Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Klättra på väggarna...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

I dag känns det som om våren äntligen är på väg. Nu har man suttit och pulat i sin lilla kammare hela vintern och nu börjar man verkligen längta ut som en vårrusig ko till sitt grönbete. Men jag måste tyvärr stanna kvar i stan till slutet av april innan jag kan dra på min vårresa söderut, hej Christer!

 

Det är mycket Anders Petersen i Stockholm just nu...

 

Samtidigt som hans utställning på Galleri KG52 avslutas den 4 april  är det vernissage samma dag på hans nya utställning ”City Diary”på Gun Gallery, Runebergsgatan 3, Stockholm.

 

 

Så här skriver Johan Croneman bla om Anders Petersen i den inbjudan jag fått från Gun Gallery:

”Jag vill ha en bild av Anders Petersen. En särskild bild. Många av hans bilder vill jag inte ha. De är för påträngande, för skitiga, alldeles för av­slöjande. Jag är helt enkelt för småborgerlig för många av hans bilder. En stor, svart, hårig muff i närbild, plåtad på en balkong tror jag.

Vad vet jag om det?

Varför ville han över huvud taget att jag skulle se den? Han visar den givetvis just av det skälet. Det är inte den nakna bilden det handlar om – det är ju mig han klär av. Och det är ju jag som blir generad. Jag misstänker att det är hela hans poäng, en viss nyp av utsatthet och nakenhet gene­rerar en annan slags utsatthet och nakenhet”.

 

 

På träffen jag var på med Anders Petersen i förra veckan berättade han om hur viktigt det är att man kontaktar de människor man fotograferat innan man publicerar bilder på dom. När han gjorde sitt mentalsjukhusprojekt var det ett antal anhöriga till de intagna som motsatte sig publicering, men som tur var så tyckte de flesta att det var helt ok. Och många tyckte att han skulle göra ännu fler bilder. Men man kan i och för sig förstå varför en del sa nej, för det är ju fortfarande skämmigt i det här sk upplysta landet att drabbas av psykisk sjukdom.

 

Han berättade också om en sak som hände när han gjorde Gröna Lund boken och den stora bildutställning som han gjorde samtidigt på Grönan. En kvinna på en av utställningsbilderna som bara sett den i litet format tidigare hade blivit alldeles förstörd och börjat gråta när hon fick se sitt ansikte meterstort format på utställningen. Han plockade då självklart ner bilden, men fortfarande efter nästan trettiofem år mår han lite dåligt av att han inte varit tillräckligt tydlig från början då.

 

 

Morgonens fikabok!

 

 

GRÖNA LUND Om människor på ett nöjesfält.

Anders Petersen med text av Jan Stolpe. 114 sidor, utgiven av Fyra Förläggare 1973.

 

 

 

Anders Petersens första bok. Bilderna tagna till största delen under somrarna 1972 och 1973.

 

 

Trevlig vecka!

/Bernt

Inlagt 2009-03-30 15:12 | Läst 10850 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra skrivit, Bernt. Ack, den som ändå bodde i sthlm.. Att kunna gå och se, inte bara en, utan flera utställningar med Anders Petersens bilder. Eller att kunna gå och lyssna på hans föredrag. Om ni bara visste hur privilegierade ni är! :)
Ha, det är bra,,jag har vernissage mellan 13 o 16 , sedan en pilsner på ett ställe i gamla stan,du fortsätter ner till Anders til 1700,. du har att göra, sedan fortsätter partyt på Kapsylen, söder igen alltså,, o ......
micke b
Jag hade förmånen att se Anders utställning häromdagen, när jag hade ärende till Stockholm. En stor upplevelse - större än jag väntat mig. Ändå har jag två av Anders böcker hemma. De äldre bilderna - (från sextiotalet och tidigt sjuttiotal?) var oerhört starka. De nyare kände jag annorlunda inför. Varför kan jag inte riktigt svara på.