** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Panasonic LX3 Standard Black & White brustest.

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Har man ingenting att göra så kan man ju alltid göra en liten ovetenskaplig brustest, och det har jag gjort här.

 

Hela bilden direkt i från kortet helt obehandlad Standard Black & White 200 ISO.

 

Crop 100% 200 ISO.

 

Crop 100% 400 ISO.

 

Crop 100% 800 ISO.

 

Crop 100% 1600 ISO.

 

Crop 100% 3200 ISO.

 

Av ovanstående ser man klart att över 400 ISO har LX3:an stora svårigheter med att klara av bruset. Men det gäller ju faktiskt de flesta kompakter med liten bildsensor.

 

Men man kan naturligtvis om det kniper rädda bilder med högre ISO, här har jag på 800 ISO bilden brusreducerat med Topaz Labs ”DeNoise”.

 

 

Jag kör min LX3:a på 200 ISO för det mesta. Som på den här bilden på Bengan med sin gamla fina Nikon till exempel. Bilden är hårt beskuren och jag har bara utnyttjat halva bildformatet, bilden var alltså liggande från början.

 

 

 

Annars då...

 

 

I natt kändes det som den tropiska värmen slagit till här i stan. Men man ska väl inte gnälla för mycket, det gäller bara att hålla vätskeintaget på lagom hög nivå.

Tittade häromnatten på Mel Gibson´s film APOCALYPTO, en riktigt bra film tycker jag.

Hittade den på Clas Ohlson för 59 spänn.

 

 

”Se nu till att slita lite på kamerorna” som Micke Borg skrev i sin blogg häromdagen.

 

/Bernt

 

 

Inlagt 2009-07-02 11:16 | Läst 3962 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tack för din test som jag tycker är tillräckligt vetenskaplig och med förvånansvärt bra resultat. Tack vare den ljusstarka optiken ligger den ju snäppet före andra (jag brukar köra isoauto max 400). Bra tips med toningen också. mvh/Kalle
Jag tycker mig ae att vid ISO400 så har man tappat lyster. Det kanske är kombinationen av mer brus och sämre kontrast som ger den känslan.
Nog har du väl gjort nåt mer än bara lagt på lite gult i bilden på B.B.? För dig är det kanske är så naturligt med lite fix av nivåer och kontrast etc. att du inte tänker på det som efterbehandling :-)
Mvh
Pa
Svar från kreatören 2009-07-02 14:17
Pa,
Där har du naturligtvis rätt. Jag tycker att digitala filer (bilder) alltid behöver lite småfix med nivåer, kurvor, kontrast m.m, plus lite skärpning i slutändan när man kör med RAW-filer som jag gör numera.
Tjena,,,kul att se,,,jag kör oxå på 200 asa hela tiden, men jag kör dynamiskt svartvitt, men drar ner kontrasten ett steg,,,thats it,,,I går då jag plåta hann jag inte med att ta en bild eftersom kameran är så slö på att starta upp, Det var den tionde bilden jag missade just pga av långsamheten i startögonblicket, så jag härskna till o gick in o köpte en Nikom D60 med standardglugg,, bara så man hinner med , liksom, lef väl,,,Naxos är knallhett men ljuvligt vatten och sköna nätter, blir utställning i november,,,tror den ska få heta Naxos bleka stränder???
Svar från kreatören 2009-07-03 08:40
Halloj där,
Du har helt rätt i det där att man missar bilder då och då, speciellt vid snabba"gatushots". Men jag tror det gäller de flesta digitalkompakter. Nu är jag ingen "gatufotograf" direkt även fast jag försöker då och då, så därför är jag fortfarande rätt nöjd med LX3:an.
Här i stan har vi haft tropikväder nu ett tag vilket gör att luften är tjock och klibbig och man längtar till havet...
Apocalypto för 59 riksdaler. Det är den helt klart värd. Spännande rulle det där. Kul med ditt digitala brustest. Det digitala har ju den nackdelen att när man pressar parametrarna så spricker det å blir ofta fult. Samma som med transistor kontra rör-ljud. Finns många tillverkare som hävdar att deras digitala gitarrförstärkare är den bästa, för att man kan ställa in å få gitarren att låta hur man vill. Men det är på pappret det. Rörförstärkare är fortfarande det som gäller. Ge mig en rörkamera med bländarring, så ska jag slita ordentligt på den :)