Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

95 |

Ungefär vid Kropps kyrka, körandes på motorvägen österut har jag sett ekdungen, många gånger. Där står de, ekarna de snygga och majestätiska. De har varit där långt innan motorvägen drogs rakt igenom dess hage. Ja det benämns tydligen ekhage. Jag kollar upp hur man lämpligen tar sig dit.

 

Väl där inser jag att det är en del av Rosendals slott. Detta slott med anor från 1600-talet som fått en välbehövlig upprustning sedan en dansk industriman köpte stället av familjen Bennet år 2015. Köpeskillingen uppgick till cirka 200 miljoner kronor enligt dagstidningskällor.

 

Nåväl, det är bra i ordning och det byts tak på en av längorna som är av modell större. Att det är privat område behöver man inte undra så länge om man säger så.

 

Jag letar reda på ekhagen och inser svårigheten att rättvist gestalta majestätiska träd, de står ju liksom inte direkt för sig själva. Jag har för mig att det varit restriktioner om just eken, jodå på sidan skogskunskap.se informeras det att 

”för att säkerställa tillgången på virke till flottan deklarerades eken som Regale av Gustav Vasa år 1558. Det innebar ett förbud att avverka ek, ett förbud som stod sig ända till 1830, men då hade staten ändå förköpsrätt för ekar. Det var först år 1875 som markägare fritt kunde disponera ekskogen.”

 

Jag ser också att på andra sidan motorvägen är det sedan 2018 anlagt en våtmark. Trots oljudet från motovägen verkar inte det ha några effekter på det talrika fågellivet. Men de kanske hade varit ännu fler fåglar där om det hade varit lugnt, det får vi aldrig veta. De kan kanske stänga av oljud.

 

Ja, även om det varken blev några kryss eller annat så blev jag en upplevelse rikare, eller rättare sagt två, dels vet jag vad jag kan hitta i ekhagen och förra gången jag såg Rosendal slott var det i ett nergånget skick.

---

Inlagt 2021-11-07 15:59 | Läst 567 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?