SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4331. Tulpanstudier III?? –med en Canon 1.2 glugg

På sextiotalet fanns fortfarande en viss skepsis mot kvalitén hos japanska produkter?? –så att till och med den dåvarande Kockums VDn talade om den gula faran?? Gällde det kameraoptik också??

Redan under femtiotalet märkte reportage fotgraferna i fält att japanska kameror och optik var av tillräckligt bra prestanda?? De var också något billigare??

Vi kan än idag köpa gamla objektiv från denna tiden och de är idag ganska billiga?? –bortsett från några udda och ovanliga objektiv som blivit samlarobjekt. Seniorplåtis har lyckts köpa ett svart Canon 50mm 1:1,2 här i landet. De svarta är mycket ovanliga. Den här modellen, som är släkt med drömlinsen 1:0.95, började säljas 1956 och tillverkades ända till 1968. Totalt såldes nästan 50 000 objektiv och det är en ganska hög siffra. Drömobjektivet såldes i 20 000 ex. När ”drömlinsen” lanserades så var det den ljusstarkaste gluggen på amatör marknaden?? Även om den är något mindre än drömlinsen?? –så är den tyvärr så stor att den inte får plats i den nya adaptern Techart LM-AE9 för autofkokus. Som tur är får den plats i den gamla Techart LM-AE7.

Techart LM-AE7 med Canon 50mm 1:1.2 och motljusskydd

Det här objektivet har en närgräns på 1 meter, men med den här adaptern blir autofokus möjligt ned till 0,5 meter?? Men då måste du ställa avståndet på 1m på objektivet. Precis som med Summilux 1:1.4/50.

Här kommer några bilder från tulpanerna i Botaniska trädgården i Lund. Första bilden är på några meters avstånd.

Tulpaner i Botaniska trädgården fotograferade med Sony a7RII + Techart LM-AE7 + Canon 50mm 1:1.2 @ bl 1.2 utom sista bilden som är bländare 8

Det här objektivet har med full glugg extremet kort skärpedjup?? –bara några millimeter?? Det är mycket svårt att fokusera utan autofokus med detta objektiv. Det är nog därför som man klagat på detta objektiv?? –för att det inte är skarpt?? Det här objektivet är lika skarpt som Leica Summilux 1:1.4/50 objektivet i centrum?? Men det har en skillnad som kan ses som en glöd i bilderna?? –vilket kommer från att ljusa övergångar till mörkt har en ”överstrålning”??

Det finns massor med objektiv av denna typen på eBay och priset ligger kring 4000 kr. Det finns goda chanser att hitta bra exemplar på nätet eftersom det funnits många tillverkade en gång i tiden.  

 

Inlagt 2023-05-16 07:16 | Läst 875 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Bob.
Du må snart kunne skrive en hel "doktorafhandling" om tulipanfotograferring :-)
Det sidste er helt fantastisk.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-05-16 19:58
Hej Erik,
Ja hade det varit så enkelt att skriva en avhandling hade jag skrivit fler. Men det får räcka med en för mig.
Å andra sidan så är det fler som läser avhandlingarna här på fotosidan.
Ha en fin vecka
Bob