SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4499. Vad tycker du om den här turistfällan

Har du letat efter ett alternativ till turistresan i år?? –du är kanske trött på Mallis och Phukkan?? Om du vill va med om något helt annorlunda så finns det alternativ?? –kanske närmare än du tror??

Ja, rent av i ett broderland?? Seniorplåtis har gjort resan och det kommer inte att gå någon nöd på dig?? Nä, du kan nästan känna dig omhändertagen?? –av mycket vänliga och nyfikna människor??

Om du är från vår kungliga huvudstad kommer du att få problem med språket på plats??

Här kommer några bilder från ett ställe?? —så du kan gissa vart du kan åka?? –för att få en annorlunda upplevelse.

Här har du ett annorlunda semestermål för din nästa resa

Inlagt 2023-10-31 07:15 | Läst 1246 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag skulle gissa på Grönland för jag tror att det mörka köttet är säl eller möjligen val (fast det ser pluttigt ut för val) och sista bilden antyder korv på danska. Snyggt paketerade tarmar. Människorna på bilden ser också ut som inuiter. Ett spännande resmål som vi inte har besökt, än.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-10-31 10:18
Hej Lena,
Det mörka sälköttet kan man för visso få serverat på Island och även hos inuiterna i norra Canada. Men du har helt rätt med Grönland där danska råder som ett språk.
Den sista bilden är från en flygplats där de störst planen kan landa. Ja även rymdskepp.
Ha en fin dag
Bob
En grönlandsresa har stått högt på min drömreselista, men nu lär det inte hända. Köttet håller sig nog bra i de temperaturerna.
Svar från Bob Bovin 2023-10-31 10:29
Hej Stefan,
Det är ett under att så få svenskar åker till Grönland. Västkusten är en makalös upplevelse. Det är visserligen inga vägar mellan samhällena men det finns båt och helikopter att tillgå. Det finn resor till östkusten också.
Om man saknar paraplydrinkar så finns nog det på båtarna.
Jag såg få pooler å bada i, å andra sidan borde vinterbadarna gilla.
Ha det väl
Bob
Vibybo 2023-10-31 11:25
Min arbetsansökan på Thulebasen blev nekad på grund av att Sverige inte var med i Nato.
Jag kollade Wikipedia. "Kangerlussuaq har bland annat hotell, affär, simhall, dagis och skola. Detta samt den storslagna naturen har gjort det till ett populärt turistmål."

500 invånare, stort flygfält (f d amerikansk bas), och som din bilder visar både kyrka, tvätt på tork och pölsevogn, det heter väl Food Truck på dagens svenska.
Svar från Bob Bovin 2023-10-31 11:27
Hej Måns,
Den tidigare flygbasen har även 9 håls golfbana utan gräs. Det är bara den sista bilden som är från den byn. Det är dessutom nära till inlandsisens kant.
Vi reste med ordinäre postbåten längs västkusten. Bilderna är från två andra orter. Tvätten är nog hemtvätt. Sälförsäljningen sker ofta på lokala marknader. Egen jakt av säl är fortfarande vanlig men svår idag när isarna är färre.
Som vi ser här är danskarna noga med egna ord. Pölsevogn ser vi även i den danska filialen vi bor i.
Ha det väl
Bob
Hej Bob. Trevlig reklam för ett annorlunda semestermål.
Det officiella språket på Grönland är Västgrönlandsk, men dansk lärs fortfarande i skolorne. Det finns ingen officiell räkning på hur många som talar danska. en konservativ gissning är att runt hälften av befolkningen är grönländsktalande med nästan ingen eller svag danska.
Det som är helt nytt och aktuellt är att en av de 2 grönländska medlemmer i det danska parlamentet - Aki-Matilda Høeg-Dam har hållit ett tal på grönländska från talarstolen i det danska parlamentet. Hon ska själv tillhandahålla en översättning som också skickas till sekretariatet. De två färöiska medlemmarna har samma rätt.
Aki-Matilda är en av de nya unga framåtsträvande politikerna på Grönland och de vill ha förändring, precis som de unga på många andra platser i världen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS:
Aki-Matilda Tilia Ditte Høegh-Dam, født 17. oktober 1996 i Hillerød, bosiddende i Nuuk, Grønland, datter af fisker og skibsfører Kim Høegh-Dam og folkeskolelærer Bitten Høegh-Dam.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Siumut i Grønland fra 5. juni 2019.
Kandidat for Siumut i Grønland fra 2019.
Svar från Bob Bovin 2023-10-31 21:06
Hej Erik,
Tack för din utförliga förklaring till grönländarnas organisation.
Man förstår att det är mycket att förstå för att hålla ihop edert land
Ha det väl
Bob