Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

”Gubbsjuka” och några damer i mitt vardagsrumsfönster...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

När skall du bli vuxen sa min livspartner till mig (skämtsamt) när jag berättade för henne att jag tänkte köpa en kamera till. Och dessutom en kamera för film. Finns det fortfarande film? Fotograferar inte alla digitalt numera? frågade hon sedan.

Varför skaffar man sig då en gammal skruttig ”gubbig” analog Leica i dessa digitala tidevarv? Kanske är det mest av sentimentala skäl som jag återigen skaffat mig en Leica. Jag har tidigare i mitt liv haft två olika fabrikat av mätsökarkameror. Först en Canon P (1960) och därefter en Leica M2:a (1961). M2:an med ett antal gluggar 21, 35 och 50 mm sålde jag för ca femton år sedan då jag var tvungen att snabbt fixa fram lite slantar.


Den M4-P jag nyligen skaffat är ingen mintkamera direkt, den ligger snarare i andra ändan av skalan. Kosmetisk är den inte så vacker men jag har inte skaffat den för att den ska stå i bokhyllan och glänsa. Kameran kommer från Fotoskolan i Göteborg där den troligen inköptes i början på 1980 talet, man kan undra hur många elever där som haft glädje av den tidigare... Jag tror att min ”nygamla” M-kamera kommer att trivas bra tillsammans med min lite nyare”Leicakusin” LX3:an.


Siluetter från mitt vardagsrumsfönster.

 

 


 

 

Times flies...


I helgen satt jag och bläddrade i en av mina gamla fototidningar US Camera International från 1963 och då hittade jag den här fina bilden. Den är tagen av fotografen Gunnar Weichbrodt. Några av er känner säkert igen ”magistern” som sitter på stolen i bakrunden och övervakar det hela...

Ett par år efter att ovanstående bild togs började jag på Fotoskolan i Stockholm, och det är nu fyrtiofem år sedan. Times flies...

 

Klick, klick!

/Bernt


Inlagt 2009-11-18 11:46 | Läst 8171 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Sickna schyssta märtor du har i doran Bernt.
Säga vad man vill om modellen, men blyg fick hon inte vara. Härligt med allvaret hos de fotostuderande. Kul att du skaffat en Leica-M igen, ser fram emot bilderna :)
-affe
Om Eric Clapton kör med akustisk gitarr då och då,
så passar det ju fint med en M Leica för dig! :)
Jag är överlycklig över min kommande Instamatic med film i obruten förpackning!

Den kommer efter jul med en god fotovän!

Jag förstår din passion för det analoga! Det är en härlig känsla och för mig är det också goda minnen från glada stunder i mörkerrummet.

Härliga bilder!

mvh
Helena
Det finns ett (kinesiskt tror jag) ordspråk som jag gillar....

"-Vi slutar leka för vi blir gamla.
Men vi blir gamla för vi slutat leka."

Time flies, so keep on playing ;-)
/Peter-L
Den var väl rätt snygg tycker jag.
Det är fler som kör med film fortfarande, eller som jag med gamla objektiv på det digitala :) Det blir ju inte sämre av att man kan hitta guldklimpar (nåja) för en spottstyver på loppis eller onlineauktion.
Bilden är ju helt grymt bra. Påminner mig om när jag gick på fotoskolan och vi hade nakenplåtning med modell..man blev ganska svettig, o jag hade bara en 20mmglugg, ville vara som Hiro...goa tider Carlzon,,,,
Så skönt att det finns fler som har barnasinnet kvar... Jag är också så fånig så att jag tycker att det är kul att leka med mina gamla analoga leksaker. Till och med till mörkrummets dunkel och kemikalielukter längtar jag ibland.
Du sa väl till din fru att vi män aldrig blir vuxna.Mitt barn-barn frågade mig en gång."Morfar nu när du är så gammal och ska dö snart,är det något du ångrar."Jaha sade jag.Det är väl att jag aldrig köpt en Leica och blivit betraktad som en riktig fotograf.Det är det jag ångrat mest./Kenneth
Din nya Leica är visst en skönhet! En Leica är alltid en skönhet. LX3 är väl inte så dum. Men jag vill ha en X1 :-)

Jag har räknat ut att jag lägger minst ett år till mitt liv för varje ny kamera!