UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#118. Vart är vi på väg?? –blir det någon grönska kvar??

Jag vet att detta inte är sanningen idag!! --men är det sanningen imorgon?? Går vi mot den här världen snart?? –är det två generationer fram?? --eller kan vi stoppa det!! Antalet gröna löv minskar för varje sekund!! –genom vansinnesfällning av vår urskog!!

Vi skövlar jordens urskogar för vad?? –bara profit!! Vi ökar halten koldioxid i vår atmosfär!! –och påskyndar växthus effekten?? Det låter som det skulle uppväga varandra?? – men så är inte fallet. Om vi hugger ned växterna för att bränna dessa så finns det inga kvar till slut. Så gjorde man på Island en gång!! –ett intressant skolexempel. Nu försöker vi göra det på en global skala!!

Till slut har vi en natur, som ger naturfotograferna motiv av det här slaget??

Kalhygge, Läckebo, 2011. Panasonic GH2, 100-300/4-5,6.

Bensinmack, Riddarhyttan 2011.  Panasonic GH2, 100-300/4-5,6.

Finns det något stopp!! –eller blir det en katastrof i framtiden??

Postat 2011-07-27 07:21 | Läst 10663 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#109. Vernissage?? –Välkomna!! Vi bjuder på isbjörnar och kejsarpingviner!!

Idag är det vernissage på Scandinavian Photo Gallery i Malmö, kl 1400!! Välkomna!! Det blir bilder på isbjörnar och kejsarpingviner?? Allt för att ni skall tycka om de djur som lever på och av iskantens möjligheter!! De är absolut beroende av att det finns is, som bildas under vinterhalvåret i Arktis och Antarktis!!

Isbjörnen kan bara jaga sitt byte, sälen, om den ligger på isen. Den kan smyga sig på sälen uppe på isen, eller komma simmande och slå sälen från vattnet. Isbjörnen sägs vara vänsterhänt, så den måste va intelligent!!  Den kan inte fånga en säl i vattnet. Så om nordpolens is inte längre bildas på vintern så måste isbjörnen lägga om sin meny!! Isbjörnar äter också kadaver av val. Den klarar inte ta en vuxen valross, men kan då och då död en valrossunge. I nödfall äter isbjörnen fågelägg!!

Mid-night sun snack. Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Kejsarpingviner lägger sitt enda ägg på hanens fötter strax innan den stränga Antarktiska vintern börjar. Han står på den frusna vinterisen och bevarar ägget under den -60 gradiga vintern och det kläcks sedan i oktober. Modern kommer tillbaka med mat och sköter uppfödningen tills fadern kommer tillbaka varvid de växelföder upp ungen tills han dyker i själv. Hela processen är beroende av en vinteris som kan hålla hela kolonin, av kanske 5000 kejsare. Om isen försvinner, så måste kejsarpingvinen hitta en ny kall plats att sätta bo på!!

Lanskapet, där kolonin lever, är helt underbart. I isen finns infrusna blå glaciärberg, som lossnat från den antarktiska inlandsisen.

Har du nån mat? Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Om du har vägarna till Malmö idag så titta in på Scandinavian Photos affär, Östra Förstadsgatan 44.

Jag och min assistent Ninni finns där hela eftermiddagen. Välkomna!

Postat 2011-07-18 08:40 | Läst 11161 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#92. Jag har det!! –back up kameran till alla kameror!! –vilken??

De hade väl varit kalas!! --om man kunde ha bara en ”back up” kamera!! –oavsett vilken utrustning du har valt att ha med på ditt uppdrag. Naturbilder i öknen!! –pingviner i issörja!! –gatufoto i Paris!! –isbjörnar i Kaktovik!! Långa, som korta gluggar!! Till allt detta skall du kunna plocka upp en liten ersättare ur väskan när batteri eller elektroniken lägger av. Var finns den godbiten??

Alla ni som varit med ett tag?? --vet att det måste va en kamera som accepterar adaptrar!! --till alla kända gluggar?? --och sedan kan passa på kameran med åtminstone manuellt fokus. Det finns en sådan kamera: Panasonic GH2 och dess syskon t ex nya G3, eller dy nya Olympus E-P3 o s v.

Jag vet inte något objektiv?? --som GH2 inte tar?? –med adapter (kolla ebay)!! Jag kan ta ett exempel som hände i våras. Vi brukar åka till Hornborgarsjön kring 1:a april, för att plåta tranor.  Då brukar jag släpa med mig långa tele och stativ. Man behöver allt mellan 200-2000 mm gluggar. Naturligtvis har man med konvertrar också. Jag har 300/4 och 100-400/4,5-5,6 zoom med. Jag orkar inte bära de verkligt stora tunga vita bestarna längre!! I år tog jag med min GH2 för att lära mig filma!! Det visade sig att det fina i kråksången var att jag kunde använda vitgluggarna fullt ut på full bländaröppning. I filmläge kunde jag få 500-2000 mm och det behövs när man filmar. I filmläge kan man också ta stillbild. I vanligt bildläge har man ju 200-800mm. Tidigt på morgonen är det inget ljus alls och då sätter man på Noctilux 50/1, som i filmläge blir 250/1. Kors i taket!!

Nu tar vi ett bildexempel från H-sjön!!

Morgon med landande tranor 2011. Panasonic GH2, Canon 100-400/4,5-5,6

Så ta å kolla upp en m4/3 kamera, som universal back up.

Kolla in filmen på http://www.youtube.com/user/BobBovin?feature=mhum

Plåta mera!

Postat 2011-07-01 07:21 | Läst 3409 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#85. Hurra vi kan glömma att sätta fokus!! –ny teknik gör att du kan välja fokus efteråt i datorn!!

Det är i vissa situationer omöjligt att hinna sätta fokus på rätt punkt!! Händelser kan dyka upp så snabbt att autofokus inte hinner med. Även om kameran är satt på auto-auto?? --så blir det inte rätt!! På vissa kameror kan man sätta ett läge!! --så att det som är i blickfånget är skarpt, t ex på 550D. Men det hjälper inte!! Det är kanske för mörkt för stort skärpedjup!! --och då vill kameran sätta in en blixt?? --vilket för det mesta är meningslöst, speciellt i naturfoto!!

Här är ett exempel!! Det är en svinkall, snålblåsig kväll i Hinlopen på Svalbard?? –en isbjörn äter säl i ett underbart ljus!! –illröd himmel och blått islandskap.  Man väljer mellan vidvinkel och tele!! Man försöker hinna med båda!! Det är tur att man har en skicklig assistent; Ninni, som plåtar också!!

Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 1D III, 17-35L f/2,8

Det är alltid flera fågelarter runt en isbjörn som äter!! --och de snor åt sig små gottebitar, om de kan. Några måsar snodde den här kvällen lite skin!! --och de fightades hårt om det. Vi är ungefär 50m ifrån händelsen. Plötsligt blir det en pangbildsituation!! --inom några sekunder  och det är bara att fyra av kameran!! --satt på autofokus. Ingen serietagning på!! –jag gillar vanligtvis inte det!! Jag hinner ta två bilder!! --fokus är på isbjörnen, men skärpedjupet räcker inte till för både isbjörn och fåglar.

Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 550D, 100-400L IS f/4,5-5,6

Denna bild kunde ha räddats av senaste datorprogramutvecklingen. Mycket snart kommer en produkt som gör att man kan välja fokus i bilden efteråt i datorn!! Läs om det i den här artikeln:

http://www.nytimes.com/2011/06/22/technology/22camera.html?_r=1

eller på Lytro´s hemsida

http://www.lytro.com/

Vad det någon blogg?? --som pratade om att man skall ta sig tid att ta några få bilder?? Det gäller inte all fotografi!!  –speciellt inte när isbjörnar är i farten!!

________________________________________________________

Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

/Bob

_________________________________________________________

 

Postat 2011-06-24 08:00 | Läst 8601 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#81. Snustorr öken!! –sådär 43 grader i skuggan!! Helvete eller paradis??-- PARADIS!!

De flesta tycker det är för varmt med 43 grader i skuggan!!?? –mitt ute i snustorra öknen?? Men det kan vara ganska behagligt?? --om man är rätt förberedd!! Lever man i Arizona så kan man en stor del av sommarhalvåret uppleva detta behagliga klimat!!

När man hör öken så associerar man till sand!! --och inget vatten!! –å nästan inga växter. Så kan det vara !! --men i Arizona har man ett mycket varierat landskap. Berg och dalar!! --och slätter med sjöar och skog uppe på högplatån.

Efter en del regnande under vinterhalvåret!! --ges det rikligt med blomsterprakt på våren. Ingenting kan slå en öken i Arizona!! --vad gäller blomsterängar.

Arizona på våren.

Spektakulära berglandskap uppe vid Monument Valley!! --där otaliga fotografer har försökt fånga prakten!! Otaliga cowboyfilmer har spelats i här!! Vill du se mer av detta vill jag rekommendera tidskrift Arizona Highway, som funnits i mer än hundra år!!

Monument Valley, Arizona.

Min absoluta favoritplats är Petrified Forest Natinal Park!! I den här färgrika öken har hela träd bevarats som fossil!! --genom att trädets vävnad förstenats med kiseldioxid!! Synen att se hela stammar!! --av träd ligga på marken!! --som om en storm har fällt dem dagen innan!! –är bara ett naturens under no 1. Absolut obeskrivligt!! Genomskärningen av de fallna träden har en färgprakt utöver det vanliga!! Detta är en plats att besöka innan man dör!!

Petrified Forest, Arizona

Om du känner dig frusen här i Norden, så gör en tripp till Arizona i Juli. Jag är säker på att du känner värmen in i benen!! Fantastiskt för reumatiker!! Gå in i luftkonditioneringen då och då!! Drick mycket vatten!! –ofta!! Luftfuktigheten ligger vid så där 15%, otroligt lågt alltså!

Postat 2011-06-20 07:08 | Läst 9725 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 19 20 21 Nästa