SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1274. Fyratusendel räcker inte??

Det är naturligtvis inte så viktigt?? –man jag har ibland undrat över?? –hur snabb måste en slutare vara?? –för att man skall kunna ”frysa” en snabb rörelse, som hos en fågelvinge??

Det finns ju inget entydigt svar på en sådan fråga?? –det vet ju var och en?? Försök att få en skarp kolibri. Nu fanns det ingen sådan att uppbringa i Lund så jag fick nöja mig med fåglarna kring assistent Ninnis automat med fågelmat.

Nu har jag ingen snabb kamera?? –min OM-D har bara 1/4000 sekund som snabbaste slutar tid. Det visade sig att det fungerade inte för att frysa vingslagen hos pilfinkarna och gråsparvarna, som var och en förstår så spelar också vinkeln mellan rörelseriktning och projektion en avgörande roll?? Resultatet blev: i tur och ordning 1/1000, 1/2000 och 1/4000 sekund.

Inlagt 2014-10-24 07:38 | Läst 3597 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul test. Lite rörelseoskärpa kan vara bra ibland, det ger liv. Men om man vill frysa vingrörelserna är blixt en bra metod. Brinntiderna är ofta kortare än snabbaste slutartid.
Svar från Bob Bovin 2014-10-24 17:23
Hej Magnus,
Håller med dig, men blixt är jag inte så förtjust i. Kanske kan jag längre fram få en kamera med kortare exponeringstid.
Ha det bra och hälsa grabben i Dalby
Bob och Ninni
froderberg 2014-10-24 18:10
Fujifilm X-T1 har 1/32000 sekund med elektronisk slutare.
Svar från Bob Bovin 2014-10-24 18:47
Det borde räcka långt, med mycke ljus.
/B
Sedan är det även skilnad på olika arter har jag märkt, hur dom använder sina vingar.
Jag skall nog nappa på Magnus förslag och testa med blixt någon gång.
ing-marie
Svar från Bob Bovin 2014-10-24 17:26
Hej,
Jag kan ju inte bli lika bra som du, men jag avstår nog från blixt. De är olika snabba de rackarna. Jag kommer ihåg när jag skulle plåta kolibri i Arizona. Det blev bara blurr.
Ha det fint i helgen, ut och plåta
Bob och Ninni
Du har lyckats bra, Bob. Speciellt sista bilden. Den lilla oskärpan ger rörelsen. Men det är svårt att få bra bilder på småfåglar, eftersom de är så snabba i flykten. Den lilla kungsfågeln känns hopplöst att plåta.
Det är lättare med gatufoto :-)
De större flygande rovfåglar kan man få skarp kring 1/1500 sek.
Blixt är en lösning, men i min värld hör blixt inte hemma i naturfoto. Det stör naturupplevelsen och djuren.
Det skall vara svårt. "Svårt" är vackert :-)
Svar från Bob Bovin 2014-10-24 17:30
Hej,
Jag använde en gammal glugg Zuiko 180/2,8, från 1986, så det var kort skärpedjup. Jag använde inte serietagning, det är ingen sport.
Jag håller med dig, blixt är ett nödfall.
Ha en fin helg
Bob
Flygande småfåglar är ju sannerligen inte lätta motiv och ibland tycker jag att lite oskärpa inte alls stör. Dock uppskattar jag ditt test och dina bilder är väldigt fina. Pilfinken är en underskattad liten fågel.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2014-10-24 17:33
Hej,
Det blev många suddiga pilfinkar och Gråsparvar. Jag undvek blixt och serietagning.
Jag med dig, Pilfinken är en trevlig krabat, pigg och kaxig.
Ha en skön helg
Bob
Nu tycker jag, att en smula oskärpa i vingarna inte alls behöver vara av ondo. Tvärtom kanske.
Måste bara påpeka, att de där, i mina ögon, otroligt sköna bilderna med svepande vingar och skarpa ögon och näbb är otroligt mycket svårare att få till än bilder med hyfsat skarpa vingar.
Jag tycker i alla fall, att dina bilder är fina och den andra gör mig på riktigt gott humör med sin varma färgskala denna dystra fredagseftermiddag.
Jag är allmänt motsträvig till blixt och att använda det till fågelfotgrafering ansåg jag länge vara närmast absurt. Men så lyssnade jag på några duktiga fågelfotografer och tittade på deras bilder. Jag testade en gång. Eller två.. Ännu en konst att bemästra, så det fick anstå. Det finns så mycket annat att först lära sig.
Angående teknikens begränsningar har jag lärt mig, att det man har aldrig lär vara tillräckligt vid fågelfotografering. Det finns alltid bättre prylar än det man själv har. Kortare slutartider, bättre brushantering vid höga ISO-tal, snabbare serietagning för att få bättre chans att få vingarna i rätt position vid exponeringstillfället, längre brännvidder osv. Alltid finns det något att sukta efter. Som vanligt gäller väl, att det viktigaste inte sitter i utustningen. Men framför allt, är det ju så roligt det där med fågelfotografering, eller hur? Kanske just för att det är svårt.
Ha en skön helg!
Eva
Svar från Bob Bovin 2014-10-24 17:47
Hej Eva,
Jag håller med dig att rörelseoskärpa kan vara behaglig. Det ger en fartkänsla, även på cykeltävlingar.
Nya grejer är alltid kul, men här hade jag en glugg från 1986. Jag tycker om att kombinera nytt och gammalt.
Det är roligt att plåta fåglar, men det är inte huvudintresse. Tranor är kul.
H en skön helg du också
Bob och Ninni