CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Är man amatör eller professionell?

En amatör (av franskans amateur, "älskare") är en person som håller på med något för att han älskar det, till skillnad från den som gör det för pengar (professionell).



Är man då amatör när man avslutat sin tid som professionell på marknaden och bara gör saker för sitt höga nöjes skull, eller behåller man sin professionella titel livet ut?
Ordet amatör innehåller alltså inte i sig någon kvalitetsbedömning men används ändå  ofta i betydelsen "oskicklig" "amatörmässigt" och liknande. Jag tycker faktiskt att amatören ibland kan överglänsa den professionelle genom sin totala hängivenhet.



Fönsterreflex tidigt i morse från Eastman Institutet som ligger tvärs över gatan där vi bor.
Eftersom vi bor på nedre botten mot gatan måste vi ha frosterat skyddglas för att slippa insyn. För ett par år sedan var det några figurer som tänkte bryta sig in från gatan mitt i natten genom att försöka öppna fönstret med hjälp av en kofot. Dom trodde antagligen att det var ett kontor eller affärslokal...jag lyckades skrämma iväg dom men det kostade 5000 kronor att byta fönsterglas och laga karmen.


Vad annars....
Idag har jag tid i tvättstugan, man måste ju ha lite rent inför skåneresan.
3 par jeans
4 skjortor
6 T-shirts
6 par strumpor
2 tröjor
1 mogonrock
...är vad jag behöver tvätta idag.



Jag passade på och ta några bilder under tiden maskinerna gick. Huset jag bor i är byggt 1886 och det känns verkligen när man går i de knappt manshöga källargångarna till tvättstugan (som renoverades för ett par år sedan).

PS! Med Canon 350:ans pyttelilla sökare är det bra att ha ett hotshoevattenpass när man arbetar med supervidvinkeln! 

To next time...

Bernt 

Postat 2008-04-22 17:21 | Läst 9473 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Så är det bestämt...

Till helgen drar jag ner till Skåne igen för att hälsa på min vän Chris i Brödåkra. Det har blivit en rutin för mig numera att göra det varje vår och höst.
Och det kommer att bli Swebus som kommer att transportera ner mig även den här gången också eftersom SJ tar så hutlöst betalt. Swebus 326 kr, SJ 935kr. En skillnad alltså på ca 600 kr, det får man rätt många pilsner för.

Vi kommer med stor sannolikhet att ta en tur över till Danmark första helgen för att fylla på pilsnerförrådet och kanske också en sväng ner till Lousiana, dom har just nu en stor utställning med giganterna Cézanne & Giacometti.

Avedon, förra årets gigant på Lousiana. 


Rapporter kommer att komma....

Bernt

Postat 2008-04-21 11:24 | Läst 6577 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vintage Canon FD optik + Canon EOS 350D

Jag har ju en hel del gamla fina Canon FD gluggar liggande i mitt kameraskåp och innan jag gör mig av med dom så tänkte jag testa om någon av dom kan fungera ihop med min digitala EOS. Jag vet att 350:an inte är det bästa man kan ha men den får duga för mig så länge...tills lottovinsten trillar in, och jag håller drömmen vid liv!

Så jag har införskaffat en adapter för FD-objektiv för Canon EOS kameror från Yrkesfoto.se för 795 spänn.
Fokus får man naturligtvis ställa manuellt på FD-objektiven. Tack vare en nedbländningsringen på adaptern kan man jobba på full öppning på objektivet och innan man tar bilden så bländar man ner. Man ställer kameran på tidsautomatik (AV) eller på programautomatik (P) så väljer kameran själv in lämplig exponering.
Adaptern ger 1.25x förstoring på ett FD-objektiv och tar lika mycket bländare i anspråk. Tex ett 24/1.4 blir ett 30/1.8, eller ett 135/2 blir ett 170/2.5.
Vid testen med min gamla Canon TS 35 mm f/2.8 där blir alltså brännvidden 43 mm ljusstyrkan f/3.5 och sen tillkommer croppen på min EOS med 1.6 och då blir brännvidden ca 68 mm. Kanske inte så användbart för att nyttja tilt och skift funktionen i objektivet. Jag tror tex att det gamla Canon FD 50 mm f/3.5 macro objektiv som jag också har kan komma till mer användning.



Canon TS 35 mm f/2.8 New FD Mount inköpt i början på 80-talet och kostade då vad jag minns runt 6-7.000 kr. Idag ligger dom moderna på det dubbla ungefär.



Adaptern FD-objektiv till Canon EOS.



Allt monterat på min EOS 350:a



Test 1 tidningssida.

100 % crop helt obehandlad.



100 % crop med min normala skärpning för 350:an.



Test 2 fruktskål.

100 % crop helt obehandlad.



100 % crop med min normala skärpning för 350:an.

Vad jag var mest intresserad av var om skärpan skulle hålla med adaptern, och det tycker jag att den gör med tanke på att man alltid måste skärpa upp 350:ans bilder beroende på det moarefilter som finns framför sensorn.

Det var dagens rapport från testlabbet.
Hade bäst!
Bernt

Postat 2008-04-20 07:43 | Läst 14103 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lite om en promenad på stan en ljuvlig vårdag

Igår har det varit kanonväder här i stan och efter en veckas innesittande kände jag mig bara tvungen att ge mig ut lite.
Det blev en rask promenad genom stan upp till Östermalm där jag passade på och titta på visningen på Auktionsverket inför deras moderna auktion nästa vecka. Utropspriserna verkade lite lägre i år men dom passar så klart inte min plånbok ändå. Ett antal Andy Warhol blad fanns med som vanligt bla en Marilyn Monroe som hade ett utrop på 600-700.000 kr. Några Christer Strömholm bilder fanns också med, utropet på dom var 6-8.000 kr.

Den här tavlan tyckte jag var spännande, abstrakt och fotorealistiskt på en och samma gång. Max Book heter konstnären, blandteknik på duk 120 x 147 cm. Utrop 150 - 175.000 kr.

En annan av mina svenska favoriter Ulf Wahlberg fanns med med en liten olja (70 x 100 cm) för ett utrop på 40-50.000 kr. Jag har några gamla fina grafiska blad av honom med bilmotiv från hans USA period.

Jag hade tidigare två Warhol blad som jag sålde för ca femton år sedan när vi skaffade vår bostadsrätt här i stan, då fick jag 60.000 st för dom och där har ju priset nästan tiodubblats. Men priset på min lägenhet har faktiskt stigit med mer på dom här åren och ännu mer lär den stiga om alliansen får igenom sitt förslag om marknadshyror. It's a crazy world.

 



Sen gick jag vidare och hälsade på en av mina gamla kunder Kent Melin som numera har en HiFi butik på Linnégatan som heter HiFiArt . Vi har inte träffats på trettio år, men det kändes när vi började samspråka med varandra som det var i går.



Jag var med när han och hans tidigare partner (Pierre) startade upp sin första stora butik Best Sound vid Odenplan på 70-talet och jag gjorde då alla annonser och annat promotionmaterial för dom. Dom gick sen efter några år åt olika håll och därmed blev det slut också på vårt sammarbete.
Det blev mycket prat om ditten och datten och efter någon timme vandrade jag hem genom ett vårvarmt Stockholm.  



Spännande reflexer i Sveavägstunneln. Från det jag var femton tills jag var tjugotre år (1957-1965) gick jag genom den här tunneln varje dag på vägen till och från mitt arbete.

Större bild att titta på här! (Dogma 07) 

 

Hade bäst!

Bernt

Postat 2008-04-19 13:57 | Läst 7646 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Så är det fredag igen...

 Så är det fredag och det har gått en arbetsvecka igen för dom flesta. Mina dagar och veckor förflyter numera i en jämn ström och det är ingen större skillnad på tisdag och söndag.
Jag har nu inga större problem med det här utan tycker faktiskt att det är ganska skönt. Jo, ett litet problem kanske. Det är lätt att jag fastnar framför datorn på senkvällen och sen blir sittande till fyra-fem på morgonen. Och ibland tycker jag då, va fan det är ingen idé att gå och lägga sig nu. Så då brukar jag göra mig en kanna kaffe och sätta mig och läsa morgontidningen i stället.
Jag är ju mera bildmakare än fotograf, och när jag får en idé har jag svårt att släppa den innan jag testat den helt ut. Då får det här med sovandet vänta tills jag är klar.

 

 

 

 

 

 

I natt lyste månen fint utanför mitt vardagsrumsfönster. Handhållen Canon G5 1 sek f/2.0. Tagen kl. 02.28.34

 

Trevlig fredag!

Bernt 

Postat 2008-04-18 12:41 | Läst 6363 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa