Annons
Annons

Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1



Di står för Digitally Integrated design och optiken är med andra ord anpassad även för digitala systemkameror med sensorer i APS-storlek, men passar givetvis analoga kameror också.

Föregångaren SP 90/2,8 AF var en fantastisk optik och den nya är tämligen lika i bildkvalitet. Texten nedan avser de...Läs mer


2014-08-07 Andreas Idh

PLUS: Skarpt, priset
MINUS: Autofokusen, lider lite av kromatisk aberration

Skarpt och roligt objektiv. Dock inte lika skarpt vid max fokus, kanske för att man måste använda stativ. Lider tyvärr lite av kromatisk aberration ibland, men kanske bara är just mitt objektiv?

Annars väldigt fin bokeh, snygg och enkel.

Rekommenderas!

Pris: 3890.00
2014-08-04 Peterleijon

PLUS: Priset, snyggt
MINUS:

Hel nöjd med detta objektiv fina och skarpa bilder

Liknande produkter: Nikon 40mm, 60mm samt 105mm

Pris: 3990.00
2013-06-13 Tobbe Arnesson

PLUS: Mycket skarpt och privsvärt.
MINUS: Autofokus, i de fall det behövs.

Har använt gluggen nästan uteslutande för makro och då mest tillsammans med försättslins Raynox DCR-250. Utan försättslins blir avbildningsgraden maximalt 1:1, dvs. en 24 mm lång insekt fyller 2/3-del av bilden på fullframe.

Vid normalt foto är autofokus långsam och högljudd, vid makro är det ändå bäst att köra manuellt så det kvittar.

Omslaget mellan manuell- och autofokus kräver ganska mycket kraft innan läget "hoppar" till. Detta är nog för att rubba en autojusterad fokuspunkt eller en noggrann uppställning på stativ. Inte jätteofta det är ett problem, men nog så irriterande.

Objektivet blir rejält mycket längre mellan oändligt och närmsta fokuspunkt (längre i det senare fallet). Detta kan vara en nackdel men tillsammans med försättslins är det hur bra som helst, i praktiken får man en "makrozoom".

Objektivet känns lite plastigt men har hållit bra och den lätta vikten gör handhållet makro riktigt hanterbart.
2013-04-22 christell

PLUS:
MINUS: AF är svårjobbad, byter ofta till manuell fokus.

Mkt bra macroobjektiv med fin bokeh och knivskarp skärpa.

Pris: 3990.00
2013-02-26 Mr.Pelle38

PLUS: +++++
MINUS: inga

Suverän

Pris: 3990.00
2012-01-29 lonian

PLUS: Fin Bokeh! Skärpedjupet är trevligt.
MINUS: Långsam fokus, men vad ska man förvänta sig av macro?

Jag är ingen expert på macro objektiv. Men det jag lyckas pressa ur denna är imponerande. Naturligtvis är det väldigt svårt att handskas med utan stativ, och jag bråkar med att få en perfekt skärpa och en bild som inte blir för mörk. Men jag har nyrligen köpt en LED ring för macro foto så det skall nog ordna sig.

Pris: 2800.00
2011-12-13 niched

PLUS: Skärpa, bokeh, kontrast.
MINUS: CA på full öppning, orolig AF. Plastigt byggd

Mycket prisvärd makro som verkligen levererar med tanke på priset. Förutom makro är optiken dessutom perfekt för porträttfoto eftersom dess bokeh är silkesmjuk.

På min D80 felfokusade mitt ex kraftigt på längre avstånd (>4 meter) men det visade sig senare vid kamerabyte till D300 att optiken fungerade som den skulle.

Rekommenderas varmt!

Köpt hos: Privat

Pris: 3300.00
2011-04-22 mattismakro

PLUS: Snabb, bra fokus, känns stadig trots plast, skarp.
MINUS:

Bra kvalitet och man kan använda autofocus t.o.m vid närbildsfotografering.

Liknande produkter: Sigmas motsvarande
2011-02-26 Rolf Johnzon

PLUS: SKARP och snygg bokeh! Bra pris!
MINUS: Kan kännas lite plastig och AF-ljudet, men inget som stör helheten.

Kan som en del tycka att oljudet från AF kan vara lite störande, men då jag mer eller mindre alltid kör manuell fokus kvittar det. Absolut ett prisvärt Macro som jag rekommenderar till de som inte bestämt sig ännu.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3990.00
2011-02-01 Dzenis

PLUS: Skärpan,snygg Bokeh.Fina färger.Prissvärd
MINUS: Autofokus bullrig

Helt underbar objektiv.Absolut värd pengarna.Man får mycket helt enkelt mycket objektiv för pengar.Skarp i hela omfånget.
Ni som skrev recensioner om att den har slö AF,måste väl veta att detta är en makro objektiv och vid makro fotografering använder man nästan uteslutande manuella inställningar.AF fungerar alldeles utmärkt om man vänder knappen på "limit",för vanlig fotografering.Annars om knappen vänds på "Full",visst är AF långsam,men hittar exakt skärpa.Fungerar alldeles utmärkt på Sony och Pentax kameror,där bildstabilisering finns inbyggd i kamera huset.Brännviden på 90 mm är mycket användbar till porträtt och objektivet är mycket skarp.Fungerar både till fullformat och till APS-C formatare.
Helt enkelt ett kvalitetsoptik från Tamron som slår konkurenterna på fingrarna.

Köpt hos: Media Markt

Pris: 3890.00
2011-01-26 liljekvisten

PLUS: Skärpan och bakgrundsoskärpan
MINUS: Inga dåliga i mitt tycke.

Helt klart ett underbart macroobjektiv med kanoskärpa som är användbart till det mesta.
Autofocus använder jag mest till icke macro, men ibland även på macro och jag kanske har låga krav men inte har jag några problem med buller eller jagande, visst låter den en del, men inget som stör mig.
Det som en del beskriver som ett minus att den inte har stabilisering, så förstår inte jag varför man alls nämner det, för ett nytt macroobjektiv för under 5000:- får man inte med IS, så att kalla det för ett minus är löjligt, hade det kostat det dubbla och inte haft det så vore det ett minus!

Kundtjänst: Bra att ha att göra med enligt mig

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 0.00
2011-01-25 F.Eliasson

PLUS: SKÄRPAN. Bokeh´n
MINUS: Högljudd och lite långsam AF

Om vi börjar med det som är minst bra med den här gluggen blir det den relativt högljudda AF´en. Den är inget problem, men visst hade det varit skönt med en knäpptyst fokusmotor.
Oftast kör jag dock manuell fokus när jag fotar makro.
Skärpan är verkligen i en klass för sig. Vidöppen på 2.8 upplever jag den som knivskarp. Bokeh´n är helt fantastisk och det är underbart lätt att plåta lyxiga makrobilder.
Funkar mkt bra till porträtt med. 90 mm var betydligt mer användbart än vad jag trodde.

Byggkvalitén känns plastig men verkligen helt ok, inget glapp någonstans på mitt exemplar.

Köpt hos: Begagnat
2011-01-21 Brix

PLUS: GALET skarpt, hög kontrast, fina färger, underbart mjuk och krämig bokeh.
MINUS: Känns lite plastigt, seg och högljudd AF, saknar stabilisering.

Det känns ganska plastigt, har ingen stabilisering och AF:en är seg och låter som en gafffeltruck.

MEN! Det viktigaste är ju ändå den optiska kvaliteten, och där blir man verkligen allt annat än besviken.

Extremt skarpt, hög kontrast, fina färger och en väldigt mjuk och krämig bokeh!

Kan varmt rekommendera detta objektiv!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4685.00
2010-12-30 bony

PLUS: Bra skärpa - skärpedjup, fin bokeh.
MINUS: Lite högljudd vid fokuseringen (smällande ljud)

Mkt lätt och smidigt objektiv som även är användbart till porträtt och landskap, utöver macro. Passar bra till Pentax K10 och andra kameror med bildstabilisering. Ett mkt prisvärt objektiv som ger fin bokeh. Används "limit" är det inga problem med fokuseringen, som annars kan ta lite längre tid.

Kundtjänst: Mkt bra kundmottagande!!!

Köpt hos: Polyfoto Borlänge
2010-11-13 getwet

PLUS: Oerhört skarpt, bra ljusstyrka och priset
MINUS:

En av favoriterna i kameraväskan, skarp som bara den och med 2.8a klarar man sig långt. Skarp igenom hela bländaromfånget.
En del här skriver att den är lite långsam på AF och missar ibland. Den upplevelsen har jag också när den sitter på vår Sony A350. Men när den sitter på fullformataren Sony A850 beter den sig helt annorlunda, betydligt snabbare och missar aldrig i AF.
På A850 fokuserar den även i svagt ljus......Vilket kunde bli problem ibland med 350.
Men, är det då verkligen objektivet som är dåligt på AF/snabb eller?

Objektivet är oerhört prisvärt, helt klart jämförbart med betydligt dyrare "märkesobjektiv" och jag rekommenderar detta objektiv till alla som behöver denna storlek/macro/fast.
Framförallt till Sony ägare där stabiliseringen redan finns i huset........

Kundtjänst: Fungerar alltid bra

Köpt hos: Cyberphoto
2010-10-31 punchline82

PLUS: Bra skärpa, ljusstarkt, perfekt brännvidd, lätt och smidigt
MINUS: Ingen stabilicering, ganska högljudd av sej, hittar inte alltid fokus

Tycker denna glugg är fantastiskt bra. Ända nackdelen jag har hittat än så länge är att den saknar nån slags bild stabilicering.
Men annars ett mycket prisvärt objektiv. Just ja, ibland har den svårt att hitta fokus också. Den söker fram och tillbaka och med ett ganska högt ljud. Kan vara irriterande ibland. Men bilderna man får är helt fantastiska. Bra skärpa, fint skärpedjup och helt enkelt skarpa bilder. Hade de funnits bildstabilicering då hade detta varit ett av marknadens bästa, enligt mej då.

Köpt hos: Blocket

Pris: 2800.00
2010-10-01 Lennarths

PLUS: Skarpt hyfsat snabb väldigt prisvärt.
MINUS: har ibland svårt att hitta fokus och låter en del-

Jag är väldigt nöjd med detta objektiv sätter man bara focus så blir bilderna grymt skarpa och utan påtaglig vinjettering.

Liknande produkter: Sigmas och pentax egna men de hade inte då ett bättre alternativ.

Köpt hos: Cyberphoto
2010-05-24 jnd

PLUS: Utmärkt optik. Kontrastrikt, och ger fin bokeh.
MINUS: Saknar vibrationsdämpning, vilket skulle hjälpa i nödfall utan stativ och där man inte fotar väldigt nära. Dess autozoom verkar inte fungera bra med min D90's "live view"-läge, utan då zoomar den alltsom oftast in maximalt oberoende av vad jag egentligen siktar på. Irriterande när man har svårt att komma nog lågt i höjd själv (t.ex. låga blommor), samtidigt som man vill smidigt kunna se vad man fotar. Stativ i dessa fall blir därför egentligen helt oundvikligt, redan innan man börjar ta hänsyn till skakrisken vilken ofta kan elimineras med hjälp av blixt eller högre ISO-tal.

Mycket bra macroobjektiv som ger all den optik du behöver med en brännvidd som låter dig fota på ett lite större avstånd än där "det händer" än macro med kortare brännvidder. Även bra porträttobjektiv även om det kräver att fotografen kan röra sig bakåt en del. ;-) Flerfaldig testvinnare, och det märks. Ett av de bästa objektiven Tamron gör till Nikon.

Rekommenderas däremot inte till de som *endast* söker ett bra porträttobjektiv. Kör med ett ljusstarkt då istället, t.ex. Nikon 50mm f/1,8. Det får du för en fjärdedel av priset på detta också. Att gå omkring med f/2,8 när ljuset börjar avta utan vibrationsdämpning kan lätt bli alltför frustrerande. Det är bara ett bra porträttobjektiv om solen skiner. Bortse från denna kritik om du däremot har möjlighet till stativ vid porträtten, men glöm spontanfotona när det är lite ljussvagare ute såvida du inte är OK med blixt.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 4495.00
2010-04-21 Karl R

PLUS: Har använt det rätt flitigt ett tag och man får fina bilder. Den relativt sett långa brännvidden ger ju extremt kort skärpedjup i närbildsområdet så det är nödvändigt att blända ner ordentligt. Ett macroobjektiv används ju med fördel till närbilder.
MINUS: Känns dock lite plastig jämfört med min gamla.

Har erfarenhet av macroobjektiv sedan -60-talet. Det är svårare med längre brännvidd, men bra till fjärilar då man inte behöver gå så nära som med 50 millimetern. Bra med högre ljusstyrka för manuell fokusering. Och tillsammans med vinkelsökaren får man ett intressant perspektiv då man fotograferar växter, f a småvuxna. Då man använder vinkelsökaren (rekommenderas) är det knäna och armbågarna/underarmarna i backen som gäller. Planerar att slöjda till en klots eller kudde som stöd under vänsterhanden för det behövs en stödpunkt till. Men stativ behövs i stående/knästående och jag har kommit på ett bra sätt att använda enbent stativ. Satsa på ett långt, typ 2 m. Mitt som jag haft sedan -60talet är lite väl kort, typ 1,7 m. Men det fungerar, ofta kan man ställa det på en sten.
Det finns ett antal påståenden att autofokus är långsam. Det tar ju naturligtvis en god stund att snurra fokusgängan nästan hela varvet runt. Men det går snabbt för objektivet att justera skärpan en mindre bit. Precis som hos Nikonobjektivet. Nu är det ju så att autofokus inte är så pålitlig i det verkliga närbildsområdet, här är det manuell fokusering som gäller. Då är det verkligen viktigt att också ha okularet justerat.
Sålt v 30 2011

Liknande produkter: Nikons 60 mm macro

Köpt hos: Traderaauktion, A Mitchell, Falun (fabriksnytt)

Pris: 3562.00
2009-12-15 FilipAhlander

PLUS: Extremt skarpt Ljusstarkt Kort skärpedju
MINUS: Fokuserar till oändligheten redan efter 3 meter Plastigt, jag var rädd att ha sönder AF/MF-omkopplaren när objektivet var nytt

Älskvärt objektiv, just till macro är det underbart, porträtt likaså!

Kundtjänst: Objektivets AF fungerade inte när jag fick objektivet men det var bara att lämna in så åtgärdades detta :)

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 4500.00
2009-12-09 waconda

PLUS: Se ovan.
MINUS: Lite knölig vid AF och macro men då kör jag ju mest MF :-)

Vilken skärpa !!!

Perfekt till porträtt bla

Kundtjänst: Förvånadsvärt bra

Köpt hos: Mediamarkt

Pris: 3995.00
2009-12-08 jn4u

PLUS: Skarp.
MINUS: autofokus

Man får mycket objektiv för pengarna. Det är skarpt och enkelt att fokusera manuellt. Det kan kännas lite plastigt. Det fungerar bra för porträtt men skulle inte rekommendera den för mörkare fotografering eller sport då autofokusen är kass jämfört med USM motorn hos Canons egna objektiv. En nackdel är att rinblixtar från Canon passar inte på objektivet.
2009-10-28 a.rosencrantz

PLUS: Skarp(!), fin bokeh, ljusstarkt, bra autofokus, prisvärd
MINUS: Har inga

Mitt favoritobjektiv! Perfekt skärpa och lätt att fokusera med. Använder det till det mesta; porträtt, konsertfoto, natur ...

Definitivt värt varenda öre och ett objektiv jag aldrig kommer göra mig av med.

Köpt hos: Köpt i London
2009-09-07 Photoorb

PLUS: Skarpt. Ljusstarkt. Härlig bokeh. Bra pris.
MINUS: Lite plastigt.

Mycket bra objektiv.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4500.00
2009-08-20 lillavickevire

PLUS: SKARP. Ljusstarkt, bokeh, vikten.
MINUS: Långt när det är helt utfokuserat, aningen plastigt men vadå.

Mitt absoluta favoritobjektiv! Otroligt skarp och har jättehärlig färåtervinning.
AF:en som många klagar på har jag inte haft några större problem med och då har jag en D40, dock kan den vara högljudd.

Liknande produkter: Nikon 60mm macro

Kundtjänst: Bra seriös säljare från ebay Hong kong.

Köpt hos: eBay Hong Kong (citiwide-online)

Pris: 2900.00
2009-06-26 petlo

PLUS: Skärpa, den manuella fokusinställningen, användbar brännvidd
MINUS: Autofokusen. Lite krånglig gänga.

Har haft detta objektiv någon månad nu och är mycket nöjd. Det är skarpt, ljusstarkt och ger riktigt trevliga bilder. Den manuella fokusen är precis lagom känslig vilket gör det lätt att hitta skärpan. Är även positivt överaskad av användningsområdet på detta. Funkar fint till macro såklart, men även porträtt och naturbilder. Min gamla 55-200 har legat oanvänd, sällan som inte 135 mm fast brännvidd funkar istället. Autofokusen är däremot inte lika rolig, den tar oftast alltför god tid på sig.

Liknande produkter: Sigma 50/2,8

Köpt hos: Privat

Pris: 2700.00
2009-06-10 idasofija

Otroligt smidigt objektiv, tycker inte att ljudet är så störande som många påpekar.
Autofokusen är skön att ha även om den surrar och tänker lite, men man har den ju inte alltid!
Jag tycker det är lätt att få väldigt fina bilder med hjälp av det här objektivet.

Köpt hos: Ebay Hong Kong

Pris: 3000.00
2009-06-02 Yen

PLUS: Tar finfina bilder, med manuell fokus. Lätt att använda.
MINUS: Högljudd autofokus. Något tungt - kräver stadig hand om man fotograferar på frihand.

Tar härliga bilder, bra skärpa, bra djup i bilderna, härlig färgåtergivning.

Liknande produkter: Tokina AT-X 100mm, Nikkor 60mm

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4585.00
2009-03-05 LAMF

PLUS: Skarpt!
MINUS: Lite långt när det är fullt utfokuserat, aningen plastigt men inget att klaga på egentligen.

Gillar att fota insekter och när det dessutom är perfekt för porträttfoton med utmärkt bokeh som resultat kan man bara inte klaga. Enkelt att skifta från autofokus till manuell fokus. Ett riktigt kap!

Liknande produkter: Andra makrogluggar.

Kundtjänst: Utmärkt handlare via Ebay i Hong Kong, inget som helst strul.

Köpt hos: Hong Kong

Pris: 2700.00
2009-02-25 kyo

PLUS: Fin bokeh, skarpt redan vidöppet, bra färgåtergivning och kontraster, skön fokusring, lättvikt för att vara ett makroobjektiv kring den brännvidden.
MINUS: Att den blir så lång när man fokuserar vid närgränsen.

Ett skarpt objektiv redan vidöppet, bra på alla sätt förutom att autofokusen är lite seg -- men det är inte så relevant för ett makroobjektiv förutsatt att man inte fotar flygande insekter osv. Tar cirka 4sekunder för autofoken att gå ett varv men man kan iof begränsa varvet med en switch och då går det betydligt snabbare.

Det mesta är faktiskt perfekt med den här gluggen, fokusringen är bra, kontraster och färger är bra, skärpan är alltid bra och bokehn är smörig och fin.

Frontlinsen ligger begravd ca 4cm innanför objektivets främsta del och det minskar risken att man krockar med något med frontlinsen -- vilket är lätthänt vid makro. Det kanske t.o.m. fungerar som ett litet inbyggt motljusskydd.

Canon 100mm f/2.8 USM lär vara minst lika bra den och då får man även USM vilket är ett stort plus, dock till bekostnad av storlek och vikt. Så det handlar om vad man prioriterar.
2009-02-14 Chewbacca

PLUS: Skarpt! Fina färger. Snygg bokeh.
MINUS: Lite dålig AF i svagt ljus men inget man inte kan leva med. Det är inte autofokusen som tar bra bilder. Låter lite mycket kanske...

Mitt första macro och jag måste säga att det är en trevlig bekantskap och jag rekomenderar detta objektiv!

Liknande produkter: Sigma 105mm macro, Pentax 100mm macro

Pris: 0.00
2008-12-31 PerfectStranger

PLUS: Superskarp! Ganska välbyggd, Prisvärd till tusen!
MINUS: Af vid en del macro foto, Intern fokusering saknas,

En helt suverän glugg! Tror inte att man kan få mera optik för pengarna! Superskarpa bilder, Har fotat allt möjligt och som porträtt optik klår den det mesta, Och som koncert tele ger 90mm på crop 1,6 rätt ok brännvidd, Endast vid macro foto har jag märkt att autofokusen kan stå och leta och har svårt att låsa i bland Och att det inte har intern fokusering utan blir jättelååååångt! Anars är det värt varenda krona! Slpr Canons egna 100 mm macro!! Stannar absolut i min foto väska!

Liknande produkter: Sigma 70mm 2,8 macro, Canon 100mm Macro 2,8. Tokina 100mm 2,8 macro

Kundtjänst: Mycket bra som alltid!

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 3990.00
2008-12-25 jenfoto

PLUS: Allt utom AF
MINUS: Dålig autofokus som låter mycket, tar lång tid på sig och fokuserar på fel punkter när man tar macro

Jag har under sommaren nästan bara använt detta objektiv. Helt underbart. Kass AF, som jag aldrig använde om jag skulle fotografera macro. Allt annat var bra, helt underbart att fotografera med. Motljusskydd kan vara lite trixigt att montera neråt men man lär sig.

Rekommenderar starkt!

Köpt hos: Lånat
2008-11-26 Bossieman

PLUS: Skärpan Färgerna
MINUS: Att det expanderar till dubbla längden vid makro, långsamm AF

Ett objektiv du inte lär bli missnöjd med. Bilderna blir rakbladsvassa och än idag förundras jag över dess otroliga prestanda/krona

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4000.00
2008-11-08 mianick

PLUS: Skarp ! Bra brännvidd !
MINUS:

Skarp ! En riktig macroglugg! Kan även med fördel användas som portträttobjektiv och sitta på för annan fotografering. Hade det varit längre brännvid blir för snäv bild för allmänfotografering.

Köpt hos: Beg. Tradera

Pris: 2551.00
2008-10-03 skogsbaronen

PLUS: Skärpan
MINUS: Ej intern fokus.

Trevlig liten kompakt makro, och den skarpaste på marknaden enligt många. Skarp som attan är den iaf, och jag menar verkligen skarp!

Saknar IF. Gluggen blir dubbelt så lång vid närgränsen som vid oändligt.
Närgränsen är lite kort för insektsfoto, men så är det ju på dessa "korta" makrogluggar.

Spärrar man fokus får man ett väldigt lätt, ljusstarkt och skarpt porträttobjektiv.
Frontlinsen sitter djupt inne i objektivet, så frågan är om motljusskydd gör någon som helst nytta.

AF väsnas precis lika mycket som på alla andra tamrongluggar, men spärrar man mellan oändligt och vad det nu är fungerar den snabbt och säkert. Och handen på hjärtat, hur ofta använder man egentligen af till macro.

Jag rekommenderar starkt detta objektiv. Visst är det plastigt, men det har ändå en bra mekanisk känsla. Delarna sitter som dom ska, utan glapp, och det känns betydligt bättre än tex kitgluggen till canon.

Jag är då mer än nöjd med mitt ex.

Köpt hos: Privat

Pris: 2700.00
2008-07-24 källe

PLUS: Bra autofokus om man nu vill ha det, använder mest manuellt då man får mer känsla i bilden.
MINUS: Hm hm har inte hittat något, kanske motljus skyddet som man får fumla med lite när man vänder det bakfram för nerpackning.

trevligt ljus starkt objektiv som jag bara kan rekommendera.
Känns genuint väl byggt som funkar i många tillfällen, makro och porträtt mm
20080727. Attans nu gick det sönder, fokus har låst sig.
går bara att fokusera mellan 0,8 till oändligt.
Får se vad de säger om det.
20080811 .Fick tillbaka objektivet med utbytt fokusring så nu funkar det bra igen tusen tack till kameraservice , snabbt jobbat.

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 3890.00
2008-07-21 Clynelish

PLUS: Prisvärd, skarp
MINUS: känns något plastig.

Hittills mycket nöjd med köpet. Prisvärd och skarp optik som dock känns väldigt lätt och plastig.

Liknande produkter: Tokina AT-X M100/2,8 Macro 1:1 PRO D

Kundtjänst: mycket bra service och trevligt bemötande

Köpt hos: Walters Foto i Västervik

Pris: 3890.00
2008-06-10 fwiberg

PLUS: skärpan, kvaliten, ljusstyrkan
MINUS: blir långt vid fokusering

Underbart objektiv!

Köpt hos: B&H Photo, New york

Pris: 3000.00
2008-06-07 Lars Madsén

PLUS: Skarpt, Träffsäker AF (i bra ljus) Finns en limitknapp som underlättar AF (behöver söka endast i vissa intervall). Känns gediget och välbyggt. Lätt att byta till manuell fokus (drar ut hela fokuseringsringen)
MINUS: AF-motorn låter en del men jag tycker inte det är speciellt störande, AF fungerar sämre i dåligt ljus.

Mitt första macro-objektiv och jag är helnöjd. Förstår först nu att ett zoomobjektiv är en kompromiss och att man med ett fast objektiv får en helt annan skärpa (jämfört med den "fuskmacro" som finns på många zoomobjektiv). Prisvärt och rekommenderas!

Liknande produkter: Canon 100mm Macro

Kundtjänst: Trevligt bemötande i butiken (Kocksgatan).

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3895.00
2008-06-06 Fleshquartet

PLUS: Skärpan på bilderna och bildresultatet i allmänhet
MINUS: Allt med af:en är horribel, dess förmåga att pricka fel, ljudet, långsamheten.

Många ger detta objektivet 5/5 i betyg, vilket jag INTE tycker den förtjänar..
Har aldrig använt ett objektiv med så hemsk AF, den drar kontinuerligt fram och tillbaka utan att hitta rätt i fokus, och för att vara ett ljusskarpt objektiv tycker jag det är rätt dåligt. Det som gör det ännu värre att den låter otroligt högt. För högt! AF:en är en mardröm i svagt ljus..

Med manuell fokusering så fungerar den klart mycket bättre. Väldigt skarpa och fina bilder som bildresultat och det är bara därför den får 3/5 i betyg.
2008-04-15 NG87

PLUS: Prisvärt, skarpt, smidig AF/MF-omkopplare.
MINUS: Objektivet blir nästan dubbelt så långt då man fokuserar vid närgränsen, har hört att vissa stör sig en del på det men jag tycker inte det är så farligt. Högljudd AF.

Prisvärt makro-objektiv, riktigt skarpt och bra färgåtergivning.

Lagom brännvidd för att fota blommor och dylikt, men vill man fota (levande) insekter så behöver man nog något lite längre.

Köpt hos: Privatperson

Pris: 2800.00
2008-02-17 klazzze

PLUS: Skarp och ljusstarkt
MINUS:

Mycket bra trots att det är lite plastigt och inte ger samma prestige som en orginalglugg. I förhållande till priset är det otroligt. Om jag ofta hade behövt bära med mig ett makro på jobb och så, hade jag valt ett betydligt dyrare Canon som jblev bestulen på. Min erfarenhet av kameraprylar är att hållbarheten beror mer på hur mycket grejerna släpas omkring, än på hur många exponeringar som görs.

Köpt hos: Privat

Pris: 2500.00
2008-02-15 Minas Henrik Nåhls

PLUS: Kanon bra bilder
MINUS: Inga än!

Det är den bästa jag har utav alla objektiv.

Köpt hos: Auktion

Pris: 3500.00
2008-02-12 Roachie

PLUS: Allt
MINUS: Hittar inga

Förälskelse vid första användartillfället, Ett skarpt och användarvänligt macroobjektiv, väl värt pengarna..och lite till.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3890.00
2008-01-19 DanielSthlm

PLUS: Skärpan och priset
MINUS: Dålig autofokus, plastig känsla

Prisvärt objektiv med bra skärpa. Det som tyvärr förstör en del är den riktigt kassa autofokusen som är långsam och låter mycket. Det är manuell fokusering som gäller i många situationer.

Köpt hos: FotoKungen

Pris: 3995.00
2008-01-08 tensor

PLUS: Skärpan, färgerna, bokeén
MINUS: långsam autofokus

Lika bra som som jag trodde efter att ha läst recensionerna här på fotosidan.Jag har använt objektivet 1 år ca.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3900.00
2007-07-12 Leo S

PLUS: Superskarp, bra brännvidd för mina behov. Stabil mekanik trots plastig känsla, skön manuell fokus. Kompakt i väskan.
MINUS: Lite lättviktig och "plastig". Ingen internfokus, ökar 50% i längd. Lite högljudd AF ibland.

Har nu testat detta objektiv ett par dagar, och j-r vad skarpt det är! Har även använt det som porträtt-tele på min dotter och det ger de absolut skarpaste bilderna, även om övriga i samma brännvidd (Nikons 18-135 och 70-300) inte är de mest exklusiva.

Lite lätt och "plastigt" känns det, inte lika skön att hålla som mina andra. Skulle gärna ha lite mer tyngd i gluggen. Och AF är lite högljudd och seg ibland, lättare att köra manuell fokus i vissa lägen. Fast använder man begränsat område funkar det bättre.

Att den inte har internfokus känns också omodernt, den blir himla lång.

Men totalt mycket nöjd, väl värd 3 900 spänn.

Liknande produkter: Tokina 100/2,8

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3890.00
2007-07-11 Andreas Lestander

PLUS: Skärpan och användarvänligheten!
MINUS: Avsaknad av bättre/effektivare autofokus. Plastigt bygge samt utvidgning vid fokusering.

Mitt absolut skarpaste objektiv! Trots dess halvdana byggkvalité ett riktigt lättanvänt objektiv när man väl vant sig vid autofokusen och dess uppträdande. Prisvärt för den som funderar på att unna sig ett seriöst objektiv!

Liknande produkter: Canon EF-S 60mm/2,8 Macro

Kundtjänst: Mitt absoluta favoritställe att handla från. Alltid snabba leveranser och trevlig personal. Rekommenderas!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3890.00
2007-06-15 Fenrisulven

PLUS: Skärpan, Hanteringen och inte minst bildkvalitén.
MINUS: Inga kända, ev lite tveksam byggkvalité

Ett bra macro med något varma färger, vilket passar bra för botanisering i växtriket. Smidigt och enkelt att växla mellan AF och MF. Fungerar också mycket bra för porträtt med en snygg bokeh i oskärpeområdet. Jag har ännu inte provat det för landskapfoto. Jag köpte objektivet efter att ha läst testet i Digitalfoto, där det skrevs att bilderna blev lika bra som bilder med Nikons 105:a. Objektivet bör nog hanteras varsamt då byggkvalitén inte ger kassaskåpskänsla.

Liknande produkter: Nikon VR 105 micro

Kundtjänst: Mycket bra service, lätta att få kontakt med.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3800.00
2007-06-01 mlondahl1

PLUS: Knivskarp.
MINUS: Blir ganska lång vid hög förstoringsgrad, man kommer ibland väl nära inpå motivet

Jag har haft gluggen i snart ett år nu och är väldigt nöjd med den. Den är verkligen knivskarp, ner på pixelnivå med min D200. Om man nu vill sitta och pixelpeepa på skärmen...

Jag kan bara varmt rekommendera den. Suverän för makro, bra för porträtt och landskap. Väldigt bra komplement till en normalzoom, i alla fall för min del. Återigen: skarp!

Liknande produkter: Sigma 105/2,8, Tokina 100/2,8

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3890.00
2007-05-10 jonatanmelin

PLUS: SKÄRPAN!!! bekväm brännvidd på APS-C, mycket trevlig MF.
MINUS: Ljusbortfall vid skala 1:1 ca 3-4 bländarsteg.

Jätteskarp och prisvärd glugg!!! Inget att säga som inte talar till dess fördelar till det mkt attraktiva priset!

KÖP!!!

Köpt hos: Begagnat

Pris: 2000.00
2007-02-08 Randi Gitz

PLUS: skärpan, klarheten, super!
MINUS:

Hejnöjd med detta köp! Tänk om mina andra objektiv var lika bra!

Köpt hos: Cyberphoto
2006-11-19 Haldesten

PLUS: Skärpa, handhavande och ljusstyrka!
MINUS: Aningen högljudd AF som ibland låter som ett tröskverk

Då redan föregångaren till denna glugg fick legendstatus, upphör denna version inte att förvåna! Den är helt enkelt sanslöst bra. Bortsett från makro fungerar den jättebra för porträtt och t.o.m. landskap pga sin ljusstyrka...

Liknande produkter: Tokina AT-X M100/2,8 Macro 1:1 D,
Sigma EX 105/2,8 DG Macro 1:1

Kundtjänst: Ingen erfarenhet av detta ännu

Köpt hos: Japan Photo

Pris: 3995.00
2006-09-19 Pär-Johan Wedell

PLUS: Priset, skärpan
MINUS: AF

Helnöjd med detta objektiv. Fantastisk skärpa! Det funkar att fota på frihand och få riktigt hyggliga bilder. Ställer du sedan kameran på ett stativ, då är det dunderkvalitét rakt igenom. Kan vara det mest prisvärda macro-objektivet på marknaden.
Så om du funderar på att skaffa ett, sluta fundera, du kommer att ha MYCKET roligt med detta.
Dessutom, funkar det ypperligt för exempelvis porträtt och landskapsfoto.

Bättre blir det inte för prislappen, men det känns som att objektivet skulle kunna ha kostat det dubbla och jag hade varit nöjd ändå...

Grymt!

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3800.00
2006-08-18 arkenfall

PLUS: Snabbt. Kanonbra återgivning.
MINUS: Har inte hittat några minus än så länge

Helt grymt! Kanonbra återgivning. Ganska snabbt och hittar ofta fokus automatiskt.

Liknande produkter: Canon fast 60mm och fast 50mm makro.

Köpt hos: Japanphoto Göteborg
2006-07-28 Eken-49

Återkommer med betyg!

Liknande produkter: Tokina Nikkor Sigma

Kundtjänst: Cyberphoto är suveräna som vanligt! Best kl. 15 Må & lev kl 15.30 på tisdag (dagen efter!).

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3890.00
2006-07-27 Johnny Balubas

PLUS: Det utmärkta sättet att skifta fokusering mellan auto & manuell.
MINUS: Har inte kommit på något direkt.

Det är mitt första objektiv & det enda jag någonsin provat men måste säga att jag är mycket nöjd. Använder det med en Canon 350D.

Har nu testat ett tag och kan inte ge något annat betyg än full pott.

Kundtjänst: Dom är mycket lätta att få svar från, inom 2 dagar. Har inte upplevt något negativt.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3890.00
2006-05-28 garibaldi

PLUS: Skarpt! Lätt att fokusera så länge man gör det manuellt.
MINUS: Autofokusen är väl inget vidare. Tungt och ingen intern fokusering.

Nu har jag tillbringat långhelgen med detta makro och kära nå'n vad kul det var! Lite svårt att sätta betyg eftersom jag inte har något att jämföra med, men jag är fascinerad över vad bra det blir även utan stativ.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 3995.00
2006-04-29 natrix

PLUS: Skarpt, ljuskänsligt.
MINUS: Seg och högljudd AF

Mitt första macro. Är jättenöjd med bilderna den tar. Har svårt att hitta fokus i mellanåt, dessuton är den höljudd.

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4000.00
2006-04-01 Gil_Galad84

PLUS: Skarp!, pris!
MINUS: 1. Något ljudlig autofous 2. Slö AF 3. Blir väldigt lång när man fokuserar på närgränsen....

Gillar gluggen väldigt mycket, speciellt ljusstyrkan är ett stort plus.
Använde den mest till min kompis katt. Men när hon blev påkörd av en bil, så har den egentligen bara legat i väskan.. Men som sagt ljusstyrkan är ju super, så den används ändå ganska flitigt!

Liknande produkter: Canon EF 100/2.8 Macro

Köpt hos: Guttsman Foto
2005-08-14 induce

PLUS: Skärpa. Välbyggd för priset. Prisvärd. Någorlunda lätt.
MINUS: Långsam och högljudd AF. Lätt att slå om från MF till AF av misstag.

Ville från början hålla mig till Canons original och kikade på EF-S 60mm resp. EF 100mm. I slutändan blev det Tamron 90mm då det var lätt, hade otrolig skärpa, och var en bra kompromiss mellan pris och arbetsavstånd/brännvidd.

Givetvis mycket bra vad gäller macrofotografering men funkar även vid porträttfoton. Autofokusen är slö och högljudd men träffar rätt mestadels av gångerna, men manuell fokusering är ju att föredra vid de riktiga närbilderna. Här kan man klaga på omkopplaren mellan AF och MF som är lite lustig, men rätt så fiffig egentligen. Kan väl vara en vanesak antar jag. Skärpa och bokeh är otroligt bra båda två.

Kort och gott ett mycket bra, men inte perfekt, objektiv som antagligen kommer sitta på kameran en hel del.

Liknande produkter: Canon EF 100mm 2.8 USM

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4100.00
2005-07-15 vargen24

PLUS: Mycket skarpt fina färger
MINUS: rackigt plastigt låter illa o mycket långsam som jag vet inte vad dålig omkopplare mellan af och m

Mycket skarpt, men usel kvalitet af är bara att glömma bättre köra manuellt,optiskt hade jag givit den en 5a på, men resten är nog en etta eller kanske en tvåa om man är snäll.Uppdatering efter att ha använt objektiviet ett antal månader så är det lika rackigt men det har blivit mitt absoluta favorit objektiv helt sanslöst skarp man tar otroligt fina bilder med det

Köpt hos: tyskland

Pris: 3800.00
2005-07-13 dumbo

PLUS: Skarp. Bra bokeh. Prisvärd
MINUS: Har inte hittat något dåligt ännu.

Har använt objektivet i några månader nu. Kan inte annat än att säga att jag är toknöjd.
Objektivet är mycket skarpt och det har en mycket snygg rendering av oskärpan.
Det är inte byggt som en stidsvagn, men byggkvaliteten upplever jag ändå som rätt bra. Ska man inte spika med det ser jag ingen anleding att det inte skulle hålla länge.
Autofokusen är inte dundersnabb, men använder man limit-vredet för att begränsa fokusområdet till "normalt" foto så funkar det faktiskt ändå riktigt bra och jag har faktiskt lyckats fånga flygande fåglar och liknande och de flesta bilderna har fokus legat rätt på.
Det ska tilläggas att jag använt den på en D70 och jag kan inte svara för hur snabbt det är på andra kameror.

Jag kan, utan att tveka, säga att det är det objektiv jag använder mest. Använder det både som makro och kort tele.

Jag valde denna framför Sigma 105/2.8 främst för att bokeh:n är mycket snyggare. Tester jag sett har åxå visat att Sigman inte når riktigt lika långt vad gäller skärpa (Sigman är dock fortfarande mycket skarp).

Liknande produkter: Sigma 105/2.8

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4100.00
2005-06-11 Peter Thorén

PLUS: Hög skärpa, vikt (lätt), billig
MINUS: Plastig, AF lite högljudd, mycket lätt att av misstag byta från MF till AF och vice versa.

Ger bilder av hög kvalite, mycket skarpt. Känns dock plastigt och billigt. Kommer säkerligen att bli min favorit i kameraväskan.

Liknande produkter: Canon 100 /2,8; Sigma 105 och 150.

Köpt hos: Photoshop Becker, Ebay.de

Pris: 3500.00
2005-06-03 Galdr

PLUS: Lätt att växla AF/MF Vikten Priset
MINUS: Lite högljudd AF Känns lite plastigt

Ett objektiv som överträffade mina förväntningar.
Grymt bra skärpa, och färgåtergivning, vilket är exakt vad man förväntar sig hos ett macroobjektiv, men det var bättre än jag trodde.

Fungerar även utmärkt till "vanliga" bilder när man flippat ut till 'full' eller andra halvan av 'limit', så man får fokus på längre avstånd.

Det enda jag finner irriterande eller dåligt med objektivet är att autofokusen beter sig lite udda, men det (antar jag...) beror på de extremt korta avstånden vid macrofotografering.

Kundtjänst: Mycket bra bemötande av kunnig och trevlig personal.

Köpt hos: Szamer Sport AB

Köpt hos: Sergel Foto AB, i Stockholm

Pris: 4695.00
2004-12-12 chris24

PLUS: ett toppen objektiv för pengarna. bra både som macro och porträttobjektiv
MINUS: lite knepig med AF / M omkopplaren, kanske en vanesak

Efter mycket vånda och beslutångest så köpte jag detta objektiv. Jag var främst ute efter ett macro-objektiv. Efter att ha använt det ca 0,5 år så har jag funnit att det är ett underbart porträttobjektiv. Objektivet har funnit en central roll i min fotografering som jag inte hade tänkt mig från början. Man måste använda "limed" för att få objektivet att jobba någolunda snabbt annars är det för långsamt. Upplever skärpan som mycket god.
Har haft lite handhavandeproblem med att omkopplaren för AF / M sitter som skjutring. Passar inte min hantering men det blir att lära sig.

Liknande produkter: Främst Nikon Micro 105 men även 55.

Köpt hos: butik i London

Pris: 3900.00
2004-10-26 Ingo

PLUS: Suverän optisk kvalite, mycket prisvärd, skala 1:1
MINUS: Dålig AF-prestanda, lite plastig och knepig funktion

Ett kanonobjektiv för makroarbete. Fantastisk optisk kvalité för priset. Gluggen i övrigt är lite plastig, men har i alla fall bajonett i metall och skaplig kvalite. AF-prestandan är dock inte så bra, men för makroarbete spelar det knappast någon roll. Lite lustig omkopplare för AF/MF också.

Jämför man med priset så är dock gluggen ett fynd, särskilt om man primärt är ute efter ett bra makroobjektiv.
2004-10-03 Thomas E Beckmann

PLUS: Skarp, ljus.
MINUS: --

Har en finness som är cool.
Man kan begränsa focusområdet till --långt bort eller --nära. Det är en spärr man vrider så att det jättstora focusomfånget ej behöver åka "hela vägen" fram och åter hela tiden.
Desutom tycker jag att det är utomordentligt lätt att växla mellan autofocus och manuellt läge.
Svinbra glugg för de små pengarna.
2004-09-02 Mankan G

PLUS: Fantasktikt skarp, Billig
MINUS: Plastig

Kan inte hitta nogot annat objektiv över huvud taget som ger så mycket för pengarna. Hur kan någon köpa Nikon's 105:a när detta finns för halva priset. Behöver du ett kort tele eller ett macro objektiv: KÖP detta....

Liknande produkter: Nikkor 105 Micro, Sigma 105 Macro
2004-08-25 Deep

PLUS: Skarpt och lätt objektiv
MINUS: Letande autofokus

Ett mycket skarpt objektiv som är smidigt på grund av dess ringa vikt. Lite störande att autofokusen inte är intern, dvs att objektivlängden förändras vid fokusering. Dessutom letar autofokusen runt ett tag innan den hittar sitt mål.

Objektivet fungerar dåligt med Nikons blixt SB-800 eftersom det bidrar till att blixten överexponerar bilder med tre steg när man fotograferar på längre avstånd än två meter i TTL-BL-läge. Ett märkligt fel som vid test har uppträtt även på fabriksnya Tamron 90/2.8 Di.

Rekommenderas emellertid för er som inte använder SB-800 samt inte förväntar er blixtsnabb autofokus. Det är trots allt ett macroobjektiv där manuell fokus företrädelsevis används.

Kundtjänst: Mycket bra kundbemötande och service på Cyberphoto.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4600.00
2004-06-23 peri

PLUS: Lättarbetat objektiv med suverän skärpa. Bra grepp om fokuseringsringen. Priset!
MINUS: Manuell växling mellan AF och MF. Objektivet blir väldigt långt vid fullt utdrag.

Är man intresserad av macro är detta ett suveränt objektiv som med fördel kan sitta på kameran jämt. Bra också till porträtt och vissa landskapsbilder. Autofokusen fungerar bra men bullrar något.

Liknande produkter: Canon 100 mm Macro

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4695.00
2004-06-07 salt

PLUS: Skärpan!!! Kontrasten! Färgerna! Bokehn!
MINUS: Plastigt, riktigt fånig AF/MF omkopplare, jag har svårt att ändra på den utan att ändra fokusering samtidigt. Slö AF. Bländaren ändras vid fokusering. Blir lååångt vid närgränsen.

Jag bara älskar det! Har tidigare använt Sigma 180 mm macro, men med tamronobjektivet blir bilderna en klass bättre. Dessutom är objektivet mindre och lättare, vilket gör frihandsfotografering lättare. 90 mm är en tillräcklig brännvidd för dslr om man vill fotografera blommor och insekter (och det vill jag).

Liknande produkter: Sigma 180 mm macro

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4295.00
2004-05-06 Stefan Sollfors

PLUS: Skärpan, priset.
MINUS: Ingen USM. Blir väldigt mycket längre vid närbildsfotografering.

Skärpan kan inte bli bättre än så här?! På vårkanten så har det varit mitt mest använda objektiv! (Ofta tillsammans med Kenko Pro300 1.4x telekonverter.)
Lite negativt är att objektivet blir väldigt mycket längre när man fokuserar ner mot närgränsen. En fördel dock med att objektivet blir längre är att det blir så pass långt att man kan sätta handen mellan marken och motljusskyddet som stöd om man inte fotar med stativ.
Sen jag skaffade detta har jag kopplat bort min scanner från datorn och använder detta objektiv (på en 10D) när jag behöver få något papper eller dia/negativ(!) överfört till datorn.
Det går ofta ganska bra att använda autofokus vid macrofoto (även om jag mest kör manuellt), men se till att sätta spärren på "limit" så att objektivet inte går "varvet runt" om det råkar missa och börjar leta.
Ett par exempel:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=185214
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=180899

Liknande produkter: Canon EF 100/2,8 macro

Köpt hos: Expert
2004-03-02 dvogonen

PLUS: Fantastisk skärpa. Relativt litet (jämfört med alternativen).
MINUS: Känns aningen plastig. Långsam autofokus.

Jag ägde en gång i tiden den mekaniska föregångaren SP 90/2,5. Det objektivet är helt fantastiskt både optiskt och mekaniskt. Tamron SP 90/2,8 är också, optiskt sett, helt utan anmärkningar. Om du aldrig har använt ett riktigt, riktigt skarpt korttele förut så lovar jag att du kommer att få en chock över hur mycket bättre objektivet är jämfört med exempelvis Nikon och Canons professionella normalzoomar.

En bra finess är att man kan spärra bort makrområdet när man vill använda objektivet som ett normalt porträttobjektiv.

Det negativa är att byggkvaliten inte är i klass med den äldre versionen. Objektivet känns lite plastigt. Den manuella fokusen är bättre än på de flesta autofokusobjektiv (fattas bara annat på ett makroobjektiv), men är inte riktigt världsklass. Autofokusen är långsammare än hos mina Canon-objektiv och producerar en hel del ljud.
Detta sagt så är objektivet bland de som jag använder allra mest. Den optiska kvaliteten och smidigheten gör att jag överser med den lite långsamma autofokusen även för normal fotografering.

För makrofoto spelar nackdelarna ingen som helst roll. Man använder ändå inte autofokus. Vad som spelar roll är minimala bildförvrängning och bästa tänkbara skärpa och det har det här objektivet.

Köpt hos: www.ny-camera.de
2004-01-14 forstheim

PLUS: Skarpt, lätt, fin bokeh, tyst, hyfsat snabb AF, förtroendeingivande fokusring, prisvärt
MINUS: Högljudd AF (om den inte hittar skärpan vill säga). Att objektivets fysiska längd ökar vid makroanvändande.

Som flera före mig har skrivit är Tamrons AF 90/2.8 Macro väldigt skarpt. Det har fin bokeh och ganska snabb AF som dessutom är säker om det inte är alltför mörkt. Jag tycker också att objektivet är tyst (så länge den hittar skärpan). Nu brukar jag dock använda objektivet inställt på "limit", vilket gör att gluggen jobbar inom ett begränsat område. Detta bidrar förstås till att jag upplever att objektivet är tyst, snabbt och har en säker AF. Förmodligen kommer det att bli ett mer använt objektiv den dagen då jag har två hus i min ägo. Detta eftersom 90:an då ständigt kan vara redo på ett av husen.

Jag köpte egentligen Tamronet för att det skulle användas som macroobjektiv i första hand..men istället har det främst kommit att användas som ett porträttobjektiv. Det är absolut inte mitt mest använda objektiv, men för en del motiv är det oumbärligt!

Tamron AF 90/2.8 Macro är en glugg som kan användas till mer än vad man först kanske tänker sig. Förutom som ett rent macroobjektiv är det kanon till porträtt, utsnitt, detaljer, för landskap eller helt enkelt när man behöver en något längre brännvidd.

Byggkvaliteten upplever jag som bra, även om en del anser att det är en aning plastigt. Fokusringen känns helt klart förtroendeingivande och smidig.

Liknande produkter: Canon EF 100/2.8 Macro USM, Sigma 105/2.8EX Macro

Köpt hos: AC-Foto (Tyskland)
2003-10-21 seson

PLUS: Bra skärpa relativt lätt
MINUS: Lite plastig

en mycket bra glugg med utmårkt skärpa bra ljusstyrka och macro möjlighet. Det är nog de objektiv som jag använt mest, både till natur, porträtt och macrofotografering fungerar det utmärkt.

Köpt hos: Scandinavian Photo
2003-10-03 Jimbo_Jones

PLUS: Skärpa! Pris!
MINUS: Kanske lite plastigt.

Köpte det efter att det fick EISA-priset och topptestades i FOTO. Det är det objektivet jag använder mest, och det som alltid sitter på kameran i väskan. En spricka har jag fått på plastfönstret, men varit för lat för att fixa det. Skulle jag skaffa det igen? Alla gånger.

Köpt hos: Hegethorns Foto
2003-04-06 Niklas Arnfelt

PLUS: Tokskarpt, billigt
MINUS: Slö AF, lite plastig

En riktig kanonglugg både för macro och porträtt.
Autofokusen är väl inte den snabbaste men funkar fint för porträtt. Vid macrofotografering använder jag alltid MF så att autofukusen inte är den bästa i det läget spelar ingen som helst roll.

Liknande produkter: Sigma 105/2,8 EX Macro
2003-04-02 SunKi

PLUS: Billigt, superskarpt.
MINUS: LITE slö AF vid macrofoto

Detta är en av de bästa optiker jag sett till detta pris, den är superskarp, ljusstark och helt enkelt en bra optik både för porträtt och macro.
4,3 i MTF-värde bådar för bra kvalitet.

Liknande produkter: Sigma 105mm f/2,8

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 4800.00
2003-02-07 johanh

PLUS: Skarpt. Ljusstarkt. Billigt. Kompakt. Lätt. Liten minsta bländare.
MINUS: Tvåstegsreglering för autofokus. Autofokus långsam.

Detta objektiv skaffade jag för att kunna fotografera macro och jag har aldrig slutat känna mig nöjd med det. Bra!skärpa, ganska stor största bländare. Lätt och kompakt. En del tycker att den plastiga finishen stör, jag bryr mig inte. Kan repas lätt i plasten, annars inga problem. Jag skulle köpa samma objektiv igen om det försvann en dag.

Köpt hos: Cyberphoto

Pris: 4600.00
2002-08-21 ulfsve

PLUS: Skarp!, billig, begränsat arbetsområde för AF.
MINUS: 2 reglage behöver ändras för att växla mellan AF/manuell focus

Letade länge efter ett prisvärt macro och såg en bra recension i FOTO. Köpte och har aldrig ångrat mig. Utklassar det mesta när det gäller skärpa och färgåtergivning. Funkar lika bra för längre avstånd.

Liknande produkter: Canons macron mfl.

Kundtjänst: Inga ännu

Köpt hos: Scandinavian Photo
2002-01-22 axel_knutsson

PLUS: Billig, brett användningsområde, begränsad autofocus, bra manuell inställning av skärpa
MINUS: lite plastigt

Om du vill ha ett macro-objektiv som du kan använda till annat oxå så köp detta. Ett mycket bra objektiv som funkar i alla lägen. Men som macro pbjektiv är det nog skarpast, och då snckar jag skarp. Fungerar skitbra även till porträtt och t.om. landskapsfotografering. Att objektivet har blivit valt till årets objektiv av EISA är oxå ett bra bevis på dess duglighet.

Liknande produkter: Ville ha detta..

Köpt hos: Scandinavian Photo
2001-10-09 gbjerne

PLUS: Skarp, billig och bra ljusstyrka
MINUS: Autofokusen är väl inte den kvickaste

Använt min ganska mycket och aldrig blivigt besviken på något sätt.
Dessutom är den mycket prisvärd om man jämför med orginal optiken.

Liknande produkter: Nikons 60mm 2,8 och nikons 105 2,8
2001-10-08 Gnurra

Jag håller med ovanstående skribent till fullo! Vill du ha en bra och mycket prisvärd macroglugg så köp denna!
2001-10-05 Peter

PLUS: skarpt, bra egenskaper, förmånligt pris.
MINUS: AF låter lite mycket men används sällan.

Jätte bra macro optik för ett mycket bra pris. Kostar ungefär halva priset i jämförelse med orginal optik. Samma ljusvärden (2,8). sämre AF men godtagbart till det priset.
1:1 i förstoring!!! vilket bäddar för mycket spännande foto. Även bra för porträtt.

Kundtjänst: Inte behövt någon än

Köpt hos: Scandinavian Photo

Pris: 0.00