UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4695. Clean as a whistle

En gammal 9cm glugg från Leitz, tillverkad 1955, var dömd att hamna på soptippen?? --men en tokig gubbe provade om den kunde göra bilder?? Vi visade i en blogg att den gav ok bilder??

Men linserna i det nästan sjuttio år gamla Elmar objektivet behövde en rengöring?? –även om de inte fanns någon kunnig person för uppdraget till handa. Vid en närmare inspektion visade det sig att Elmar 9cm 1:4 består av två delar?? –delen som innehåller fokusmekanismen och en liten enhet med 4 linser i tre element?? Det var ganska enkelt att ta isär delarna så att all ytor blev frilagda, utom de ihopklistrade i ”akromaten”??

Leitz Elmar 9cm 1:4 demonterad så att linsernas ytor blir frilagda för rengöring

Rengöringen är tämligen enkel?? --bara man har 12% väteperoxid, finns i färghandeln, och ren bensin. Blås rent från löst damm. Svep med en mjuk tops försiktigt över linsytan med väteperoxiden, kanske två gånger, och sedan med bensin. Lys med en ficklampa under objektivet för att se om ytorna är rena. I det här fallet var det lätt att rengöra ytorna?? –så är dock inte alltid fallet?? En del glassorter kan förstöras av mögel och måste slipas om?? Få verkstäder i världen klarar det.

Så här ”rent” blev objektivet efter en amatörs städning.

Före och efter rengöring av Bob

Vid lite mer genomskinliga studier kan nog rengöringen duga för en amatör??

Linsdelen avskruvad och fokus genom objektivet ger en klar bild

Det intressanta är när man sätter det rengjorda objektivet på en Sony a7RII med Techart LM-EA9 adapter och tar bilder på bländare 4 och 8 så är det en marginell förbättring mot före rengöringen??

Det rengjorda objektivet ger dessa bilder med bländare 4 och 8 med Sony a7RII

Uppdraget slutfört.

Postat 2024-05-14 00:17 | Läst 319 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4694. Detta är varför

Universitetet i den akademiska bondbyn i syd är ett av de hundra bästa i världen?? –för var annars kan man ta en bild som denna?? Vid den här akademien säges man ligga och studera??

Av egen erfarenhet kan intygas att det är ett universitet där man kan förverkliga sina drömmar?? –och varför inte börja med en dröm bakom domkyrkan??

Kanske med en dröm om ett Nobelpris vilande i solen i Lund anno 2024-05-12

OBS! Bilden är gjord med ett Leitz objektiv tillverkat 1938.

Postat 2024-05-13 00:16 | Läst 574 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4693. Vatten (?), vatten å vatten

Vi lever i ett land med sötvatten?? –vi tror ofta att det finns en obegränsad mängd?? Så är inte fallet, naturligtvis, utan vi borde vara rädda om varje droppe??

Om vi inte sköter vår vård av landets sötvatten så får Falstaff Fakir rätt i sitt skaldande 1894?? Vi är oerhört lyckligt lottade som har massor av sprickor i bergrunden som lagar vatten. SMHI har visat att vi har 23 sjöar som är större än 100 kvadratkilometer och de håller en tredjedel av vårt sötvatten. Om vi inte ökar invånarantalet så mycket så räcker det här åt oss?? Men frågan är om vi får ha det ifred??

I hur många ställen i världen finns det en pump vid troget där man kan hämta dricksvatten eller vatten till blommorna i en hink??

Nä va rädda om vårt vatten –snälla, snälla

Vattenpumpen på Mårtenstorget i Lund anno 2024-05-04

Bilden är tagen med Sony a7RII och Techart LM-AE9 och ett beslöjat (smutsigt) Leitz Elmar 9cm 1:4 @ bländare 8 tillverkat 1955.

Postat 2024-05-12 00:24 | Läst 726 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4692. Kulturskolan värmer upp dansen inför uppvisning

Det är alltid imponerande när skolor visar upp sin verksamhet i frihet i den akademiska byn i syd?? Förra helgen visade Kulturskolan upp sitt kunnande inom modern dansteater??

De unga damerna värmde upp på Mårtenstorget på förmiddagen då seniorplåtis gjorde en runda på torget. Här kommer några stilstudier;

Kulturskolan i Lund värmer upp inför dansuppvisning i Lund anno 2024-04-27

Postat 2024-05-11 00:06 | Läst 1084 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4691. Det här kan ju inte funka

En sådan här glugg måste ju pensioneras?? –men det är ju en Leica Elmar 9cm 1:4!! Den kan ju inte kastas även om den inte är optimal?? –blir det några bilder alls med sådana avlagringar??

Kan vi inte testa det?? –vi sätter den på en Sony a7RII med Techart-autofokus??

”Internsmutsig” Leitz Elmar 9 cm 1:4 på en Sony a7RII med Techart LM-EA9    

Till å börja med så fungerade autofokus med den här gamla skitiga gluggen utan problem. Här är några bilder från en förmiddag av gatufoto:

Leitz Elmar 9cm 1:4 @ bländare 8 med Sony a7RII och Techart LM-EA9

Det är väl ingen ide att visa att bilderna är bra, nära perfekta tekniskt sett?? –för det är väl ingen som är så dum att han skaffar en skitig gammal glugg från 1955?? Men för den som kollar in på loppis, för det här med återbruk, kanske kan tänka sig att köpa en något smutsig gammal glugg?? –för den funkar nog även utan rengöring??

Den här gamlingen skall seniorplåtis försöka göra ren å se om det blir någon skillnad?? Rent mekaniskt är den helt ok.

Postat 2024-05-10 00:06 | Läst 1264 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 939 Nästa