I blekingska fågelmarker

Här kommer jag att redovisa lite funderingar och visa lite bilder från mina irrfärder i den blekingska myllan.

Test av ny konverter - ris och ros

Handlade in mig en ny 2x-konverter att användas med mitt 40-150/2,8 (Olympusprylar). Jag hade nämligen missat alltför många bilder pga av att större fåglar som skator och nötskrikor ibland kom för nära för att jag skulle få en vettig bild med mitt 300/4 (bildvinkel motsvarande 600 mm på fullformat). Med zoomen + konvertern skulle jag kunna zooma ut men ändå nå lika långt ifall det plötsligt skulle sätta sig en rar liten tätting på matbordet vid gömslet. Idag var det dags för test och som alltid har man höga förhoppningar på nya prylar. Det visade sig att zoomomfånget på 80-300 mm (motsvarande 160-600) var perfekt men givetvis finns det alltid nackdelar.

För det första blev träffprocenten betydligt lägre eftersom kameran hade svårare att sätta skärpan med konvertern. Ska prova och se om jag kan få upp snabbheten med ändrade AF-inställningar men det brukar inte gå enligt tidigare erfarenheter med Canon och Nikon.

Den andra, i och för sig väntade, nackdelen var lägre upplösning. Detta är en nackdel om man behöver beskära mycket. Med 300/4 är jag van att kunna beskära ända ner till 100%-visning och ändå få en skarp bild. Nu var det inte värre ändå än att med lite extra mikroskärpa/lokal kontrast + extra oskarp mask med fin radie så blev resultatet godtagbart. 

Mitt subjektiva resultat av dagens test var ändå att det är den bästa kombon med 2x-konverter som jag haft i min ägo även om jag hade ännu högre förväntningar på hur AF skulle fungera! Här kommer lite bilder från dagens övningar.
Här är referensbilden med 300/4. Bägge bilderna är tagna på samma avstånd dock inte i exakt samma ljus. Bilderna är 100%-utsnitt.


Här är bilden med 40-150 + 2x-konvertern. Jag upplever att bilden med 300/4 är renare och betydligt lättare att jobba med i efterhand för att få till skärpan jag vill ha. Oskärpta är det något större skillnad. 


Med normal beskärning blir det givetvis bra även med konvertern, och det var till sådana här bilder jag skulle ha den till. Enda egentliga nackdelen är att kameran lätt missar 100% fokus när jag använder 2x-konvertern - betydligt mer missar än med min 1,4-konverter som jag ofta använder till 40-150 när jag fotar större insekter.


Den här rackaren får inte plats i sökaren i denna posen då jag använder mitt 300/4.


Fågelbadet/minidammen uppskattas även av skator!


En bit från gömslet står en vacker asp som fick agera testobjekt!


Efter gömsleturen drog hag ut till havet för att testa zoomkombon under lite mer oberäkneliga förhållanden. Med lite tur kom jag halvnära några snösparvar. Resultatet får anses som dugligt tycker jag. Jag kommer förstås ha med mig mitt 300:a som ju är förstavalet i lite sämre ljus. F/5,6 på en M43-kamera är ju inte helt optimalt tidigt på morgonen eller vid sämre ljus.

Det var allt för denna gången. De utlovade badbilderna från fågelbadet kommer så småningom. Just nu är det lite arttorka vid gömslet. 16 grader och sol har väl fått fåglarna att dra norrut igen;) .

Postat 2020-11-06 18:12 | Läst 2043 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sidensvansar på geneverparty

Det är gott om sidensvansar just nu här nere i Blekinge. I brist på favoritfödan rönn- och oxelbär så födosöker de istället efter enbär, slånbär och vild- eller trädgårdsäpplen. Det är nog ganska känt att sidensvansarna kan bli rejält berusade en sådan här varm höst när kvarsittande mogna bär och frukter har jäst och delar av sockret blivit till alkohol. 

Enbär var en förr en vanlig krydda som främst användes i grytor, såser och till viltkött. Numera kommer vissa av oss i kontakt med dessa bären när vi dricker genever eller gin som tillverkas med främst enbär som bas och smaksättare.

Här kommer lite bilder från ett extremt gråmulet Blekinge, direkt från enbärsdjungeln!

Det var allt för denna gången!

Tony Svensson//Naturfotogrupp Sydost (naturfotosydost.se)

Postat 2020-11-01 13:11 | Läst 1574 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera