som attan.Vädertätat!!! Prisvärd!! Snabb AF! Plussade på med en betygsplupp med tanke på det skrattretande begpriset.
MINUS: Plastigt och ganska fult, som alla moderna gluggar... Ljussvagt.

Har börjat använda denna glugg lite mer på sista tiden och måste säga att den levererar riktigt bra resultat. Färger, kontrast och skärpa är efter vad jag kan bedöma helt ok. Ett utmärkt promenadobjektiv. Att objektivet är relativt ljussvagt stör mig inte nämnvärt, D300 tål att skruva upp ISO rätt rejält på. Behöver jag ljusstyrka och kortare skärpedjup har jag andra objektiv...
Att man kan köpa en så´n här glugg begagnad för en tusing är egentligen helt crazy! Kolla bara upp att skärpan sitter där den ska, verkar finnas en del måndagsex där ute.... Min verkar vara snorskarp.
2009-01-11 Arne Løkken

PLUS: Veldig bra objektiv. Gir skarpe gode bilder, Bra pris.
MINUS: Ingen spesielle

Det er veldig bra allround-objektiv som passer til de fleste situasjoner. Veldig god kvalitet på bildene.
2008-12-18 Jonas Nylund

PLUS: Kvalitet för det priset, helt ok skärpa, bra ljusstyrka på stora brännvidder, AF-S (tyst och snabb AF, går att vrida fokusringen i AF-läge)
MINUS: Finns väl, men med tanke på priset...

En av dom bättre kitgluggarna!
Helt ok skärpa och ljusstyrka, bättre än nästan alla kitobjektiv på längre brännvidder, (f/4.5 i stället för 5.6)
Riktigt bra för pengarna!
Köpte min i kit med D70, och fick bli kvar när jag nu uppgraderade till D80
2008-11-11 Rickenbacker

PLUS: Byggkvalitén, brännviddsomfånget, AF-S.
MINUS: Ljusstyrkan, zoomringen.

Helt okej objektiv med praktiskt brännviddsomfång (även om det knappast är någon "vidvinkelzoom" som det står i beskrivningen ovan), men inte världens ljusstarkaste. Brännvidderna sitter alldeles för tätt i den vida änden, vilket gör det svårt att zooma med någon precision - mycket bättre i teleänden. 18mm är en lagom måttlig vidvinkel, och 70mm är bra till porträtt. Plastigt motljusskydd, som skymmer den inbyggda blixten, så det har jag aldrig på. Skönt att det har AF-S, så man slipper byta mellan auto och manuell på objektivet, och autofokusen är riktigt snabb.
2008-10-31 Seiki

PLUS: Snabbheten i autofocusen, intern AF, känslan
MINUS: motljusskyddet känns plastigt

Ett trevligt objektiv som inte gräver sig allt för djup i plånboken.

Perfekt om man vill uppgradera sig från standard 18-55, ger bättre skärpa, snabbare autofocus och så går det utmärkt med polfilter tack vara den interna autofocusen.

Liknande produkter: Nikon 18-55 vanliga + VR
Sigma 18-55, sigma 17-70 macro,

Köpt hos: Privat
2008-09-21 ateljefotogen

PLUS: Lågt pris, lätt o jobba med.
MINUS: Ljusstyrkan.

En helt okey glugg för de pengarn. Aningen kort brännvidd trots omräkningsfaktor 1,5 för digitalfoto. Saknar det sista som gör bilden perfekt. Man får det man betalar för. Märker en tendens till vidvinkelkänsla även vid längre brännvidd.

Kundtjänst: Har inte behövt

Köpt hos: Expert butik
2008-06-16 Seiki

PLUS: Snabb autofocus, intern focus, ej roternade focusring Bra skärpa
MINUS: Ljusstyrkan, men för det priset kan man inte begära mera styrka.

Mycket bra kittobjektiv som presterar bra.
Skönt att ha ett objektiv som har intern focus

Liknande produkter: Nikkor 18-55, sigma 18-55.

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: Beg. Privat
2008-03-11 Nicke78

PLUS: Snabbt, tyst, skarpt
MINUS: Lite ljussvagt

Alldeles utmärkt kitobjektiv med många möjligheter.

Köpt hos: FotoVideo

Pris: 2355
2008-01-07 Mattias Bell

PLUS: Billigt
MINUS: Dålig skärpa och ljusstyrka

Alldeles för dålig skärpa. Det känns som om man slänger bort bra bilder som kunnat bli bra med annan optik, men det är klart att man får det man betalar för. Inte Nikons sämsta iaf. Spara hellre pengarna och köp något bättre, det önskar jag att jag gjort.

Köpt hos: Cyberphoto
2008-01-01 Einar de Wit

PLUS: Snabb AF, skön känsla, känns dyrare än den är.
MINUS: Saknar den sista skärpan man eftersträvar. Bilderna blir för "softa".

När man byter upp sig från kompaktkamera till system förväntar man sig också bättre bilder. Sedan måste man självklart ta hänsyn till kompaktens kraftigare kantskärpa och kontrast men trots det så uppfyller inte min D70s mina förväntningar vad gäller skärpa i bilderna. Jag har ökat parametrarna i kameran men de flesta bilderna saknar den sista "udden" vad gäller skärpa.
När tidningen Digitalfoto testade kitobjektiv fick detta objektiv bäst recentioner men då har jag förmodligen fått ett dåligt exemplar. De flesta egenskaperna är bra, som färg och snabbhet, men objektivet faller på en för dålig skärpa i bilderna.
Nu letar jag efter en normalzoom med bländare 2,8 att sätta på istället.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2007-12-02 fotomatte

PLUS: Det känns proffsigt och tar skarpa bilder.
MINUS:

Det här är ett riktigt bra objektiv som både känns proffsigt att hålla i och det tar dessutom mycket bra och skarpa bilder.

Liknande produkter: Nikon 18-135 mm objektivet.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-11-19 rullbo

PLUS: Hastigheten,tyst,snabb o skarpa bilder.
MINUS: Kanske lite dålig ljusstyrka i vissa avseénden

Suveränt standardobjektiv. Gillar vidvinkeln o hastigheten i det. För o vara ett standard så är det helt acceptabelt i alla avseénden.
2007-08-28 Peter-L

PLUS: Snabbt, bra teckning och själva formatet är behändigt.
MINUS: Ljusstyrkan

Valde denna optik som standard till min D80. Med tanke på priset tycker jag att det är en mycket bra glugg! Brännvidd som ger ett brett användningsområde. Prisvärt.

Köpt hos: Expert
2007-08-26 filmmaster

PLUS: Snabbt i autoläge
MINUS: Skärpan och ljuset

Har använt det i två veckor och inser att det är ett ganska dåligt objektiv. Det verkar inte kunna ge den stuns och skärpa som man vill ha.
2007-08-24 endah

PLUS: Lätt, tyst af, prisvärt
MINUS: Ljussvag, byggkvaliten

Perfekt som första glugg.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-08-10 Roq

PLUS: Skarpt vid lägre brännvidder. Prisvärt.
MINUS: Ljussvagt. Lite metalliskt gnisslig AF.

Ingick vid köp av Nikon D80.
Helt OK. Har inte upplevt vinjettering vid 18mm. edit: Har det nu
Från 35mm och uppåt något ljussvagt.

Kundtjänst: Ej behövt

Köpt hos: Cyber_japan photo
2007-08-09 captain_nemo

PLUS: Bättre optik än 18-55:an. Bättre omfång. Snyggare än 18-55:an
MINUS: Ljusstyrkan

Perfekt omfång för en standardzoom. Inte så ljusstark, men 17-55/2.8:an är alldeles för dyr och väger för mycket. Risk att den får stanna hemma...

Liknande produkter: 17-55/2.8

Köpt hos: Privat

Pris: 1500
2007-07-29 Mesch

PLUS: Tyst, relativt snabbt, lätt.
MINUS: Vinjettering i 18mm läge, ljusstyrka.

Ett riktigt bra kit-objektiv, mycket prisvärt.

Liknande produkter: 18-135 som var restnoterat i hela världen då jag beställde min D80.

Köpt hos: Cyberphoto
2007-06-16 Mattias Andersson

PLUS: Pris, skärpa, känsla och omfång
MINUS: för att vara ett kitobjektiv, inte mycket

För pengarna man betalar så är det ett riktigt bra objektiv

Precis som alla kitobjektiv så är ljusstyrkan inget vidare, men vill du ha en 2.8 så rör et sig om helt adra pengar

Liknande produkter: Canon och minoltas standard zoomar

Köpt hos: Göte Karlssons foto
2007-05-16 Hayder Alsahaf

PLUS: Mycket bra skärpa för att vara kitobjektiv, fina klara färger, bra zoom omfång och snabb fokus.
MINUS: för att vara kitobjektiv kommer jag inte på något.

Nikon har levererat bra kitoptik som har mycket bra zoomområde.
Jag vill påminna FS vänner om att det är ett kitobjektiv därför har det ett begrändsad ljuskänslighet. vill man ha 2,8 bländare då är det annan prisklass.

Liknande produkter: Nikon 18-55 kitobjektiv, Canon 18-55 kit, Tamron 28-75/2,8 och Sigma 24-70/2,8

Kundtjänst: Mycket bra service från Nikon Sverige AB
2007-05-03 Foto-Ake

PLUS: Bra för att vara ett kitobjektiv! Acceptabelt pris. HYfsad skärpa.
MINUS: Större än 18-55:an. Ingen VR.

MYCKET bättre än Nikons 18-55! Helt OK som standardobjektiv.

Köpt hos: Nätauktion

Pris: 950
2007-04-14 -big kahuna-

PLUS: lätt, bra zoomomfång, skarp.
MINUS: Saknar VR

Med tanke på att Nikon skickar med detta objektiv i kit med nya kameror så är det väldigt fint jämför med vad man får från konkurrenternas kit. Det är skarpt med bra zoomomfång. Det är så pass bra att jag själv inte ens tänkt på att byta till ett annat normalzoom. Den här gluggen med VR skulle bli en riktig "killer" :)

Köpt hos: Expert
2007-04-11 Elin Torger

PLUS: lätt, enkel
MINUS: risk att få in för mycket ljus

tycker detta är ett mycket bra objektiv

Köpt hos: begagnad
2007-02-07 lulemarcus

PLUS: Kvalitetskänsla, fina bilder, väldigt prisvärt i kit med D70s
MINUS: För priset (ingick i kit med D70s för 6595:-) INGA!

Samma känsla som i D70s huset. Mycket bra kvalitet, inga glapp, smidig fokus och zoom ring. AF fungerar bra, dock inte lysande i mörkret :-) Suveränt med M/A och tillsammans med D70s får man en indikation på att manuell fokus ligger något så när rätt via en symbol i sökaren.

Köpt hos: El-Giganten
2007-02-04 Thomas E Beckmann

Låg känslighet, men det visste jag ju redan när jag köpte den.
Stort omfång och rel. låg dist.
2007-01-10 Nicoleecher

PLUS: väldigt bra och fina skarpa bilder... snabbt
MINUS: inget direkt..

ett objektiv som har det mesta man kan begära...

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4000
2006-12-14 forre

PLUS: kvaliteten, omfånget, snabb AF, lätt ändra AF/MF, bra närgräns
MINUS: motljusskyddet är inte riktigt anpassat för denna glugg. Vid 18mm skymmer det bilden vilket betyder att man inte kan använda det annat än från ca 24mm och uppåt.

Perfekt allroundobjektiv. Köpte tillsammans med D70-kitet. Har fungerat kanonbra faktiskt, kanske inte det allra skarpaste men för de pengarna är det riktigt bra.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2006-12-05 lukin

PLUS: Snabb, tyst och exakt autofokus. Prisvärd, skarp. Hyffsat ljusstark i förhållande till priset.
MINUS: Lite ranglig i längsta läget. Plastigt motljusskydd som jag lyckats få en spricka i fästet på. Vinjettering och distorsion i vidvinkelläget.

Mycket prisvärt, speciellt i kit med D70. Upplever den som mycket skarp, speciellt i området 50-70 mm.

Köpt hos: Technikdirekt tillsammans med D70

Pris: 8000
2006-10-21 Farbror

PLUS: Mycket användbart omfång.
MINUS: Inget speciellt.

Ingick i D200 kit.

Har alltid det här objektivet sittande på kameran. OK standardobjektiv. Extremt tyst. Känns dock lite sladdrigt när man kör på 70mm.

Siktar på att ersätta denna med en 18-200 VR om jag lyckas få tag på ett. Behåller ändå denna då den är kortare och stör bilden mindre vid inomhus-foto med den inbyggda blixten.

Liknande produkter: Finns flera.

Kundtjänst: Alltid bra.

Köpt hos: Pixmania
2006-10-20 JohanOlovsson

PLUS: Lätt, bra skärpa dock inte på topp.
MINUS: ljussvag och risken att något ska hamna mellan när man zoomar. Och jag får känslan att den är lite plastig när man zoomar ut.

En bra objektiv i stort sett

Liknande produkter: 18-55 (för ljussvag), 17-55 för dyr :P.

Kundtjänst: ingen erfarenhet.

Köpt hos: buydig.com
2006-06-28 snapshot

PLUS: tyst,lätt,skarpt
MINUS: ljussvagt, men för dom pengarna i princip inget minus

ett lätt objektiv med en mycket tyst motor. Är i princip fritt från vinjetteringar vid full glugg. Är inte 100%-igt skarpt på längsta brännvidden, även om det är ganska okej även där. Kanske lite plastigt, men upplevs robust enligt typiskt Nikonmanér. Ett mycket bra allround vidvinkelzoom med större ambitioner än så. Ett bra objektiv för pengarna även om f3,5 kanske är i mesta laget vid 17mm. Använder det till D100 och funkar inte till analoga kameror alls.

Kan sakna bländarringen, men när jag väl vant mej vid att ställa bländaren i kameran istället så tycker jag nog att bländarringen kvittade

Liknande produkter: tittade runt på många, men detta objektivet är svårslaget när det gäller värde för pengarna. Vill ju gärna hålla mej till orginalgrejer

Köpt hos: Hegethorns

Pris: 3600
2006-05-24 Mangepange

PLUS: Snabb och korrekt fokus ! Prisvärt, vill inte kalla det billigt men definitivt prisvärt.
MINUS:

Presterar över förväntan, men min förväntan var sänkt av andras omdömen här på FS.
Skärpan är utmärkt och det enda jag eg. saknar är möjligheten till ännu kortare skärpedjup, men det är inte värt mellanskillnaden till ett 17-55/2.8.

Liknande produkter: Nikkor 17-55/2.8, Tokina 12-24/4, Sigma 18-50/2.8

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3600
2006-05-15 Daffa

PLUS: Snabb, bra AF, lagom tung för sin storlek, tyst
MINUS: Skulle väl möjligtvis vara ljuskänsligheten men extremt mycket bättre än Nikon 18-55.

Ett vanligt riktigt bra orginal objektiv som följer med som standard till många kameror.

Fungerar bra i de föhållanden jag har fotat i, smidig men ändå stabil ger bra bilder genom hela registrelt tycker jag från 18 till 70mm.

Mitt objektiv ingick tillsammans med en Nikon D70s med motljusfilter, uv-filter, raw konverterare och 2 gb ultra kort för 8000 kr!

nöjd så länge men kommer no relativt snart behöva uppgradera:P

Liknande produkter: Nikon 18-35 3.5-4.5 / Nikon 12-24 4.0 / Sigma 18-50 2.8 EX / Sigma 17-35 3.5-

Köpt hos: kameradoktorn
2006-05-15 Daffa

PLUS: - Snabb, bra AF, lagom tung för sin storlek, tyst
MINUS: - Skulle väl möjligtvis vara ljuskänsligheten men extremt mycket bättre än Nikon 18-55.

Ett vanligt riktigt bra orginal objektiv som följer med som standard till många kameror.

Fungerar bra i de föhållanden jag har fotat i, smidig men ändå stabil ger bra bilder genom hela registrelt tycker jag från 18 till 70mm.

Mitt objektiv ingick tillsammans med en Nikon D70s med motljusfilter, uv-filter, raw konverterare och 2 gb ultra kort för 8000 kr!

nöjd så länge men kommer no relativt snart behöva uppgradera:P

Liknande produkter: Nikon 18-35 3.5-4.5 / Nikon 12-24 4.0 / Sigma 18-50 2.8 EX / Sigma 17-35 3.5-4

Köpt hos: kameradoktorn
2006-04-16 ernor_86

PLUS: Snabb och tyst AF,
MINUS:

Är mycket imponerad över hur pass bra den presterar trots att det är en "kitglugg". Mycket uppskattad är den höga högsta brännviden vilket gör att man kan zooma in bra utan att jämt behöva ta fram telet.

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

Köpt hos: Scandinavian Photo

Köpt hos: i kit med D70S
2006-03-27 Bojnfoto

PLUS: Ett bra paketobjektiv till ett bra pris. Plus för omfång,tyst och snabb AF.
MINUS: Men känns inte riktigt 100% i byggkvaliten.

Ett bra objektiv för att följa med ett kamerapaket. Smidigt och lätt samt med rätt bra omfång som "alltid" kan sitta på.

Liknande produkter: Nikon AF-S DX 17-55mm F2.8G IF ED, om du får råd !
2006-03-14 Hambern

PLUS: Lätt, tyst autofokus, skarp
MINUS: Något ljussvag

Ett bra objektiv som följde med min Nikon D70 som är klart bättre än de objektiv jag sett andra fått med när de köpt sina kameror.
2006-02-08 Mankan G

PLUS: Optiskt (skärpemässigt) lika bra som min 17-55:a !!
MINUS: Byggkvaliteten

Fantastisk bildkvalitet men lite "rappligt" byggd.

Liknande produkter: Sigma 18-50 f2,8

Pris: 2000
2006-02-02 gost

PLUS: Snabb och tyst fokus, lätt.
MINUS: Utskjutande zoom,

Köpte ett 18-70 begagnat här på fotosidan.se som visade sig bakfokusera en hel del tillsammans med min kamera. Efter en par vänder ner till Nikonservice, lyckades dom av någon anledning slarva bort mitt exemplar och jag ersattes med ett nytt objektiv som inte uppvisar samma bakfokusproblem.

Ett ojämt objektiv. Vissa bilder häpnas jag över hur skarpa dom är för att i nästa sekund bli lite missnöjd över oskärpa, men oftast är resultatet väldigt bra.

Ett bra allroundobjektiv som ofta sitter på kameran vid dagsturer.

Liknande produkter: Sigma 18-50

Kundtjänst: Nikon: Mycket hjälpsamma

Köpt hos: fotosidan.se ( (White Balance AB)

Pris: 2000
2006-01-21 tonykollberg

PLUS: Nästan ljudlös autofokus, lätt.
MINUS: Ganska kraftig vinjettering vid 18mm och bländare 3.5. Aningen oskarp

Ett medelmåttig hobby-glugg för de flesta situationer. Motsvarar ett klassiskt 28-105mm objektiv.

Skärpan är helt ok from bländare 5.6, Däremot blir det en tydlig vinjettering vid bländare 3.5 och 18mm. Gluggen kommer till sin rätt from bländare 8

Autofokusen är näst intill ljudlös.

Problematiken med vidvinklar under 20mm med DX format, (dvs anpassade för små sensorer med 1.5x i crop) så blir skärpan lidande. Ett annat problem är att om du tex står på en fotbollsplan och ska ta en bild med två master på varsin sida av planen, så blir masterna inte raka utan att man får ett bananliknande fenomen.

Tips till Nikon
Bygg större sensorer Nikon! 1.3x i crop vore inte omöjligt, Kodak kunde bygga fullsensor men hade för mycket brus. Nu är nog tekniken mer mogen eller bättre än år 2002. DX-formatet känns rätt begrännsat och hämmande. Canon har redan flera fullsensorer i sina kameror. Sluta envisas med DX-gluggar eller bygg större gluggar Nikon så det går att ha större sensor. DX-formatet är en nödlösning och kommer bara sluta i en återvändsgränd så småningom. =(

Klart prisvärt objektiv för hobby-bruk och trevligt att jobba med.

Köpt hos: Dustin

Pris: 3500
2006-01-21 tomasbz

PLUS: Byggkvalitet, inget glapp, sladder.. lätt, vettigt andrahands värde..
MINUS: Färgåtergivningen, lite underligt.....

Fägerna är helt tagna ur fantasin tagna med denna optik, men gillar man överdådiga toner så..

Som kit-optik tycker jag det är bra..

Byggkvaliten är bra, fast det är plast. Känns homogen, och sladdrar inte.

Uppfattade det oxå som ojämt i karaktär på dom olika brännvidderna. Kan ha att göra med att det inte är en alltför exklusiv kompromiss det är frågan om..

Köpt hos: Expert eggeborns Västerås
2006-01-09 Lex67

PLUS: Gediget
MINUS: Dålig fokus!!

Tycker fokusen på objektivet är kasst. Långsamt och ej tillförlitligt. Är van vid att Nikon annars gör bra objektiv som är snabba och precisa. Tyvärr gäller det ej detta. Fundera starkt på att sälja detta och hitta något annat inom samma zoom omfånf.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3695
2005-12-31 -Ale

PLUS: Skulle vara priset ? Kanske omfånget . . .
MINUS: Skärpa , bländaren , konstig färgåtvervinning , odynamiskt. Aningen plastigt , Osv - rena skräpet det här.

Tja vad ska man säga, man får vad man betalar för.
Tycker optiken presterar OK i befintligt ljus , inte mycket mer . Helt OK reglag och byggkvaliteten inte allt för dålig.
Definitivt bättre än Canons motsvarande Kitoptiker.
Tja , inget tyskglas precis :D
Var tvungen att jobba med gluggen 2 dagar , och vafan .. lite besviken är man men vad kan man begära . .
Det ör ju trots allt nikon.

Liknande produkter: Canons motsvarande kitgluggar , En Holgas inbyggda optik presterar fan bättre (mohaha)

Köpt hos: Mattssons
2005-12-30 Ljunghusen

PLUS: Skarp, snabb och tyst AF
MINUS: Tråkiga färger och dålig ljusstyrka

Ger tråkiga bilder med kalla färger. Aldrig använt det sen jag köpte ett 50mm 1.4. Budgetoptik och inget annat!
Köp huset löst och ett 50mm 1.8 istället
2005-10-02 MNA

PLUS: Stort zoomomfång. SWM=tyst o snabb AF. Billig
MINUS: Ljussvag. Kraftig (!) vinjettering. Kromatisk abberation på nästan alla vidvinkliga bilder. Dålig skärpa även med liten bländare - för att inte nämna hörnen. Mycket kraftig och oregelbunden distorsion på vidvinkel. Väger mycket (vilket egentligen inte behöver vara ett minus).

Gillar inte denna zoom alls. Alla bilder får en konstig grumlighet. Det enda riktigt trevliga med detta objektiv är autofocus som är knäpptyst. Att glaset skall vara 'ED' glas känns mest som ett PR trick och det verkar vara många (amatörer) som nappat på betet. Stör dig inte dessa fel så kan du gott köpa en. Mer valuta för ett DX objektiv finns inte. Men mitt ex går tillbaks till butiken där den hör hemma..

Liknande produkter: Nikon 18-35 3.5-4.5 / Nikon 12-24 4.0 / Sigma 18-50 2.8 EX / Sigma 17-35 3.5-4

Köpt hos: Expert

Pris: 2300
2005-09-18 gladers

PLUS: snabb och tyst, skarp trots att det är en zoom (dåliga erfarenheter) prisvärd. Den lägre ljusstyrkan saknar betydelse
MINUS: kan inte se några som helst

använder den mer än jag trodde jag skulle när jag köpte den. Har använt fasta brännvidder tidigare, har nu helt gått över till att använda denna. Suverän!

Köpt hos: Kameradoktorn, Stockholm
2005-08-22 pyrajafoto

PLUS: Snabb focusering och tyst. Bra brännvid med skärpa. Underbart att kunna köra både Auto-focus och manuellt samtidigt !
MINUS: Lite tungt kanske

Så här skall optik fungera, tyst och snabbt, inte väcka all uppmärksamhet när man fotar. Funkar bättre emd en pol-filter i motljus. Stablit och lättskött.
Köptes med en D70 i paket.
2005-07-28 Spiderq

PLUS: Skulle möjligtvis vara zoomomfånget
MINUS: Vinjettering vid full öppning, dålig ljusstyrka och "plastig"!

Detta objektiv gillas inte alls, är rent ut sagt ett "förbannat skräp, Made in Thailand". Vinjetterar, oskarp, ej raktecknande och dålig bländare. Funktion och kvalité á la Nikon vart tog det vägen?. Efter 7 månaders användning har den låst sig mellan 35-50 mm och måste skickas till Nikon för reparation. Hur ska man kunna lita på denna glugg?

Liknande produkter: Tyvärr inte då.... men har köpt ett begagnat 35-70/2,8 för säkerhets skull. Det blir ett 17-35/2,8 snart oxå.

Kundtjänst: Tja, reparationen gick ju förhållandevis snabbt och smidigt.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2005-07-20 gnomes

PLUS: Snabb tyst
MINUS: har inte hittat dom ännu

Helnöjd, Köpt den nyligen så skall inte säga för mycket men snabb och tyst och jag är mycket nöjd med kvaliten på bilder.

Kundtjänst: Ingen erfarenhet

Köpt hos: fotosidan.se ( (White Balance AB)
2005-07-17 Gimpy

PLUS: Blixsnabb och tyst AF, skarpt
MINUS: Inga

Med Denna glugg missar jag aldrig tillfället!
Köpt som Kit med D70...

Kundtjänst: Kunniga, upptagna

Köpt hos: Kameradoktorn

Pris: 9000
2005-07-08 johan.morck

PLUS: Lagom gå-omkring-objektiv. Lätt, relativt sett bra skärpa och framförallt ett oslagbart kitobjektiv.
MINUS:

INgte så mycket att säga men att det var detta objektiv som fick mig att välja D70 framför 350D med dess kitzoom. Sorry Canon men ett bätre kitobjektiv vore ju trevligt. Att D70 sedan är så grymt skön att plåta med är en annan sak.

Köpt hos: Topvisionshop.com
2005-06-25 Palletheking

PLUS: Hyggligt skarp, bra omfång, ganska gedigen, bra närgräns.
MINUS: Kanske något mjuk på större bländaröppningar, Viss vinjettering vid största bländare. Annars svårt att hitta något negativt.

En kit-glugg som vid köp av kamera rabatteras rejält. Osedvanligt gediget sett till pris. Funkar för de flesta typer av fotografering. Presterar bra sett till skärpa. Får stryka på foten i jämförelse med min tidigare 28-70 2,8 Afs, men är å andra sidan c:a 15000 billigare. Skall också betonas att skillnaden inte är speciellt stor. Tveklöst en av de bästa och mest prisvärda kit-objektiven som sett dagens ljus alla tillverkare ( småbild ) inräknat.
2005-06-04 Tripod

PLUS: Snabb fokusering, tyst
MINUS: Oskarp i bildernas ytterkant, ingen bländarring, plastig och saknar Nikonkänsla, glapp i 18-läget

Hade jag visst det jag vet idag, hade jag köpt kamerahuset utan objektivet... ...men å andra sidan har jag ett objektiv som jag inte behöver vara så speciellt rädd om.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2005-06-03 patotts

PLUS: Önskar att alla tillverkare kunde tillhandahålla ett kit-objektiv av denna klass.
MINUS: Svag vignetting öppen, något långsam, kunde vara skarpare.

Svårt att klaga på detta objektiv när det kommer med en D70 och jag betalade $899USD för hela kittet. Detta är och förblir en konsument glugg, men för vad det är så är det en förträfflig liten zoom som passar väldigt bra som en allround lens.

Köpt hos: B&H Photo in New York, USA
2005-05-26 Kristoffer Ingemansson

PLUS: Relativt billigt, väger lite. Ger ok bilder i bra ljus.
MINUS: Dålig skärpa, distortion, ljusavfall i kanterna. Ljussvagt, konstig kännsla över bilderna.

Om man tänker på vad det här objektivet är, dvs en zoom med riktigt bra omfång på en 1.5x kamera och relativt ljusskarpt, dessutom med tyst focus och små yttermått, så är det ett helt ok objektiv.

Fast jag blir sällan glad av det.
"Ljussvag" glugg som kräver att man ytterligare bländar ner för att få skarpa bilder omöjliggör i princip fotografering i befintligt ljus. Lika så krävs mycket mer effekt av blixten som då tar längre tid på sig att ladda upp sig och som inte räcker lika länge.
Blir inte ens riktigt bra på f8.

Färgåtervinningen känns (känns, inte "är") konstig och tycks ge bilderna en olustig kännsla. Kanske beror på bleka färger eller grönstick.

Viss mängd distortion i ändlägena och ganska mycket ljusavfall i kanterna i vindvinkelläget med stora bländaröppningar.

Dåliga möjligheter till att sepparera motivet från bakgrunden så vida man inte går jättenära.

Liknande produkter: Ett gäng fasta gluggar; 24, 50, 85

Pris: 3000
2005-05-26 l-malmqvist

PLUS: Mycket användbart omfång, acceptabelt skarpt, hyfsat tätat och välbyggt. Prisvärt.
MINUS: Lite rackligt när det är utzoomat på 70mm. Vinjettering på 18mm.

Funkar till nästan allt. Hade det haft VR hade det varit en tiopoängare.

Liknande produkter: Nikon 17-55 AFS

Köpt hos: Privat

Pris: 2000
2005-03-25 majortom

PLUS: Lätt, bra skärpa
MINUS: Plastigt, ljusstyrka,

Lätt kompakt välfungerande normalzoom.med bra skärpa över hela registret från 20-70 mm. 18 mm läget vinjetterar kraftigt och är oskarpt på stora bländare(3,5-5,6)
Saknar macrofunktion.

Liknande produkter: Sigma 18-125, nikon 17-55, nikon 17-35

Kundtjänst: Nikon kundtjänst är den bästa jag haft att göra med alla kategorier

Köpt hos: Hongkong

Pris: 3000
2004-12-07 Johan Viklund

PLUS: lätt, smidigt
MINUS: tile plastigt

har fotat e del landskaps bilder med det. lät att bära med men det känns lite plastigt.

Köpt hos: på stan
2004-12-03 Dajo

PLUS: Snabbt tyst god skärpa bra vid dåligt ljus
MINUS: egentligen ingenting med tanke på prisklassen.

Ett härligt objektiv som klarar det mesta.
Ska man ha bättre får man nog dubbla priset...
köptes ihop emd Nikon D70

Köpt hos: Expert, Överby
2004-11-16 qrtan

PLUS: Tyst, snabb focusering, lämpligt zoomomfång.
MINUS: ??

En högklassig lågpriszoom som sitter likt en smäck på D70:an. En bra optik som inte känns plastig utan har rejäl tyngd och balans. Tyst och snabb fokusering gör den kul att använda.

Liknande produkter: ??

Köpt hos: Fyndbörsen.se

Pris: 11990
2004-10-28 jakob gawlik

PLUS: Snabb AF, bra zoomomfång
MINUS: lite plastigt, inte så skarpt som man kan tro.

Bra AF, halvdassig kvalite, OK skärpa, men inte mer. Fungerar hyfsat som standardglugg, men kommer nog att bytas ut mot ett fast 50mm.

Köpt hos: Dustin
2004-09-23 dumbo

PLUS: Prisvärd. Snabb. Bra omfång för kameror med 1.5x cropping.
MINUS: Bättre ljusstryrka hade inte varit fel.

Väldigt bra allroundobjektiv för digitala systemkameror. Den har "rätt" omfång för att täcka in det mesta för "normalfotografen" och är en utmärkt start.
Den är inget underverk vad gäller skärpa, men sett till priset presterar den mycket bra och är faktiskt rätt skarp även när den är vidöppen. Jag har svårt att tänka mig att man kan få det omfånget och den bildkvaliteten för ett bättre pris.
Den är tyst och känns ganska gedigen. Intern fokusering. Frontlinsen roterar inte.
Byggkvaliteten känns bra.
Den har lite vinjettering vid vidvinkel, men det är inget jag normalt ser i mina bilder och det går ju, i de fall det syns, att rätta till det i efterhand.
Lite bättre ljusstyrka hade inte varit fel, men man kan inte få allt.

Jag köpte min i kitet tillsammans med min D70.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2000
2004-09-17 alfa

PLUS: Helt ok standardzom, bländare 5,6 till 8 ger bra bildkvalite.
MINUS: vinjetering och tunform på 17mm läget blir bättre redan vid 20mm

nöjd, ingick i paketet när jag köpte min d70
2004-09-16 FredrikB

PLUS: Skarpt, snyggt, lättjobbat. Ligger bra i handen, en perfekt balanserad kombination med D70.
MINUS: Lite plastigt. Motljusskyddet skuggar den inbyggda blixten på D70an när man plåtar på 18-20 mm.

Köpte det tillsammans med D70, det är en perfekt kombination för vardagsfoto. Att ljusstyrkan "bara" är 3,5 gör mig inte så mycket, det går ju alltid att höja ISO-talet eller fylla i med blixt.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2004-09-14 Helgesson

PLUS: Skarp, gedigen...andas kvalitet.
MINUS: Skulle vara ljusstyrkan dårå...

Har jämfört denna optik med Sigmas 18-50...budgetvalet när du köper D70. Enorm skillnad....jag är mer än nöjd för dom pengarna. Tjackade optiken av en snubbe som hade allt och inte behövde gluggen. 3000:-

Liknande produkter: Sigma 18-50

Kundtjänst: Nikon Sverige funkar bra så här långt....

Köpt hos: Privat

Pris: 3000
2004-09-04 Jutterstrom

PLUS: Snabb, smidig och lättanvänd. Bra skärpa över hela bilden.
MINUS: Lite klurigt att sätta på linsskyddet om motljusskyddet sitter på. Det är ju en struntsak, men om det skulle vara något så var detta det lilla jag kom på.

Skaffade objektivet tillsammans med min nya D70 och jag är stormförtjust i kameran. Jag försöker testa den för nya miljöer hela tiden och det är underbart kul att arbeta med den. Objektivet är lätt att jobba med och man når snabbt det man skall utan problem.

Är dock ny till denna typ av fotografering då jag tidigare använde mig av en Olympus 5050Z, vilket i övrigt var en fin kamera, men inte alls som Nikon D70.

Köpt hos: Dustin.se

Pris: 2500
2004-08-13 Clouseau

PLUS: Snabb fokus, tyst, hyfsatt lätt. Sammarbetar klockrent med D70.
MINUS: Vinjettering i vidvinkel vid låga bländartal. Kunde varit lite ljusstarkare.

Autofokusen jobbar snabbt,tyst och säkert. Kombinationen med den här linsen och Nikon D70 fungerar kanonbra (till skilldnad mot lite äldre Nokon obj. jag har provat). Vinjetteringen vid vidvinkel och lägsta bländartal försvinner om man går lite högre på bländaren, men det är ändå en aning störande.
Men det är en fin lins för pengarna. Särskilt när man har köpt den för paketpris ihop med en D70.

Liknande produkter: sigma 18-125mm

Köpt hos: www.directshopper.de
2004-08-03 pareli

PLUS: Skarp även med helt öppen bländare. Blända ned två steg och du får mycket bra skärpa ända ut i kanterna. Mycket användbart zoomomfång. Lite plastig, men snygg design.
MINUS: Kan inte användas på analogt hus, om man inte vill ha kraftiga vinjetteringseffekter (rätt kul). Stor distortion vid 18 mm (går att korrigera i efterhand).

Överraskande bra. Har testat både fasta och zoomar till samma pris och betydligt dyrare. Denna håller måttet utmärkt till ett överkomligt pris och med ett mycket bra zoomomfång. Sitter i stort sett alltid på mitt digitala hus.

Liknande produkter: Nikon 18-35, Sigma 18-50, Nikon 20/2.8, Tokina 17/3.5, Tokina 19-35, Sigma 15-30, Soligor 19-35
2004-07-31 Foto Fredrik

PLUS: Snabbt, tyst, skarpt
MINUS: Inget jag märkt än

Kanonbra objektiv. Köpte det i kitet med D70. Det är tyst och snabbt. Testa mot ett sigma i samma prisklass. Helt klart bäst. Tar skarpa bilder.

Köpt hos: Expert

Pris: 2
2004-07-12 alfa

PLUS: bländare 5,6 och 8 ger skarpa bilder. klarar ganska svårt ljus.
MINUS: Ändläget med vidvinkel bör undvikas med största bländaröååningen. Ljusstyrkan.

Snabbt och lättjobbat objektiv. Mycket prisvärt. Rekomenderas.
2004-07-06 Micke R

PLUS: Perfekt brännviddsomfång till digitalkamera. Priset i paket med D70.
MINUS: Jag behöver ibland större bländare.

Jag är verkligen nöjd med brännviddsomfånget och är glad att jag inte köpte det 24-120VR som jag funderade på först.
Kunde haft bättre största bländare men då hade det kostat minst tiotusen och då hade jag valt annat objektiv.
Skärpan tycker jag är fullt tillräcklig för D70.

Liknande produkter: Nikon 24-120VR

Kundtjänst: Cyberphoto missade lite vid leveransen men annars är det snabba leveranser därifrån.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 2500
2004-06-18 tonykollberg

PLUS: Snabb autofokus , nästan ljudlöst samt lätt.
MINUS: Ganska kraftig vinjettering vid 18mm och bländare 3.5. Fungerar endast på digitalkameror ( saknar bländarring ). Aningen oskarp

Ett mycket bra allroundobjektiv för de flesta situationer. Motsvarar ett klassiskt 28-105mm objektiv.

Skärpan är helt ok vid låg bländare, däremot blir det en tydlig vinjettering vid bländare 3.5 och 18mm vinkel. Kör man på bländare högre än 5.6 så försvinner vinjettering nästan helt.

Se exempel på Dpreviw
http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page19.asp

Klart prisvärt objektiv för hobby bruk.
Autofokusen är näst intill ljudlös och snabb.

Rekommenderas för sitt pris

Liknande produkter: Sigma 17-35 / 2.8-4.0

Köpt hos: Dustin

Pris: 3500
2004-04-05 AlfaGTV

PLUS: Mycket prisvärd, skarp, kvalitetskänsla Bra omfång på DX sensorn.
MINUS: En smula kromatisk abberation i vissa lägen, samt lite vinjettering vid vida änden med max bländaröppning

Har precis testat optiken, dock helt ovetenskapligt. Sköt ca ett dussin bilder i RAW på min D100 och plockade in dem för att se resultatet.
Tog bilderna i motljus på bländarförval med en hel detaljer i både mörka och ljusa partier. Det enda negativa jag kan se var en liten vinjettering vid full bländaröppning vid 18mm. Lite kromatisk abberation visade sig också vid vidaste vinkeln samt mesta teleläget. Dessa båda minskade dramatiskt redan vid ett steg nedbländat dock. Optiken är inte helt raktecknande vid 18mm heller men inget man lider av utom vid fotografering av testmotiv förmodligen.
Kort sagt, det var enklare att peka på de små bristerna än vad som är bra. Har du en Nikon med DX-formatsensor, köp denna! (Om inte du redan brännviddsomfånget täckt dvs.)
Mycket prisvärt i förhållande till brännviddsomfånget och kvalitetskänslan! Dessutom mycket skarp och smidig!

Liknande produkter: 18-35/3,5-4,5 + 24-85/3,5-4,5 = ca 9000:-

Kundtjänst: God enl tidigare erf.

Köpt hos: Foto A-Bild (www.fotoabild.nu)

Pris: 3500

Phottix Mitros Plus Speedlight