SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4675. Vilken glugg väljer en ”hybrid”-analogist??

Väljer du en antik Elmar 9cm 1:4?? –eller en Summicron 90mm 1:2?? Båda tillverkade av Leitz före och efter andra världskriget?? –och de var avsedda för den tidens moderna kameror??

Elmar 9cm 1:4 med Leica II och Summicron 90mm 1:2 med Leica M2

Den äldre uppsättningen är från 1938 och modernare från 1963. Strax före kriget blev bildtidningarnas reportage populära och Leica och Contax kamera var en del i de allt mer internationella reportagen. Under kriget och efter kriget var naturligtvis dessa tidningar del av människornas viktigaste informationskällor.

Sedan kom perioden som kallas det kalla kriget med krig i Korea och senare Vietnam. Det var en tid då Leica och Nikon var stora favoriter hos fotograferna vid fronten?? Här förekom Leica M3 och M2 som en standard för fotografernas kameror.

Men kan det va så att dessa objektiv och kameror fungerar även idag?? Jo, om du vill använda fotografisk film så fungerar de ännu mycket bra. Men märkligt nog fungerar objektiven med moderna digitala kameror också, med hjälp av passande adapter. I nästa blogg skall vi visa bilder med en ”hybrid” av digital kamera + gammalt objektiv enligt ovan.

Inlagt 2024-04-24 01:42 | Läst 821 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob, de jag har går utmärkt, men jag har inga riktigt gamla, de är inte mer än 40-50 år. De riktigt gamla är så vackra, särskilt om de ser lite slitna ut.
Svar från Bob Bovin 2024-04-24 20:37
Hej,
Då var det en storhetstid med massor av bra gluggar. Så de sliter du säkert väl.
Ha det gott
Bob