Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

En söndag i november...

Morgonen började som vanligt för mig med kaffe och tidningläsande. DN som en gång i tiden var en av sveriges bästa tidningar tycker jag börjar spåra ur mer och mer och liknar numera ett husorgan för borgarna och det är mycket tveksamt om jag kommer förnya prenumerationen när den går ut nästa gång. Kultursidorna är rätt ok fortfarande.


JH Engström på Gun Gallery
På eftermiddagen gick jag ner till Gun Gallery för att titta på JH Engströms nya utställning. Jag kan villigt erkänna att jag ibland haft svårt för JH Engströms bilder, själv tycker jag att jag har ett öppet sinne för alla konstriktningar men ibland funkar det inte ens för mig.
- Jag vill komma åt spänningsfältet mellan kamerans saklighet och min egen subjektivitet styrd av känslor och tankar.
Så har Engström sagt vid något tillfälle. Och det låter ju fint men det måste liksom nå fram till mig också, jag som skall betrakta hans bilder. Bra bilder/konst tycker jag skall kännas i hela kroppen, man skall bli glad, varm, fundersam och kanske ibland förbannad. Men inför många av Engströms tidigare verk har jag just inte känt någonting.

Engströms nya verk på Gun Gallery skiljer sig rätt mycket i formen från hans tidigare saker. Han har här pusslat ihop bilder från sitt leverne likt stora fotoalbumssidor. Vi får vara med om en resa i hans privata värld och det måste ha varit spännande för han själv göra denna forskningsresa.  Men är verken intressanta för oss andra? Där känner jag mig mycket tveksam. När man sett en riktigt bra bild eller konstverk så glömmer man det aldrig, och frågan är om jag kommer att komma ihåg dom här om några år.  

Men har ni 65 000 spänn över som ni inte vet vad ni skall göra av så är det säkert en bra investering att köpa någon av hans verk. Men det kan naturligtvis lika gärna bli en förlustaffär...

Gun Gallery ligger på Runebergsgatan 3 i Stockholm.

 

På hal is... 




Det var gott om skriskoåkare idag i Vasaparken trots det varma vädret, man kanske skulle spänna på sig sina gamla "Gillbergare" någon dag och ta sig en runda

Rapport från fönsterbrädan... 

 För er som är intresserade kan jag meddela att vår brudorkidé mår prima. Den lyser upp fint hos oss i novembermörkret.


Hoppas ni alla får en bra vecka, själv har jag planerat in att någon av dagarna åka ut och titta på bildutställningarna på Fotomässan.

Klick, klick!

 

Inlagt 2008-11-10 01:41 | Läst 11019 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ska ge Engström en chans på tisdag. Men som du säger, det jag sett av honom tidigare har inte fått mig att slå några frivolter direkt.

Tycker det är lite synonymt med den Petersenska grenen av "konstdokumentär" fotografi, dom tar sig aldrig ur "mästarens" skugga på något sätt. Och Petersens bilder kan bara Petersen själv göra.

Tror det ligger mycket sanning i de Bergengrenska orden: "Det viktiga är vad du har att säga och hur du säger det." Och har man inget att säga spelar det nog ingen roll hur man gör det.

-affe
Kul att läsa. DN, håller med dig,,jag har sagt upp min pren,,vet inte varför, men det är ngt som retar mig fruktansvärt med blaskan,,,annars ser du ju oool ut i läsfotöljen,,,vi verkar leva lite på samma sätt du o jag,,,
m
Själv har jag sagt upp DN för att den blev alltför vänstervriden (särskilt Kulturdelen), och gick över till SvD. Den senare känns mer modererad och inte minst nyanserad!
U
Jag har också svårt för den typen av fotografi. Jag skulle t.ex. vilja studera till en master i fotografi, vilket man kan göra på HFF i Göteborg. Men när man tittar på bilderna på den sidan, är det just BARA sådana bilder och det känns väldigt ... oseriöst. Tyvärr.
Så det blir ingen master, för jag är inte sugen på att plugga 5 år utomlands.
Har alltid haft lite svårt för Engström men ska kolla utställningen.
Vilken skön bild på Gillbergarna. Blev sugen på att åka lite långfärd. Har ett par ganska flitigt använda gillbergare i förrådet. Hoppas det blir is på sjöarna i våra trakter denna vinter.//Kurre
Om Engströms bilder är så intetsägande - hur har han då gjort sig känd? Det är en intressant fråga. Det lilla jag sett av hans bilder - t ex i Foto - har inte heller gjort mig till en beundrare. Det finns många nästan helt anonyma fotografer på Fotosidan som är betydligt mera spännande... Men om det finns någon som kan förklara det stora med hans fotografi vill jag gärna lyssna.
Ang dn sa jag upp min prenumeration när de tvingade in kultusidorna i leden för några år sedan. Nu för tiden tycker jag hela blaskan är lätt fascistoid ;)
Förr var kulturdelen åtminstone en frisk fläkt med en någorlunda vaken samhällsanalys. Om man tycker att dn är vänstervriden, vart står man då på den politiska skalan? Huva, vågar knappt tänka på det!
-affe
Det räcker väl att "rätt" personer säger att detta är bra, detta är konst.
Sen står människor i kö för att titta och lära sig vad som är bra konst :)
Gallerivärlden skaffar sig med jämna mellanrum små älsklingar och försöker sen intala oss att det är konst med stort K. Sedan pumpar dom på med utställningar och exklusiva table top böcker för att trissa upp priserna på deras verk. Sponsorer, gallerier, auktionskammare och konstnärer tjänar grova stålar. Men det drabbar som tur är inte oss vanliga människor så mycket, och jag har ingenting emot att dom suger lite stålar av dom välbesuttna.
Det jag skriver här ovan är inte riktat mot någon speciell konstnär, utan mera om hur jag tycker att stora delar av gallerivärlden fungerar idag.

"Dom belönas med stålar och popularitet,
för att föra ut sin förljugenhet,
men jag är ärligt talat inte ute efter klöver,
en nytvättad skjorta är allt vad jag behöver".
/Vladimir Majakovskij
Bernt! Det var klarspråk om konstvärldens mekanismer...
Alltså. Man måste ju anstränga sig lite för att kunna ta till sig fotografi som man egentligen inte annars är så van vid. Gör man inte det så finns det risk att man stagnerar i sin bildutveckling och tröttnar på bildkonst ganska snabbt. Kommer man väl in i JH's bildvärld så märker man att det inte är så märkliga bilder han tar egentligen.
Är inte heller någon större fan av JH Engström även om jag kan uppskatta den här typen av fotografi. Han når inte fram till storheter som Nan Goldin, Anders Petersen eller det lite nyare stjärnskottet Jacob Aue Sobol. Jag får inte den där känslan i maggropen när jag tittar på JH:s bilder. Däremot gillar jag hans bilder från CDG mycket.
kan man komma in med rullstol på Gun Gallery tror du? eller skall jag strunta i det - - -
betr. DN så är jag benägen att ge dig rätt

/inger
Svar från kreatören 2010-01-22 00:11
Det går fint att komma på Gun Gallery med rullstol. Just nu har dom en fin utställning med Irving Penn bilder.
/Bernt