Ändrad ambition som nu är att fotografera mer och då och då skriva i denna blogg om det jag gillar, och det är ganska spretigt. Vi får se helt enkelt, allt är ju inte objektivt ha ha.

101 |

Snurrig, kanske det. Det började med ett läkarbesök och slutade med en uppfriskning av historia. Uppfriskning är kanske ändå inte riktigt rätt begrepp, jag visst inte någonting alls om kvarteret Strömkarlen.

 

På väg från läkarbesöket såg jag att trappan var speciell, innan dess hade jag upptäckt att en ljusgård från första våningen och uppåt var lite annorlunda, dessutom var det hela inklätt i ljus kakel. Jag tog bilder med mobilen men hade tid och gick tillbaka och hämtade kameran som jag hade i bilen.

Dekoration i trapphuset, det är kanske lite svårt att se vad det föreställer med dekorativt är det onekligen.

---

Jag börjar gräva, huset ser ut som ett 70-talshus men är byggt 1964-1966, arkitekt var Carl Nyrén. För min del så är det inte någon skönhet utifrån sett men visst har det kvalitéer när man väl kommer in i det. Det ersatte ett större hus som hette Arnhamnska gården, den senare delen byggdes år 1862. Delar av det huset/kvarteret har flyttats och återfinns numera på friluftsmuseet Fredriksdal.


Här har vi huset som i folkmun även kallas Trygg-Hansa-huset.

Det är alltså huset till vänster som var föregångare till Trygg-Hansahuset. Rakt fram finns husen kvar, dessa revs när man möjliggjorde passagen upp till Kärnan via det som kallas Terasstrapporna. Dessa färdigställdes 1903, denna bild är från 1890-talet.

-------


Vi har nu Terasstrapporna och Kärnan i ryggen och har näsan mot Danmark.

Här ser man tydligt Arnhamnska gården till höger. Bilden är från 1901 så byggnationen av Terasstrapporna har antagligen påbörjats.

Ännu lite längre ner och ännu tidigare, året är 1898. Ett år tidigare färdigställdes Rådhuset, huset med klocka i tornet.

---

Inlagt 2022-01-27 00:00 | Läst 798 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så det är så det ser ut i Helsingborg. Intressant trappa, snygg spiral
Svar från Lionmats 2022-01-28 11:05
Precis så ser det ut Peter.
Ja, trappan är snygg.
Intressanta bilder och läsning för mig som Helsingborgare.
Svar från Lionmats 2022-01-28 11:06
Kul att du tycker det Johan.
Utmärkta stadsbilder och intressant historia! Hälsningar/ Björn
Svar från Lionmats 2022-01-28 11:08
Tack Björn för din kommentar, den värmer.
Jag fastnade för första bilden och började titta. Det var intressant att både se och läsa hela inlägget. Jag har nog bara svept igenom den staden utan att minnas särskilt mycket.
Hälsningar Lena
Svar från Lionmats 2022-01-28 11:10
Tack Lena för din kommentar, kul om det är intressant, det är något jag anstränger mig för att göra.