SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#72. Gatufoto den snåla vägen?? --kamera från nätet + lins från loppis!!

En gatufotograf måste inte ha en skinande Leica+superglugg!!? –a la 10 laxar eller mer!! – ja upp till 100 laxar är möjligt, om man är riktigt bra?? Seniorplåtis=jag tror inte på det!! –det har aldrig varit kameran som gjort bilden!! --utan ögot!! –den förlängda hjärndelen!!

Myter byggs så lätt upp!! –bra kamera=bra bild?? Även om vi inte vill gå med på det i publikt sammanhang!! -- så agerar vi ofta efter det i alla fall?? Det är obegripligt!! –komplext visst!! --status, känsla, socialt mönster, --jaaa – ja  är inte fri från det heller, man vill ju ha bra grejer. Hur bra behöver man? Inte speciellt märkvärdiga grejer, det mesta duger, du har säkert redan lådorna fulla med det viktigaste husen och gluggarna. Annars kan du gå på loppis, eller kolla näthandeln.

Så här kan det gå till?? Skall du köpa analogt!!, --ja då kommer du undan billigt!! Gå ned på loppismarknaden nära dig. Du får en Konica Autoreflex T, utmärkt stryktålig kamera!!,  --med normalglugg!  --för under 100-lappen, garanterat!  Scoutar du runt lite och har tålamod kan du hitta en Olympus OM 1 för 200-300. Det är en utmärkt liten, lätt kamera. Kolla runt efter en 28/3,5, för sådär 300 spänn!!  --och du har allt du behöver!!

Skall du gå digitalt är det lite dyrare??,-- men satsa på en utgången modell på nätet!!  Jag har tidigare sagt att jag gillar m4/3!! Av det skälet att du då kan välja vilken glugg du vill med adapter. Total frihet som sparar pengar!! Du kan nu köpa en Olympus Pen E-LP1 med kit-glugg för 200 Euro från Olymiamarket via ebay.de. Helsäkert köp!! --ny kamera!! –nästan perfekt sensor!! Gå sedan ned till loppis igen å köp en 15-28mm glugg. Jag hitta en Minolta 28/3,5 glugg för 25 spänn, som ny!!

Här är den!! Jag har lyxat till det med en elektronisk sökare som är supperb. Du kan be kameran zooma in på en detalj för fokus, när du är senior å ser dåligt.

Här kommer två bild jag tog i förrgår på en ”street photography session” i Lund.

Lund 2001-06-09. Kamera som ovan med bländare 8

Lund 2011-06-09. Kamera som ovan med bländare 8

Jag håller på att spara till en Leica M10a Titan +  Noctilux 50mm/0,95 + hyra till en Massai med spjut, som livvakt!! Ska de va status så ska de va!!

________________________________________________________

"Kristaller likt människor har fel" –ett vetenskapligt faktum!!

--eller den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

/Bob

_________________________________________________________

Inlagt 2011-06-11 07:12 | Läst 4295 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Olympus EPL-1 i all ära men Lumix G2 med inbyggd elektronisk sökare och betydligt bättre filmegenskaper för 2500 kronor inkl. ett års svensk garanti är ganska så svårslaget :) Kompletterar man den kameran med några Pentax-110 objektiv och en adapter så får man en lätt och kompakt kamerautrustning för runt 3000 kronor.
//Chasid
janolof 2011-06-11 09:27
Jag är också inne på det spåret, eftersom min EP-1:a saknar sökarmöjligheter, men var hittar du en G2 till det priset...
Svar från Bob Bovin 2011-06-11 09:51
Det är naturligtvis helt rätt. Alla m4/3 är användbara och små. G2 och GH2 är utmärkta med bra sökare. Jag har GH2 och är mycket nöjd med den, men den är dyr. Den elektroniska sökaren från Olympus är jag mycket nöjd med, även om den är lite för stor. Jag hoppas nästa modell från Panasonic eller Olympus har inbyggd liten elektronisk sökare.
Chasid 2011-06-11 11:22
Jag hittade kameran på Expert A6 i Jönköping det var det sista exemplaret som reades ut till 70% av ursprungspriset.
//Chasid
Håller med Dig Bob, bra kamera är inte lika med bra bilder, och det går utmärkt att ta mästerverk med de billigaste kamerorna. Själv har jag haft en hel rad med mer eller mindre billiga kameror både analoga och digitala. Nu när jag skaffat en M9 så är det inte för att jag tror att jag blir en bättre fotograf bara för det utan för att jag gillar kameran och kunde tillåta mig köpa den. Men ibland verkar det som en del vill att man ska ursäkta sig för att man har en M9 hängande runt halsen, och det tänker jag inte göra, jag bara njuter av att använda den.
Ha en härlig sommar ;)
Grozz
Svar från Bob Bovin 2011-06-11 13:37
Det finns en tillfredsställelse i att använda en kamera man tycker om och det tycker jag man skall glädjas med!
Ha en fin sommar med många bra bilder!
Kul att se gatufoto från Lund. Det var där jag började plåta.
Svar från Bob Bovin 2011-06-13 14:46
Kul att du tittar in! När man bor i en stad länge är det svårt att gatuplåta. Det är lättare i en främmande stad.