SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2591. När funkar monokroma naturbilder??

Naturfoto är vanligen presenterat i sprakande färger?? –både i böcker och på nätet. I fotografins barndom fanns, av naturliga skäl, bara monokroma möjligheter att visa naturens skönhet.

Man behöver bara tänka på Ansel Adams landskapsbilder från västra USA för att förstå hur kraftfull ett monkromt foto kan vara?? Sådana bilder bidrog till bildandet av de första naturparkerna i USA.

Idag är naturfotografin till stor del visad i färg?? –och ett fint exempel på avancerad naturfotografi kan man ju se på Fotografiska just nu: Sea Legacy med bilder av Paul Nicklen och Christina Mittermeier. Tidigare har Fotografiska visat monokromt naturfoto med Nick Brandt.

Monokromt fotoanvänds ofta i konstfotografi?? --och fotografi som skall se annorlunda ut än bilder från telefonen?? Betraktaren studsar till eftersom naturen är så färgrik??

Seniorplåtis som är fotografiskt uppfödd bland monokroma bilder har då och då provat på att konvertera naturbilder till monokromt i Lightroom och Photoshop. Dessutom är Silver Efex Pro 2 kraftfull omvandlare till monokromt foto.

En gång var seniorplåtis och assistent Ninni på en fantastisk safari i Serengeti. Vi sköt?? --med kamera!! -- alla djuren i  ”the big five game ” ?? –lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel!!  Men vi bommade noshörningen!!

The big five game in Serengeti

Inlagt 2018-07-26 08:12 | Läst 4863 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Buffeln blev väldigt bra i sin hotande närvaro och leoparden känns som en monokrom fullträff, där bildens innehåll är tydligt och exakt.
Svar från Bob Bovin 2018-07-26 12:47
Hej,
De fem valdes ju för att de var farliga att jaga. Inte för att de var stora. Leoparden såg hotfull ut, troligen hade den gömd mat i närheten.
Ha det gott
Bob
Visst funkar Serengetibilder med monokromt, men då måste man kunna monokromredigering. Och det kan du!
Svar från Bob Bovin 2018-07-26 15:51
Hej,
Serengeti är en makalöst bra nationalpark, men den är stor och man måste ha tur att få bra förare. Vi hade tur.
Monokroma bilder kan bli bra. Glad att du var nöjd med mina. Jag tror att ett proffs kan välja rätt bild och rätt behandling för mästerverk som Nick Brandt.
Ha det gott
Bob