Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

I dag kom det en efterlängtad paketavi med posten!

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Posten föresten, det mitt ICA Supermarket  tvärs över gatan som sköter sånt här numera.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Och innehållet kanske inte ser så spännande ut när man ser det så här.

 

När jag började skaffa mig mina nygamla Leica bitar igen visste jag redan från början vilka gluggar jag ville ha, 21,35 och 50mm. 35:an och 50:an var inga större svårigheter att få tag i begagnade dom finns ganska ofta ute till salu. 21:an däremot inte lika ofta, i varje fall inte i Sverige. På ebayen däremot kan man hitta dom men priserna där ligger ganska högt, från 1500 USD (ca 11000 kr)  och uppåt med sökare.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Men till slut fick jag då tag på en 21:a och det blev en Leitz Super Angulon f/3.4 + sökare från 1974 enligt Leica pocket list (tack Johan). 21:an är inte något mint/vitrinskåpexemplar men det var inte ett sånt jag var ute efter, den har naturligtvis lite små nötskador efter över 35 års aktiviteter. Innan jag fick tag på den här har jag flera gånger varit på väg att beställa en ny Voigtländer 21:a på LP men inte kommit till skott eftersom det inte var någon brådska direkt för min del. Billig blev den inte, ungefär samma pris som en ny Voigtländer 21:a med sökare.

Super Angulon 21:an med f:3.4 tillverkades av Schneider för Leitz Wetzlar från 1963 till 1980. Den ersattes sedan 1980 av Elmarit med f: 2.8, och 1997 kom en Elmarit f: 2.8 Aspherical. 2008 kom sedan Summiluxen f:1.4 ASPH.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Så nu har jag igen fått ihop samma M-utrustning som den jag hade tidigare och som jag var tvungen att sälja av för ca femton år sedan för att få ihop slantar till den lägenhet vi nu bor i. Då hade jag visserligen en M2:a nu har jag i stället en fin M6:a (från en känd tidigare ägare).

Nu är det bara att ladda 800 grammaren med Tri-X och ge sig ut i verkligheten!  “You just have to live and then life give you pictures”.


 

Morgonens fikabok!

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Var på bibblan i går igen och fick med mig en ny bok om den märkliga människan ,konstnären och anarkisten Kjartan Slettermark. Boken heter  ”Kjartan Slettermark Konsten att falla” och är så pass ny att det fortfarande doftar trycksvärta om den. Både doften och Kjartan satte igång hjärnverksamheten och det började på en gång rassla i min inbyggda kartoteksnurra.

När jag gick på Fotoskolan på 60-talet var det så att jag under ett år var så kallad frielev. Fri å fri jag fick på min fritid arbeta som arkivkopist åt master Strömholm i hans labb på Drottninggatan men det kändes helt ok. Jag fick också vid några tillfällen utföra fotouppdrag åt Strömholms konstnärsvänner och mest gällde det då dokumentera olika händelser och evenemang.

Under våren 1966 var jag tex med Kjartan och några av hans vänner på några happenings dom hade på några olika ställen runt Stockholm. Jag kan inte påstå att jag fattade innebörden i allt vad Kjartan höll på med men roligt som fan var det, och i de flesta fall ”hög” stämmning.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Fotografen Brita Olsson bok är ett kärleksfullt och mastigt dokumentärbildverk om Kjartans liv, universum och hans konst från 1967 och fram tll hans död 2008, 76 år ung. Bilden ovan från boken. Foto/Copyright © Brita Olsson.  

Carlssonsa bokförlag, 275 sidor.

 

Just nu pågår en hyllningsutställning om Kjartan Slettermark (1932-2008) på Gallerie Bel’Art.

 

 

Det var allt just nu!

/Bernt

 

 

 

Inlagt 2010-02-09 17:08 | Läst 6441 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hålla på å köpa tjuenmillimetrar så där. Jag vill ju också ha en sån. Paketet ser mest ut som en försändelse från en Afghansk odlare. Tullen skulle bara veta. Kjartan Slettemarks bild på Nixon med kaffekopp, kan man se på väggen i serien Tårtan. DeGeer såg nog till att göra lite reklam för sina konstnärsvänner. Tårtan som spelades in där vi fikar varannan Onsdag alltså. Allt går runt
Hej Bernt,
Tjugoettan får du säkert nytta av när du kommer till Skåne igen. Här är ju allt så stort, men med den gluggen kommer ju allt med i alla fall. Lycka till med din nygamla utrustning och välkommen till Skåne när våren dyker upp. Happenings förekommer alltför sällan i dessa dagar, man får i bland nöja sig med att leva på minnesfragmenten.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Som sagt, cirkeln e sluten!
Å framtiden e vår!
Å snygg 21 mm vårmundering du fått ihop Bernt!
B)
Skulle fortfarande vilja se en utställning med Christers kopister. Tänk dig att kunna se ett par av Christers klassiska bilder tolkade av t ex Christer Landergren eller Håkan Elofsson.

Håkan ville ju alltid göra bilderna lite mjukare än vad Christer var van vid. Han berättade hur han gjorde en version som han var nöjd med, och sedan gjorde en ännu mjukare. Denna mjukare version visade han för Christer och Christer tyckte då alltid att den var för mjuk och Håkan blev tillsagd att göra den lite hårdare. Håkan gick in i mörkrummet och tog fram den han gillade, väntade ett tag och gick sedan ut och visade den för Christer, som då sa att precis så där hade han tänkt sig att den skulle vara :-)
Stefan
Svar från kreatören 2010-02-10 00:59
Den "trevliga" historien har jag hört tidigare vid något tillfälle.
Nu fick jag aldrig tillfälle att kopiera några utställningsbilder åt Christer men jag har här hemma en tidig 40 x 50 kopia på den "spanska hunden" troligen kopierad av Landergren och den är ganska hård jämfört med dom kopior jag sett senare. Jag minns att Landergren gillade att kopiera sin jazzbilder rätt hårt också.
Lustigt, fick en likadan avi idag, till synes från samma säljare. I mitt fall en Leitz Wetzlar Summicron 50mm f2, även den att placeras på en M6:a.
Så ska man bara lära sig hantera den också...
Svar från kreatören 2010-02-10 01:11
Det är ladda kameran (med Tri-X) och gå ut och bränna av lite rutor på det du gillar. ;)
Kan inte påstå att jag inte är avundsjuk på dig... Är det är dial herren i boken har?
Det rasslar till i kameraväskan! Har herrn vunnit på Lotto, kanske? Se nu till att hålla grejerna dammfria :)
Svar från kreatören 2010-02-09 22:24
Närå ingen lottovinst här inte. Jag har sålt av lite andra bitar, och hela mitt Leica paket har inte kostat mer än vad de digitala kidsen kan lägga på en 300 mm.
Fint gäng gluggar du fått ihop. :-)
Nej, vitrinskåpsexemplar är inget för fotografer. De törs man ju inte använda. De kan samlarna få slösa sina pengar på istället.
När jag bodde Hornsgatan i mitten av 70-talet, hade herr Slettemark en väldigt liten lokal med tillhörande skyltfönster på Bellmansgatan. Där passerade man gärna, för där väntade alltid de mest oväntade konstupplevelser. Minns än i dag inlägget i debatten om den "vita sporten" - en skål med blodliknade vätska, där en tennisboll genom en sinnrik mekanism föll ner med jämna mellanrum. "Blodet" skvätte och skyltfönstret blev rödare och rödare för varje dag...