Med ett öga i sökaren

Det här blir min premiär som bloggare, så till Dig som tar dig tid att läsa den; ha överseende med nybörjaren! Min tanke är att det skall bli någon slags fotodagbok utan anspråk på vare sig kontinuitet eller kronologisk ordning. Jag utgår från bilder som betyder något för mig, försöker förmedla detta något, och hoppas att fånga Ditt intresse. Självklart ser jag gärna att det kan bli en dialog också.

Göteborg i mars

Dagen började med solsken och jag bestämde mig för att ta en fotopromenad genom Göteborg Efter frukost och diverse gick jag till bussen. Då hade molnen slutit sig och av solen syntes inget. Ok, gråmulet är ju bättre fotoväder. Går av vid Korsvägen där ett tredje hotell-torn växer fram.

Just nu ser det ut som något lågbudgetvariant av de två till vänster.... Sedan går jag via Näckrosdammen, bakom Götaplatsen, där det här konstverket, kallat Incantatio, av Roland Bor'en, står. Jag tilltalas av dess kantighet och släta blå yta.

Nästa kantiga motiv blir en slät fasad med massor av rutor och väldigt lite runda former.Avenyn  börjar/slutar med en grekisk gud i kolossalformat. Han får residera ganska oinskränkt i snålblåsten över den nästan öde Götaplatsen.

Vid Valand står en frusen dragspelare och försöker dra in dagskassan till sig själv - eller någon annan? 

Via Brunnsparken, där en lättklädd Johanna sträcker sig mot himlen...

...till hamnen

där jag ser mer räta linjer och kantigheter.

Bordar sedan Älvsnabben för en kort båtresa till Rosenlund och bussen hem igen.

På bussen sitter många med näsan i sin mobil, mentalt och bokstavligt avskärmade från övriga passagerare, men ett par killar finner gemensam glädje i den lilla apparaten.

Postat 2013-03-02 19:02 | Läst 983 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nytt i kameraväskan

Efter moget övervägande har kameraväskan förnyats med ett nytt objektiv. De två kitobjektiven 18x55 mm och 50x200 mm ersätts med Pentaxeget 18x270 mm / 3,5-6,3 ED SDM.  Har inte varit mycket chans att testa det ännu, men  närliggande Stensjön brukar vara säkert ställe att hitta simfåglar av olika slag.

Skall bli spännande att jobba med det objektivet framöver. Tillsammans med makroobjektivet 100/2,8 och kamerahuset K5 känner jag mig ganska välutrustad. Nästa pryl får bli en ringblixt till makroobjektivet. 

Småkryp är egentligen min passion, men fåglar är rätt kul att plåta också. Särskillt när de "showar" lite för fotografen.

Postat 2013-02-10 17:13 | Läst 1102 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

November-tankar

Höstens första förkylning har slagit klorna (läs: virusarna) i mig. Inte värre dock än att jag kan sitta vid datorn och gå igenom bilder från i första hand årets skörd men också tidigare. Spara, kasta, justera, namna om och tagga...ett drygt jobb men nödvändigt om inte hårddisken skall fyllas alltför fort. 

Köpte nyligen en stationär dator, delvis för att få plats med alla bilder, men mest för att den 7 år gamla trotjänaren inte längre orkade bearbeta de allt tyngre bildfilerna.

Motiven finner jag främst i naturen, men också landskap, byggnader, folkliv och förstås familjen är kära motiv.

Strömstare i Mölndalsån

Grevedämmet i Mölndal är ett säkert ställe att studera Strömstaren. Den är ganska orädd där den flyger hit och dit över ån, mellan starkt trafikerad järnväg, bilväg och promenadstråk.

Vatten är alltid intressant, oavsett om det är stort eller litet, lugnt eller brusar vilt. Där det finns vatten finns det liv. En augustidag med kuling från sydväst for jag ut till Hönö Röd och njöt av saltmättade vindar och solsken. Trutarna njöt kanske också, men framför allt letade de mat som bränningarna spolar upp.

Lugnare vatten kan vara nog så dramatiska. En av mina favoritstråk går utefter en grund sjö några km hemifrån. Där finns alltid något intressant att se och rikta kameran mot. Det är gott om träd och vass utefter stranden och på andra sidan vägen, som följer strandlinjen en bra bit, blandskog med många fina fågelarter. Ett fågeltorn har omtänksamma myndigheter också satt upp, till glädje för många naturälskare och vandrare. En tidig morgon i våras stod jag där och spanade och tyckte det var ovanligt tyst och stilla tills en "häger" kom flygande. Den såg lite skum ut för att vara häger, men dök så fort ner i vassen att jag bara hann klämma fram några rutor. När jag åkt därifrån kunde jag inte släppa tanken på hur konstig "hägern" var och tittade efter vad jag eventuellt fångat med kameran: en Rördrom! 

Rördromen landar #2

Bilden är manipulerad genom att jag klippt ut fågeln och lagt in den på en bakgrund som jag fotat på samma ställe och tillfälle.

Postat 2012-11-18 18:23 | Läst 1230 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera