CARLZONZ BILDER II

Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Why do you look so sad?

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Den kommentaren fick jag av en person häromdagen. Och det är klart, någon trallgök är jag inte direkt. Men jag förklarade också för han att nästan alla mina självporträtt är lite skådespeleri framför kameran. Man har ju lärt känna sitt ansikte rätt bra nu efter alla de självporträtt jag gjort under åren, för och nackdelar liksom. Vissa saker framhäver man andra saker tonar man ner.

Fast lite rätt har han nog i sin kommentar ändå. Lite ledsna ögon har jag med mig sen födseln och det kan jag inte göra så mycket åt dessutom brukar jag förstärka det i mina bilder, liksom huden struktur som ibland kan se ut som ett månlandskap. Photoshoppad? En hel del fast ingen skönhetsretusch a la Moderskeppet, mera nerretuschering.

         

Originalfil                Svartvit retusch

 

Ett ansikte är framsidan av en människas eller ett djurs huvud, där ögon, näsa och mun är belägna. Ansiktet används främst för att kommunicera.

/Bernt

 

Postat 2010-04-14 11:37 | Läst 3828 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Analogt fast digitalt och en fikabok.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Vår vän Ernst på andra sidan Atlanten skrev häromdagen om Rodinal och en Rodinal-emulator han arbetat fram i sin blogg. Och bildmakare som man är blev man ju sugen att exprimentera lite.

Precis som Ernst så arbetade jag med Rodinal framkallaren i slutet på 50 och en bit in på 60-talet och då med Tri-X för att få grafiska bilder med vasst korn i vissa av mina bilder. Dessutom kopierade jag på extra hårt papper för att ytterligare förstärka den kornet. Bilden ovan visar ganska tydligt hur jag gjorde en del av mina bilder på den tiden.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Numera om man fotograferar digitalt och vill ha fram Tri-X Rodinal känsla får man i stället rotera runt lite i photoshoppen och ibland med hjälp av några pluggar: Och det har jag gjort på bilderna här nedanför. Programmet jag arbetat med här heter Topaz Adjust från Topaz Labs.

        

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Edit! Obehandlade filer från kortet.


Fikaboken!

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Christer Strömholm 1918-2002  ON VERRA BIEN

Boken kom ut i samband med den stora Christer Strömholm utställningen på Färgfabriken 2002. En fin sammanställning av CHR:s fotografiska gärning. En bok som varje fotointresserad borde ha i sin bokhylla.

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Varför tar vi bilder och för vem? Bild är att sända och att mottaga. Vi säger också, alldeles självklart, att vi läser en bild. Vi känner igen föremål, människor material, strukturer – och vi minns. Men vi minns inte lika. Vi minns mycket olika.

 

Alltså uppfattar vi också bilder på skilda sätt, beroende på våra personliga utgångspunkter. Kvar står att vi läser av en bild, i allmänhet från vänster till höger. Man vi tolkar den individuellt med våra egna relationer, erfareheter och personliga minnen som utgångspunkt.

 

Vi tycker om, vi tycker inte om. Vi blir förtjusta. Vi förvånas. Vi engageras, vi äcklas. Vi känner ingenting, vi känner dåligt samvete…Så olika känslor kan en enda bild ge.

 

– Christer Strömholm 1983.   

 

 

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

”Spanska Hunden” (Tarragona 1958) en av Christer Strömholms sk masonitbilder från utställningen ”Dödsbilder” på Galleri Observatorium 1965. Troligen kopierad av Christer Landergren.


/Bernt

 

 

Postat 2010-04-13 11:50 | Läst 3565 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Home sweet home med Sigmas 10-20 mm.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

En av mina bilder i mitt förra inlägg var tagen hemmavid och med ett av mina favoritobjektiv, Sigmas 10-20 mm f/4-5.6.(på min kamera blir optiken 16-32 mm). Kanske ingen värsting vad det gäller krispig skärpa på full öppning, med nedbländat till f/8 som jag kör för det mesta är den helt ok i sin prisklass. Bästa skärpan har den på 10 mm så det är där jag nyttjar den mest.


 

 

Man kan naturligtvis använda 10-20:an till annat än interiörbilder:

Man kan också ta självporträtt med den.


Och landskapsbilder med stort djup.


Ta kameraporrbilder på Canada-Tyskar.


Gå på fotoutställningen Året Bild 2010 med den som jag gjorde idag på eftermiddagen. Och vad tyckte jag om utställningen då? Nja, ingen av dom bättre årgångarna. Fast Paul Hansens reportage om AIK- bröderna var riktigt bra och Pieter ten Hoopens bilder börjar mer och mer närma sig konstfoto.


Elin Höylands utställning ”Bröderna” nere i Valvet på Galler Kontrast tyckte jag var mycket sevärd.


10-20:an passar också bra nere i Slussens katakomber.


Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

Det var allt just nu!


Trevlig söndagskväll!

/Bernt

 

Postat 2010-04-11 19:53 | Läst 10515 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Visst är det svårt det här med att välja mellan färg och svartvitt.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Både Ernst Göran Westlund och Bengan Björkbom har i sina bloggar tagit upp ämnet färg kontra svartvitt fotografering. Och jag hakar på lite.

Bengan Björkbom skrev bland annat så här: ”För att avbilda verkligheten, där passar nog färgbilden helt klart bäst”.


Och så här skrev han också: ” Den svartvita bilden får ofta en annan, och mer påträngande struktur..
den blir även en slags abstraktion av verkligheten.

Vilken av ovanstående bilder av kopisten på museet är den som visar verkligheten bäst då. Det beror nog lite på vilka åskådarna är. För en som inte är så van att titta på och arbeta med bilder kommer nog färgbilden att slåan bäst. Däremot kommer kanske den svartvita att gillas bäst av de som är lite mer vana att betrakta bilder och sen kanske lite beror på i vilket sammanhang bilden visas/publiceras också.

Själv så hoppar jag vilt mellan svartvitt och färg. Fast jag gillar nog bäst mina svartvita bilder.

 

I den här bilden tycker jag däremot att färgen tillför en hel del.

Trevlig helg!

/Bernt

 

Postat 2010-04-09 12:45 | Läst 4247 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Morgonstund ger guld i mund och om att ta farväl av en kär vän.

Normal 0 21 false false false SV ZH-CN X-NONE

Inte för att jag kommer att casha in några extra slantar bara för att jag gick upp och ut extra tidigt i dag redan klockan 07.25. Jag är hundvakt i två dagar åt min son och sonhustrus hund Bacon som är en gathund från Grekland av obestämd ras och ålder. Han blir lite lätt upphetsad av alla dofter i Vasaparken där hundtjejerna gått och skvättat. Inte är han så förtjust i andra hanhundar heller så det gäller att hålla hårt i kopplet för han är stark som en oxe.


Och varför är jag då hundvakt? Jo för idag strax efter klockan tretton skulle deras andra hund Mino resa till hundhimlen där det är ”tätt mellan träna”. Dom har haft Mino i fjorton år och ville vara ensamma med honom hans sista dygn i livet för att ta farväl utan Bacon.  Jag har själv varit med om att ta farväl av en gammal hundkamrat för ett antal år sedan så jag vet hur jobbigt det är, många tårar blev det.



Men när dom kommer hem senare i eftermiddag så finns den här lilla killen på plats vilket säkert kommer att göra att allt går lite lättare.

 

/Bernt

 

Postat 2010-04-08 17:54 | Läst 4063 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa