SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#145. Sova i en papplåda!! --mitt i lyxen!! –med tofflorna fint utanför dörren!!

Vi har vant oss att den sociala tryggheten är för alltid!! – så är inte fallet!! – ett tydligt exempel är det supertrygga landet i öst?? Där tog arbetsgivaren??-- efter kriget, hand om livet från vaggan till garven!! Det fungerar fint!! – tills tillväxten planar ut och viker!!

När jag besökte landet i öst första gången i slutet av 70-talet var staden Tokyo tämligen omärkt av västerländskt beteende!! Alla glodde och fnissade när de såg en Gaijin, dvs utlänning. Stadens parker var rena och prydliga!! --och tunnelbanestationerna  skinande blanka!! Inga uteliggare så långt ögat nådde!! Industrin vi besökte hade egen läkarmottagning inom området!! När arbetarna spelade baseball på egen plan!! --besökte jag läkaren!! --för jag var riktigt förkyld!! Han gav mig en Bamse medicin??  --endast försynen visste vad det var?? --men frisk blev jag på stubinen. Arbetarna var trygga och berättade att direkt efter ingenjörsskolan fick man fast jobb och bostad!! Jobba farsan där var det förtur!!

Jag besökte denna industri många gånger under femton år och fick många vänner där!! Jag blev nog känd som ”Bovin-san”!! Men också den underliga gaijin som tog grädde i grönt te!! –nåja av en gaijin kunde man vänta sig vad som helst från!! Bland mina vänner berättade man att en del industrier i området hade börjat avskeda sina arbetare när det gick sämre för företaget. Detta var mycket svårt att förstå för en japan!! –i tusentals år tog landlorden vara på sina lojala arbetare.

Jag märkte också hur det blev vanligare att se utliggare ovanpå luftkonditionerings-utsläppen vid de stora hotellen i Shinjuku. I slutet på 80-talet dök de första stora papplådorna upp i den varma underjorden vid stationerna.

Shinjuku, Tokya 1996. Utanför lyxbutiken, sovplatser!!  --i papplådor!!

När arbetarna fick sparken!! --var det en sådan stor skam!! --att de ofta lämnade familjen!! -om de inte tog sitt liv!! Det hade naturligtvis ingenstans att bo!! I början av 90-talet hade stora lådstäder vuxit upp i Shinjuku!! –som normalt var lyxens boning med målningar av Chagall och Cézanne i museet i toppvåningen av varuhuset Keio!! Det var en enorm kontrast mellan lyxen där!! –och papplådorna med flera par skor eller tofflor utanför lådingången!!

Shinjuku, Tokyo 1996. Tofflor utanför dörren!!

Jag talade en dag med en man i parken vid stationen i Ueno. Han bodde under ett blått plastskynke i parken!! Han var civilingenjör och hade jobbet 25 år i ett företag!! --en dag sa chefen att det tyvärr var slut på jobb!! Han vågade inte gå hem, han flyttade till parken!!

Den som föddes strax efter kriget blev lycklig nog att uppnå pensionsåldern!! Innan krisen kom!! --och de kan nu njuta sitt otium, som den här mannen!!

Tokyo 1995.En burk kaffe kanske??

Kan det bli så här i Europa?? --det är redan verklighet i vår del av världen!!

Inlagt 2011-08-22 07:05 | Läst 8173 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vi ingår ju också i den här ekonomiska modellen,
så varför skulle vi kunna stå utanför...!?
/B
Svar från Bob Bovin 2011-08-22 08:45
Du har rätt att vi är länkade fast i den globala ekonomin. Lokala prioriteringar av rika länder tycks inte hjälpa. Japan är ju illa ute med lite naturtillgångar. Sverige kan klara det bättre med goda naturtillgångar per capita. Vi märker ju dock förändringarna i vardagen redan.

Tack Bengt

Mvh Bob
Jag vet inte vad jag ska säga...
Visst, det finns de som har de värre, men ändå. Att det ska vara ådan kontrast på levnads standarden i världen.
Svar från Bob Bovin 2011-08-22 16:14
Det kan ju ses som ett vällevnadssymptom på något fel i konsumtionssamhället? Det är ju ingenting mot vad vissa länder i Afrika upplever. Stödet skall naturligtvis gå dit.

Tack för att du kommenterar!

Mvh Bob