SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4466. Reklam med fotografi

Finns det idag?? –inte som efter WWII då modern reklamfotografi föddes i New York och London?? Jo, även i Paris. Då va reklamen ett hantverk och fotografen va regissören??

Mycket va studioarbeten på femtiotalet?? –men några började plåta ut i vardagen och på eleganta resemål. Mycket var beroende av budget?? –men nu börjar rena mode magasin dominera världen. Men tiderna var annorlunda?? Fotografens kommandon till assistenterna kunde innehålla ord som idag helt tabu?? Festandet i London efter dagens arbete kunde hålla på för fullt hela natten??

Makten kom allt mer glida över till beställarna inom mode industrin med två tunga poler?? –tidningarna och modehusen?? Fotograferna, de få, som fick stjärnstatus täljde pengar i stora bitar.

Sedan bröt datorerna in och mode blev data vetenskap?? –och nu spårar allt ur händerna från de flesta fotograferna in i AI?? Det behövs inga fotografer?? –bara dataknuttar??

Men seniorplåtis kör den gamla stilen från femtiotalet?? –och matchar färger??

Reklambild a la femtiotalet i Lund anno 2023-09-27

Inlagt 2023-09-28 08:14 | Läst 562 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Visst var det kul med reklamen då! Jag minns gurun David Ogilvy med "Confessions of an Advertising man". Han hävdade att bilden var viktig, att man måste ha en bra idé, och hade man det behövde man inte anlita Irving Penn för att trycka av slutaren. Det fick mig att kolla på Penn som jag annars inte känt till, detta var för sextio år sen.

Hans bok fick mig att också läsa Augustinus bekännelser. Dom är bra!
Svar från Bob Bovin 2023-09-29 21:27
Hej,
Penn är en av mina favoriter. Han är dessutom ett tekniskt geni när det gäller platinotypi. Hans stor kopior med Pt metal i stället för Ag är utan konkurrens. Någon sådan finns på Moderna.
Ha det väl
Bob