** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4383. Vilken pensionsålder skall vi ha??

Plötsligt slog det mig?? –när man insåg att Jiro, 82, plåtade Daimond League i Stockholm??–varför jobbar inte vi också vid den åldern?? Vad är det för fel på gamla svenskar??

Du kanske undrar vem Jiro Mochizuki är?? –jo han är fotograf vid alla stora internationella friidottstävlingar i världen?? Han jobbar åt internationella förbundet för friidrott (IAAF). Jag har sett honom på innerplanen från stora tävlingar så länge jag kan minnas?? Vår corre Maria plåtade honom vid den senaste Daimond league tävlingen på Stadion i Stockholm. Vi la ut bilder på siter på nätet bl a grupper på facebook. Där frågade vi om någon visste vem han var?? Sportfotograf Niklas Larsson på den legendariska, 60 åriga, sport bildbyrån med namnet Bildbyrån hade ofta sett honom sedan 2001. Niklas, som är VD på bildbyrån, letade redan på namnet. En internationell grupp på facebook gav oss fler ledtrådar. Jori är 82 år och bor i Paris. Han reser jorden runt på friidrottstävlinagar och levererar bilder till IAAF.

Jiro Mochizuki i grön mössa och Nikon kamera på Stockholms Stadion

Jori verkar inte bry sig om någon pensionsålder?? –men varför har vi en obönhörlig deadline vid 67 år ålder?? Jo, visst skall man ha rätt att pensionera sig när man kommer till denna ålder?? –och känner sig utsliten eller trött på att jobba?? Visst i vårt land kan man träffa äldre som jobbar i högre ålder?? Men det sker med arbetsgivarens godkännande??

Jag menar att man skall ha rätt att jobba så länge man vill?? Så som Jori gör. I många länder är det en självklarhet att jobba hela sitt liv.

Den här  bloggskrivaren ha kunnat fortsätta som professor på flera universitet i Asien. Men hellre hade seniorplåtis velat ta sitt ungdoms jobb som sportfotograf i  vårt land?? Me det var nästan otänkbart?? –vem anställer en 67 årig gubbe?? Nä han skall helst gå ut och valla sin hund som den här mannen.

Den svenska pensonärens roll i Lund anno 2023-07-06

Inlagt 2023-07-07 07:37 | Läst 838 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jo jag kände igen Jiro också, men kom inte ihåg namnet. Beror nog på vad man menar med jobb, jag jobbar nog lika mycket nu som när jag jobbade. Själv gick jag redan vid 62 men det var ju inte för att jag var slut utan att jag tyckte att jag ville ha friheten att själv lägga plan för dagen. Men är man frilansande fotograf så har man nog både frihet och glädje
Svar från Bob Bovin 2023-07-07 18:18
Hej,
Man skulle ha fortsatt på bildbyrån.se. Men man var nog inte fit nog.
Det blev fotosidan.se i stället. Men här tjänar man ju inte pengar.
Ha det väl
Bob
Det ser ju olika ut från individ till individ och inget behöver vara rätt fel eller det enda. Det viktiga är att få kunna påverka det själv. Inget tvingande måste som det är för en del att jobba även efter pension
/N
Svar från Bob Bovin 2023-07-07 18:20
Hej,
Du har rätt, det måste ju va frivilligt. Men som det är nu förlorar landet mycket kunnande.
Ha det gott
Bob
Det finns ekonomiska frågor i det här, och då man anställer billigare arbetskraft, ofta yngre, så tappar man en del kompetens, men man verkar ha råd att ta det. Och så har äldre arbetskraft en önskan att få göra något eget i ett eget tempo efter ett antal arbetsår. Det e en svår balansgång för samhället det här.
Och några har yrken som gör att dom kan arbeta så länge dom vill och har lust.
/B
Svar från Bob Bovin 2023-07-07 18:25
Hej,
Landet förlorar mycket kompetens på vårt system. Individen förlora också social kontakt i tillvaron.
Är det något vi är påväg att tappa i vårt land så är det kompetens och hantverksskicklighet.
Ha det väl
Bob
Dom som har hälsan och eget företag kan jobba så länge dom vill.

Svårt inom akademin, i USA forskar forskare vidare men inte i Sverige?

Din bild påminner mig om Jan-Åke Björklund, en extremt framgångsrik kommunal- och regiontjänsteman som blev pensionerad från chefsjobbet på SKR vid 67. Han ville inte sitta på en parkbäbk och skjuta duvor. Han fick jobb som regiondirektör i Västra Götaland, som statlig utredare och som grå eminens på Gotland. Där gick sjukvården med plus för första gången på 30 år.

Vilken pensionsåler ska vi ha? Svårt med generell. Dom som jobbar hårt fysiskt har sina behov, dom som har skrivbordsjobb och gillar det sina, och så finns det dom som omgivningen tycker ska GE UPP och inte blockera men själva vill sitta kvar.