Fotografering & Napoleonbakelser

Funderingar om det går att kombinera ovanstående utan att de kommer i konflikt med varandra, samt allt annat som jag snubblar över i framtiden.

#140 - Ödsligheten, tomheten, eko eller hur en lädersoffa...

...infann sig i mitt vardagsrum!

Efter att jag betraktat mitt vardagsrum med två fåtöljer i skinn och böjträ, två designade bord - ett ovalt och ett runt (svarta naturligtvis för att matcha den grå tapeten) bestämde jag mig för att nu fick det vara nog - rummet skall möbleras! Herr Melderts kommentarer om att det ekade så förbenat i mitt vardagsrum påverkade nog mitt beslut ;-)

Hittade en soffa på IKEA för en rimlig peng, bestämde mig för att "den skall jag ha", planerade resa till Linköping förra lördagen och kom på att jag inte får plats med den i min lilla Skoda. Raska telefonsamtal resulterade i en något suspekt Chevrolet-van, med en mycket besynnerlig startprocedur (först så skulle man bända upp sidodörren bak, sen med hjälp av ett knivblad öppna övriga dörrar samt starta åbäket med en polygrip...) Ok ni förstår, inte helt lätt!

Kollade lite på Blocket och hittade en soffa av samma modell som jag ville ha, för halva priset. Köpte naturligtvis den, knappt ett halvår gamla soffan. Kallade på ett stycke muskulös bärhjälp (yngsta sonen) och efter några timmar så stod "lädurpärlan" hemma...

...såg lite tom ut, så med raska klev ner till Världens Centrum och Lagerhaus - och vad möter mitt norra öga nedanför rulltrappan? "Denna vecka är kuddvecka - köp tre kuddar och betala för två"... Nu är det absolut ingen idé att spela på Lotto eftersom min tur är förbrukad ett bra tag framöver.... och så här blev det:

...så nu ska jag bara få tag i en avliden, 5 kvadratmeter stor "Bregott" ko, att lägga på golvet, B&W naturligtvis ;-)

Postat 2010-08-31 20:53 | Läst 890 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#139 - Vad gör en "Gerillafotograf" när...

...han känner sig kreativ efter att ha studerat den sköna konsten att stå i kö?

Jo! Ovannämnda fotograf skapar en obefintlig problematik i avsaknad av en verklig.... Var får man tag i två skärmar till en lampfot som organiserats från miljörummet? Lampskärmarna skall ju självklart gå i samma gråskala om den övriga inredningen, så vad är bättre än två lampskärmar med en tydlig grafisk design anspelande på den enda analoga filmen som är användbar för... ja, ni vet. Om ni inte vet läs herr Björkboms blogg ;-)

Sökandet efter de ultimata lampskärmarna har fått mig att dyka på huvudet i heminredningsbutiker, loppmarknader samt andra suspekta, möjliga fyndplatser under flera månader - men ack, ingen framgång!

...men idag hände det! Den kända lampskärmsdesignfirman - Lundins Blommor - hade lösningen, två skärmar för 40 kr. När undertecknad tackade dem för deras design av lampskärmar så stirrade de två damerna som om katten släpat in något onämnbart på köksgolvet. De stackars expediterna trodde att de designat blomkrukor i plåt och såg inte möjligheten att transformera bleckplåten till lampskärmar!

Här är i alla fall resultatet, med varsam hand, modifierat med Bosch borrmaskin (arvegods), hålsåg (79 kr på Clas Ohlson) och ögonmått (medfött), summa summarum 119 riksdaler:

...visserligen inte med den eftertraktade logotypen på, men lagom "sunkig" för att passa i min boning och den matchar den nya soffan - i äkta IKEA läder - perfekt, men det är en annan historia ;-)

Postat 2010-08-31 15:09 | Läst 968 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#138 - Från "Gerillafotografen" kodnamn X1, med rätt att använda...

...rått och brutalt fotografiskt våld för att skildra den bistra verkligheten genom denna bild - Konsten att köa i en och en halv timme, men att trots detta se glad ut...

..ja, jag vet - bilden är inte enligt mitt löfte, den är också kraftigt bearbetad men den är i all fall tagen med en riktig kamera ;-)

Postat 2010-08-30 17:18 | Läst 2418 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#137 - Ekonomisk rådgivning av en busschaufför...

...efter en promenad in till staden!

Klippte håret på farsgubben, fikade och käkade ostfralla - en bra början på dagen. Se så glad han är, faderen, efter en professionell klippning av sonen...


Satte mig i bilen, åkte hem och parkerade i garaget. Beslöt mig för att dra in till staden. Rask promenad förbi Mammons nybyggda tempel - Hageby Centrum, även kallat Världens Centrum av President Obama!

...passerade med siktet inställt på Erikshjälpen för kontroll av den fotografiska litteraturtillgången. Klev ut därifrån med "Drömmar vid Strömmen" - Antologi med fina bilder, "Fokus Mörkrumsbok", utgiven av Lunds Akademiska Fotoklubb (Attans vad fint det lät! Undrar om en akademisk fotoklubb har duktigare fotografer än en icke-akademisk fotoklubb?) samt "Hemmafotografering" av Rolf Mortensen - översättningen var nog inte helt färdig, citerar kapitel om;

"Återgivande av stoff
Naturligtvis är det inte möjligt att i en kortfattad översikt i detalj genomgå fotoproblemen för alla slags stoffer, som kan fångas på plåten."  Jag personligen tror att författaren menar motiv, eftersom då texten blir mer begriplig ;-)

Drog in mot staden och helt plötsligt överfölls jag av "Tivolieländet", hade glömt bort att det var augustifest...

....men genom en listig omväg så tog jag mig ner till Myrorna. Hittade en Yashica TL i ganska fint skick, köpte inte den, men är någon intresserad så kanske jag kan köpa den som ombud.

Vandrade Drottninggatan ner och mötte en man med "Tivolipaniken" i ögonen, gående i motsatt riktning med en påse rotfrukter i näven. Stackars man, det måste ha varit en traumatisk upplevelse...

...jag smet raskt in på Bolaget för att köpa ett gott rödvin att avnjuta till den välbankade ryggbiffen jag avsåg att inmundiga. Hittade ett vin som heter Identity från Uruguay, ett vin jag aldrig druckit förut och eftersom jag vuxit upp bredvid Uruguays Konsulat på sextio-talet, så varför inte? Gott vin var det och detta kan intygas på heder och samvete!

...men vad var det nu om ekonomisk rådgivning av en busschaufför? Jo, jag klev lat som jag är, ombord på buss 113 för vidare färd mot hemmet i Hageby, stack upp mobiltelefonen i ansiktet på chauffören som vanligt för att visuellt bevisa att jag hade färdbevis... då händer detta;

- Chauffören: Vad ska detta vara bra för? Inser du inte att det kostar dig 5 kronor mer genom mobiltelefonen?

- Jag: Jo, men...

Chauffören: Om du skaffar dig ett värdebevis så kostar det bara 15 kronor per resa!

- Jag: Ja, jag vet, men jag åker ju så sällan?

Chauffören: Vaddå åker för sällan? Enda anledningen är ju att du inte kommer ihåg om du laddat kortet med tillräckligt med pengar och av ren lathet så tar du till mobilen! Se till att ladda ett kort med hundra kronor per månad, så kommer det efter ett tag att garanterat räcka för dina sporadiska resor! Och så slipper jag att få en mobiltelefon upptryckt i ansiktet varje gång du ska med!

- Jag: Släpper du av mig vid HC, så ska jag fixa ett värdebevis, direkt idag! Jag lovar!

Chauffören: Ok, men jag kommer att kolla dig!

Han släppte inte av mig vid HC utan det blev utanför min port. Stapplade chockad av och rusade direkt mot HC för att lösa ett värdebevis - tordes inget annat eftersom han sa att han skulle kolla mig! Här lämnar han mig i sin Ekonomiska Rådgivningsbuss...

Nu har jag ett värdebevis laddat med tvåhundra kronor som kommer att fyllas på varje månad - för vem vågar sätta sig emot en busschaufförs ekonomiska rådgivning?

Postat 2010-08-18 17:14 | Läst 717 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#136 - Vykort, "Detta är fotografi" samt...

...knäskurning och inskolning av "Fotofika-deltagare"

Vid middagstid dunsade det till i brevlådan, de sedvanliga reklambladen och räkningarna plockades upp. Mitt i pappershögen låg denna "skylt"...

...trevligt att se min egen personliga postsorteringsskylt! Vände på den och upptäckte att det var ett vykort från en arbetskamrat, som gav mig ett gott skratt!

...inte visste jag att jag var så populär ;-) Kan inte låta bli att citera en kommentar från Herr Björkboms blogg skriven av Nils-Erik Persson

"Tror jag knäckt koden när det gäller den optimala fotografen: Leica, tysk brytning och att heta Berlin..."

Raskt iväg till mitt inskolningsåtagande på Täppan, parkerade som vanligt vid Färgargården eftersom det är gratis! Vandrade längs med Strömmen och upptäckte en kvinna som knäskurade trätrall! ...men vad nu då? Har vi inte kommit längre i avskaffandet av traditionella kvinnoyrken? 

...inburad var hon till råga på allt!

Inskolningen av Lena Eriksson som blivande "Fotofika-deltagare" gick nog ganska bra även om hon ser lite lätt skeptisk ut på bilden...


...och så var det detta med "Detta är fotografi", skriven av Thomas H. Miller och Wyatt Brummitt. Från denna ypperliga skrift som jag sträckläst under två dagar ;-) vill jag citera följande;

"Småbildskameran
... Denna lilla sammanträngda kamera kunde laddas med en filmrulle för 36 negativ i storleken 24X36 mm. Genom att använda kortbrännviddiga objektiv fick man ett skärpedjup, som vid alla bländare var strålande.

... Och eftersom dess första proselyter huvudsakligen använde den för pressfotografering och lyckades göra anmärkningsvärt lediga bilder av berömt folk blev den känd som den <<frispråkiga>> (candid) kameran."

Det kan helt enkelt inte vara någon annan kamera än en Leica med 35mm:s objektiv och laddad med Tri-X ;-) 

 

Postat 2010-08-17 17:27 | Läst 756 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa