** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1924. Moralisk fråga?? –publicera??

Gatufotografens dilemma?? –skall man verkligen fotografera det här motivet?? Har det verkligen alldaglig humor eller tänkvärd mening?? –ja vem vet??

Det kan också vara så att den personliga integriteten skadas?? –och då gäller det att göra den så anonym som möjligt??

Obesvarad kram i Lund anno 2016-07-28

Inlagt 2016-08-03 07:38 | Läst 1254 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nja, det man gör på en affärsgata får man stå för. Det går inte som fotograf att förutsätta det värsta i varje fall, då kan man inte ta eller publicera någon bild.

Det är högt sannolikt att att kramen är okej i alla avseenden. Och skulle den inte vara det så bannar de nog sig själva mer än fotografen.

Och frågan om klädsel och hållning. Hur katten ska fotografen kunna veta vem som är nöjd med sin klädsel och hållning eller inte. Jag har fotograferat många på marknader och andra evenemang som enligt alla standarder borde skämmas ögonen ur sig för sin klädsel, kroppsform och utseende. Men de gillar att bli fotograferade, även när det skett utan deras vetskap. Fotografer kan helt enkelt inte vara stilpoliser.

Men om någon ändå är obekväm med att fotograferad. Jo, det kan ju hända. Men vi kan ju inte förbjuda fotografering på allmän plats för den sakens skull. Jag brukar däremot avstå att publicera sådana bilder om personen säger till.
Svar från Bob Bovin 2016-08-03 16:51
Hej Magnus,
Jag hade lite svårt med den här bilden, den utstrålade inte glädje som jag hoppats. Det fanns drag av humor i bilden då jag såg den. Den är för mig ovanlig och väcker frågetecken.
Jag håller med dig i stort. Det har bara hänt mig en gång att en person reagerat i att jag tog en bild. Och hen var inte med på bilden. Jag suddade genast bilden så hen kunde se det, trots att jag hade rätt att ta den. Den var helt positiv i sitt innehåll. Det finns ju dock personer som absolut inte skall synats på bild i en given ort. Det är det enda riktigt svåra att inte veta när man lägger ut en bild på FS.
Hälsa grabben i Dalby
Bob och Ninni
froderberg 2016-08-03 17:08
Jag kan förstå att det kan finnas ett motstånd mot att publicera en bild som man inte tycker är tillräckligt bra.

"Det finns ju dock personer som absolut inte skall synats på bild i en given ort. Det är det enda riktigt svåra att inte veta när man lägger ut en bild på FS."

Jo, men den kategorin, alltså personer med ny identitet finns det inte ens 100 av. Det är ju personer i vitnessskydd, agenter för KSI osv.

För personer med vanlig skyddad identitet är det bara om man kan koppla dem till deras bostad eller arbete som det är känsligt. Jag känner en familj med skyddad identitet som vill att jag ska plåta dem och lägga ut dem på sociala medier, de vill inte bli särbehandlade. Men naturligtvis finns det inga ledtrådar i bilderna till var de bor.
Om någon ber mig ta bort en bild för att de har skyddad identitet, hände en gång 2003, så gör jag det utan att argumentera om sannolikheten att bilden hamnar i en blogg som den personen de är rädda för läser.