Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

EMD-konsert med en fråga på slutet :)

I torsdags var jag på en riktig tjejkväll... Tur att man har två döttrar så att man kunde gå på detta evenemang utan att skämmas! :) Nejdå, jag råkar tycka att EMD är väldigt bra, charmiga killar dessutom.. ;D Tyvärr var Mattias inte med, hade valt att avstå av familjeskäl men vi blev informerade att han, flickvän och dotter mådde bra! Och E och D klarade sig alldeles utmärkt själva!

Det var väldigt avslappnad stämning, lite laid-back konsert, inför sittande (nåja, i början åtminstone :)) publik på Halmstads teater. Nya jazz- och bluesinfluerade versioner här och där. Smugglade såklart in min kamera, så här kommer några bilder från rad 16!


Usch, brusig! Men ljuset var så snyggt, och texten som växte fram under låten var väldigt effektfullt.


Här är det "Gangsters paradise" en fantastiskt bra version. Som synes dansas det längst fram :)

Jag är ju ingen mästerlig konsertfotograf direkt! Men det är kul att testa på, är ju dessutom rätt svåra förhållanden med dåligt ljus osv. Testade lite olika inställningar bl a auto-ISO och då ville ju kameran ända upp till 3200 vilket gav väldigt mycket brus ibland men inte alltid, förklara det den som vet, tack?!

Ha en fortsatt fin helg, alla! :)

Inlagt 2011-04-16 17:56 | Läst 1789 ggr. | Permalink
Kan det vara tiden? Fick det som förklaring av "en som kan" när en hög av mina Svalbardsbilder blev brusiga, fast ISO:t låg rätt lågt...Vet inte om det är rätt svar, men så var svaret jag fick...

Ha en go helg!
/Kram
Svar från Ullis A 2011-04-16 18:43
Njae, jag har faktiskt mer och mer gått över från bländar- till slutarprioritet för att undvika skakningsoskärpa. Brukar testa med 1/60 och så får skärpedjupet bli som det blir. Funkar bra för det allra mesta. Vill minnas att jag använde 1/60 under hela konserten men ska kolla... tack för tipset och hälsa "han som kan" :)
Detsamma och kram!
Sista kortet - en pärla!
Svar från Ullis A 2011-04-16 18:44
Tack snälla :)
Är det ändå inte rätt häftigt att det faktiskt går att fotografera i det svaga ljuset, och till och med i färg! Dessa bilder är verkligen inte så brusiga, givet omständigheterna.
Svar från Ullis A 2011-04-16 18:47
Jo det är läckert! Inte så farligt brusiga nej, utom det med röda bakgrunden. Och den är fotad med 1/100, f/4 och ISO 1600. Mysko! Sista bilden är 1/100, f/4,5 och ISO 800.
Fina bilder, tycker inte de är så brusiga alls
I Auto-ISO läget så har du ju satt ett "tak" för vad som får vara högsta ISO-talet. I samma meny så kan du ställa in en gräns för längst slutartid. Anledningen till att den vill använda högsta ISO-talet för "taket" är för att ljusmätaren behöver mer ljus för att kunna använda den längsta slutartiden ifall ljusförhållandet kräver mer.

En annan parameter i sammanhanget är hur kameran ljusmäter, dvs över hela bilden, centrum eller spot.

Konserter är kluriga för ljusmätaren, då det finns många ljuskällor och som varierar i styrka. Kameran försöker att få en genomsnittlig uppfattning för vad som blir rätt exponering.

Vill du ha full kontroll, så bör du skippa Auto-ISO och ställa in det manuellt. Det blir ett himla ställa in och anpassa mellan bilderna, men så är det när ljusförhållanden är som det är på konserter.

Jag tycker dina bilder är väldigt bra. Mycket känsla och närvaro. Lite brus gör inget. Har själv fått betydligt brusigare bilder än de här. :-)
Bra och livfulla bilder tycker jag! Provade själv nyligen konsertfoto också. Ställde in ISO på 400 samt stor bländaröppning och så fick det bli som det blev. Kunde ta stöd så det blev rätt hyggliga bilder, men oftast har man ju inte den möjligheten.

Visst är det bra med en yngre generation som kan dra med en på lite annorlunda roligheter än vad man själv skulle välja att gå på!
Ulrika.
Sista bilden är HELT suverän..!
/Anna