SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#881. Extrem svartvit fotografi?? –på mästarnivå??

Nostalgisk analog fotografi?? –kan man ju förstå, såväl som arkivbild digitalisering?? Men vad sägs om digital fotografering med analog kopiering?? –över analog film.

Kopiera på gammaldags fotopapper, med en vanlig förstoringsapparat?? Det är just vad stormästarna Sebastião Salgado och Peter Turnley gör!! De säges fotografera med digitalkamera och sedan tillverka mellannegativ. Därefter kopieras bilderna på fotopapper!! –för att de skall få fram den speciella känslan de vill framhålla.

Salgado har ju en fantastisk ton i sina svartvita bilder. När han gick över till digital fotografi ville han behålla den tonen och den är nog i stort beroende av hur bra kopist man har?? Å det har Magnum?? –fortfarande!!

För egen del tycker jag det är fantastiskt med det digitala mörkrummet. Jag slipper alla kemikalier, vilka jag har kladdat i hela livet?? –nästan 50 år!! Nu kan man skanna in negativet digitalt och behandla bildfilen i Lightroom 5.2. Jag lovar dig att den kopia jag kan få fram idag är mycket bättre än den kopia jag slog i mörkrummet, en gång i tiden?? Här är en bild jag tog 1968 på Grand Canaria med Leica M2 och Summicron 35/2. Film var Tri-X och framkallare D76. Om jag försökte kopiera den analogt så blir gubben svart och himlen vit.

Inlagt 2013-09-26 07:01 | Läst 8055 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkar att vara en omständlig procedur, bättre då att fotografera analogt direkt.
Fin analog bild från Grand Canaria, känns lite klassisk.
Ha en fin dag, här skiner solen//Rolf
Svar från Bob Bovin 2013-09-26 08:45
Tack Rolf,
Ja deras metoder är komplicerade och kräver kunnande. Jag vet att en grupp fotografer, f16, här i Skåne gör stora mellannegativ för att göra ädelförfarande. Det förstår jag, men Salgado förstår jag inte helt.

Här blir det fika på invigningen av nya Bianchi Cafe i Caroli city i Malmö i dag. Cykel cafe måste man ju stödja. Kanske man kan gå in och se den nya Panasonic GX7 på Skandinavian också. Det verkar vara en spännande kamera för gatufoto.
Ha en fin höstdag i Götet
Bob
Svar från Bob Bovin 2013-09-26 12:15
Det blev inget Bianchi cafe, ingen invigning enligt vad nätet sa. Byggjobbarna var i fullt jobb. Tar säkert flera veckor innan det är färdigt.
/B
Härlig bild på den grekiske farmaren där tiden verkar ha stått still. Håller med helt. Ljust, rent och snyggt har man i det digitala mörkrummet.
Svar från Bob Bovin 2013-09-26 08:55
Tack Nils-Erik,
Förlåt men gubben drev getter på Grand Canaria, huruvida han var grek vet jag inte. Skämt åsido, men jag föredrar starkt det digitala mörkrummet, eftersom jag blev mer och mer allergisk mot vätskorna. Dessutom var jag inte någon bra kopist. Med datorn kan jag mer styra hur kopian ser ut. Jag arbetar dock inte avancerat med massor av lager.
Ha en fin fotodag
Bob
Har man arbetat många år i mörkrummets alla avigsidor då gillar man det digitala mörkrummet man slipper all kemi som gav klåda och exem m.m.
I det digitala går det ju att göra samma saker som i mörkrummet att pjatta och eferbelysa,
höja och sänka kontrasten utan att byta filter eller hårdhet på pappret.
Skön bild.
Göran
Svar från Bob Bovin 2013-09-26 12:19
Tack Göran,
Jag tycker datorn är en befrielse, med sina framkallningsprogram.
Ha en fin dag
Bob
Riktigt snygg bild Bob. Får en tre D känsla när jag förstorar.
Omständigt kladdigt? Det har väl med känsla att göra också. Tänker på Affe Johansson ,där bilden från början till slut genomgår en process ifrån det han redan tar bilden, tills den hänger på tork. Men för mig gäller mitt Photoshop element 6.
/ Bengt
Svar från Bob Bovin 2013-09-26 12:25
Tack Bengt,
Jag har stor beundran för de som bemästrar den analoga tekniken. En bra silverbaserad kopia, eller en platina kopia kan få mig i trans för en lång stund. De är dock ovanliga. Har man sett några av Ansel Adams kopior på en grå vägg så förstår man hur svårt det är.
Ha det fint i hösten
Bob
Fin bild! Ett fint klassiskt stuk över den.

Digitala utskrifter vs anloga mörkrumskopior är nog en fråga om tycker och smak. Personligen så tycker jag dock att det senare är snyggare, även om jag håller med dig om att det är skönt att slippa att slabba i mörkrummet ;)
Svar från Bob Bovin 2013-09-26 12:29
Tack Johan,
Jag håller med, en bra silverkopia kan stå ut fint från ytan. Men inkjet på akvarellpapper kan bli riktigt bra också. Om man beställer en kopia från t ex Crimson så kan det bli mycket bra.
Ha en skön höstdag
Bob
Hej! Här har du en redogörelse i några blogposter hur jag gjort för att få fram negativ från digitala filer som jag sedan kopierat i mörkrummet. Inte speciellt svårt, men lite dyrt. Jag beställde på specialfilm från Crimson, vilka står för negativframställningen. Jag tror att Salgado och Turnley använder samma metod och just Duraclearfilmen, vilken har en ljuskänslig silveremulsion som framkallas i RA-4 process.

http://gelatin-silver.blogspot.se/2012/10/gsb-149digital-negatives-does-it-work.html
http://gelatin-silver.blogspot.se/2012/10/gsb-152-ett-digtalt-negativ-ar-klart.html
http://gelatin-silver.blogspot.se/2012/10/gsb-153fotografera-digitalt-kopiera.html
http://gelatin-silver.blogspot.se/2012/10/gsb-154fotografera-digitalt-kopiera.html
Svar från Bob Bovin 2013-09-26 19:37
Hej,
Tack för dina länkar. Jag förstår att det är dyra negativ.
På 80-talet gjorde jag hundratals 24x30 negativ från småbild, för kontaktkopiering i ädelförfranden som Pt-print. Det var hårt jobb och dyra negativ.
Ha det bra
Bob
Nils Bergqvist 2013-09-26 20:16
Jag tror att du med den metod jag använt, lätt skulle få fram en analog kopia från mörkrummet utan att himlen blir vit och gubben svart, lika bra som din utskrift. Man redigerar ju digitalt i datorn, innan negativet tas fram på duraclearfilmen. Att Salgado och Turnley har råd med detta ganska dyra förfarande, beror säkert på att de från varje negativ kan sälja ett antal kopior och ävenså få dem utställda mot betalning. Idag fungerar det ju ofta så på lite större institutioner och gallerier, att utställaren får ganska bra betalt för att ställa ut..
´Det känns bra med digitalt med tanke på miljön.
Jag tycker så mycket om din bild på alla sätt. Den visar att det är annat än rikedom som kan göra människan förnöjsam. Han se även ut som han tyckte om att du ville föreviga honom och hans säkerligen älskade djur.
Bilden berättat mycket annat också. Visst är det skönt läsa av bilder som denna.
Tycker inte du det också.
Hälsar
Gun-Inger
det tekniska blev för mycket för mig och livskamraten är i sängen.
Den stackaren har haft virus med hosta nu i två veckor.
Svar från Bob Bovin 2013-09-27 08:53
Hej Gun-Inger,
Roligt att läsa om dit bildtolkande. Det är skoj att titta på bilder.
Det är också roligt att besöka gamla bilder man tagit. Några är nästan som nya när minnet sviker.
Angående hosta så kan jag rekommendera motmedel, av egen erfarenhet att, Nipaxon, som är receptfri på Apoteket. Man skall ta det i minst ett dygn och tills hostan försvinner. Tag därtill bitar av ingefära i vatten och bit i dessa när det killar i halsen. Det är starkt men effektivt.
Ha en fin dag
Bob
Hm, det är så många som just skriver om hur hemskt det var med våt-kopiering i mörkrum.. Intressant. Jag tycker det är roligt med en process som tvingar en att välja bort alla skitbilder och bara koncentrera sig på de få som faktiskt är något att ha. Dessutom känner jag mig stolt när jag kopierat en bild som jag blir nöjd med i mörkrummet. Den känslan infinner sig aldrig när jag redigerat en digital bild.. Nä, digitalt är dött för mig. Visst fotar jag digitalt också, men det känns aldrig seriöst av nån anledning.. Men det är bara min personliga känsla..
Svar från Bob Bovin 2015-08-27 14:27
Hej,
Klart att du skall kopiera manuellt, om du tycker det är kul.
Kanske har du tröttnat efter fyrtio år?
Ha det bra
Bob