Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Det går frammåt med stormsteg...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Jag fortsätter med att visa mina ”gatufotobilder” från mitt vardagsrum.

 

Dalagatan 2009-03-10 kl. 10.03

 

Dalagatan 2009-04-06 kl. 08.37

 

På andra sidan gatan där jag bor ligger Vasaparken en av Stockholm innerstads finaste parker. Vasaparken anlades runt förra sekelskiftet för idrott, lek och promenader. 1911 iordningställdes den första lekplanen, som under årens lopp varit en av stadens mest populära parklekar.

I parkens västra del anlades på 1940-talet ”Glemmes terasser”, tre trädgårdar utformade av den kände parkarkitekten Erik Glemme. Trädgårdarna är exempel på den unika parkkonst som Stockholms parker tidigare var kända för ute i världen. Parken har fortfarande kvar många värdefulla gamla träd från tiden när parken anlades för mer än hundra år sedan även fast många fällts de sista tio åren.

 

Lördagens fina väder hade lockat fram soldyrkarna och fotbollsspelarna i Vasaparken

 

Under åren 2005-2006 genomfördes en omfattande förnyelse av parken med bland annat konstgräsplan, konstisbana och en helt ny parklek.

 

 

Morgonens fikabok!

 

 

US CAMERA 1958

När den här kom ut var jag bara sexton år och hade väl inte upptäckt det här med fotografi och bild riktigt ännu.det skulle ta några år till.

 

 

ROBERT FRANK

Robert Frank hörde jag nog talas om först när jag började på Fotoskolan i mitten på 60-talet och där vår lärare Rune Jonsson lärde oss det mesta om fotohistorien.

När Robert Frank efter flera års arbete var klar med sitt stora Amerikaprojekt var det inget förlag i USA som var intresserade av att publicera hans bilder, så första upplagan av hans ”Les Américains” kom i stället ut på ett franskt förlag 1958, där 83  av Franks bilder blev illustrationer till texter av Simone de Beauvoir, Henry Miller och John Steinbeck. Året efter (1959) släpptes "The Americans" i USA i en textrik upplaga. Först senare fick boken den form vi känner till i dag – Franks bilder plus Kerouacs förord.

 

 

“Meningslös oskärpa, stort korn, luddiga exponeringar, druckna horisonter och en allmän sjaskighet” – så löd tidskriften Popular Photographys dom då.

Men det var inte Franks personliga och för tiden originella estetik som var bildernas största ”problem”, utan det faktum att de anklagades för att vara oamerikanska.

Tiderna förändras som tur är...

 

 

BILL BRANDT

Bill Brandts bilder upptäckte jag första gången på en utställning i London sommaren 1965, då jag gjorde en treveckorsresa med en kamrat till England och Irland.

Hans märkliga bilder tagna med en mycket enkel slutarlös kamera med vidvinkelobjektiv sitter fortfarande kvar i minnet plus naturligtvis hans starka bilder från de engelska koldistrikten.

 

 

ROLF WINQUIST

Rolf Winquist skira och spontana porträtt och modebilder väckte stor uppmärksamhet världen över redan på 50-talet. Som jag berättat vid något tidigare tillfälle brukade jag på vägen till mitt arbete i slutet på 50-talet gå förbi Ateljé Uggla skyltfönster på Kungsgatan där Winquist brukade visa upp sina bästa arbeten.

 

 

Staffan fotograferar mig och Monica och Monica fotograferar Staffan på senaste ”Ellen-träffen”.

 

Det var allt!

/Bernt 

Inlagt 2009-04-06 11:03 | Läst 5607 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att läsa...gatufotobilderna ser ut som om dom är tagna i samma hus som där jag hade hyrt ett fotolabb i källaren nån gång -75-77 sådär. Rune Jonsson kände jag då förstås, samt en del andra från Fotoskolan.
:)
Hälsningar
Anita
Fint att få sig lite allmänbildning till livs :).
Den är verkligen fin Vasaparken, ett andningshål i stan.
-affe
Jäpp, åkte skriller i Vasaparken på sent 1940-tal och tidigt 1950-tal! Visst va det några kvarter att gå från BirgerJarlsgatan, men det verkade vara kortare gångavstånd på nåt sätt på den tiden ;)
Å bredvid Vasaparken ligger skräckens boning, Eastmaninstitutet!!
Ni som vet vad hur ett kontorslandskap utan skärmväggar ser ut, ni förstår hur barntandläkarmottagningen såg ut på den tiden! ;)

Robert Frank ja..
Känsliga saker att fota det amerikanska samhället! ;)
Å den här "bildkritiken" från fototidningar, den finns väl än i dag! ;)
Formen blir intressant, inte innehållet! ;)

Fin blogg Bernt!

B)
Men fy på sig Bengt Björkbom. Eastmanisntitutet var ju finansierat av självaste herr Kodak.
Slött sätt att plåta gatufoto på. :o)
Jag bor på 7:e våningen så ska jag göra likadant får det bli med tele. :o)