Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Lite om livet och bestyren när man är torpare och en spaning på lite Christer kort.

Det har blivit en hel del bilder och skrivande om vårt gamla soldattorp i min blogg det senaste året och inte så mycket om fotoprylar bildbearbetning och seriös/skapande fotografi. Men det kommer jag nog igen med senare i höst när torpsäsongen är över.

Hustrun arbetar i vårdsektorn och har delar av året på timanställning vilket gör att hon har lite oregelbundna arbetstider. Men så fort hon har haft några dagar ledigt har vi åkt upp till vårt gamla soldattorp utanför Örbyhus i norra Uppland. Om vi åker upp på vardagar går resan smidigt och utan större problem då pendeln från Karlberg passar med Upptåget i Upplands Väsby som passar tidsmässigt med den buss i Örbyhus som vi måste ta sista biten fram till torpet.

Om man däremot åker upp dagtid på helger är det lite mer problematiskt eftersom anslutningsbussen i Örbyhus bara går varannan timme och UL-biljettens övergång bara gäller i 90 minuter. Sist vi åkte upp missade vi övergången i Örbyhus med 2 minuter och fick betala nya fullprisbiljetter för 10 minutersresan fram till torpet. Man lär så länge man lever.  

Det har målats och fixat lite som vanligt men också blivit en hel del liggande på sofflocket. Det märks att hösten närmar sig med stormsteg. Det är tur att man har en kvinna i sin närhet som inte är rädd för höjder. Själv får jag nästan svindel när jag sätter på mig tjocka strumpor. Tegelpannorna på torptaket är hårt slitna och vi funderar starkt på att lägga nytt nästa år.

.

Annars då…

Har som sagt varit på Fotografiska gallerixet och spanat in lite Christer kort. Många gamla klassiker var det så klart men också en hel del nytt. Tycker nog att de klassiska bilderna där CHR varit med och påverkat vid urvalet och framställningen fortfarande håller bäst (men det kan ju också bero på att hans äldre mera kända bilder sitter inpräntade i hjärnbarken) även fast det var intressant att se en del nytt från det stora Strömholmska arkivet. Sen är jag ganska säker på att CHR inte skulle ha godkänt en del för visning. En del av de stora uppblåsta printarna på utställningen höll väl inte riktigt den kvalité man förväntat sig heller. Men utställningen är mycket snyggt presenterad och ett måste om man är intresserad av svensk fotografi.

Många har redan skrivit utförligt om Christer Strömholms livsverk och om utställningen så den biten hoppar jag över. Här några länkar.

Svenska Dagbladet

Expressen

Dagens Nyheter

.

Fikaboken!

Christer Strömholms ”Post Scriptum”. Så här skriver bla fotografibloggen.se om boken:

"Den hittills största monografin över Christer Strömholm och hans liv. En Bok som bjuder på över 260 bilder, omsorgsfullt utvalda av sonen och fotografen Joakim Strömholm. Här finns de välkända motiven, här finns polaroiderna, porträtten och bilder som aldrig tidigare har visats. En snyggt förpackad bildskatt och äntligen med ett riktigt bra tryck. Ett måste i varje bokhylla (och på varje soffbord), oavsett om man föredrar pocketböcker, tegelstensromaner, kioskdeckare eller fotoböcker".

Och eftersom jag en gång i tiden på det sena 60-talet fick jag den stora äran att under en period arbeta som en av ”Strömholms slavar” i hans lilla labb på Drottninggatan var inköpet av boken inget svårt val för mig.

.

Trevlig Helg!

/Bernt

 

Inlagt 2012-09-21 12:09 | Läst 10807 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag är också en av Strömholms beundrare. Hans fotografi ser jag inte i första hand som dokumentär, utan mera personlig och med "magiska" undermeningar som man har svårt att sätta ord på. Kollade också boken, men tyckte inte bilderna där kom riktigt till sin rätt. Flera av hans bilder som jag sett in natura föll platt i boktrycket. Vet inte vad det beror på, kanske dåliga utgångskopior eller icke perfekt tryck? Såg också Inta Rukas utställning i Katrineholm i somras, samt köpte boken med hennes bilder. Där är trycket närmast sagolikt i jämförelse med Strömholmsboken. Dock samma bokförlag. Har också sett några digitala printar av Strömholms bilder, utskrivna. Tycker inte heller dom kom upp i den klass som de mörkrumskopior som visades samtidigt hade. Det krävs otroligt mycket av den som scannar och redigerar/printar för att sånt ska bli bra.

http://gelatin-silver.blogspot.se/?view=classic
Svar från kreatören 2012-09-21 14:49
Hej Nils,
Jag håller med dig när det gäller trycket. När man nu gör ett praktverk över Strömholms livsverk tycker jag att man borde ha fixat ett bättre tryck. Bilderna tycker jag är genomgående för hårt skannade och ofta helt becksvarta i skuggpartierna. Jag tycker det är jättetråkigt att dom inte satsat på lite bättre repro, kanske dom borde ha tryckt alla svartvita bilder i duplex eller triplex i stället för att köra dom i fyrfärg. Jag har ju en del (silvergelatin) originalprintar på en del av bilderna som är med i boken och kan verkligen se skillnaden.
/Bernt
Nils Bergqvist 2012-09-21 17:05
Precis! För hårt scannade med becksvarta skuggor utan detaljer (detaljer som finns i de original jag sett) var rätta ordet.
Hehe Jo, jag har också gått från tubsockor till nylonstrumpor för svindelrisken. ;)
Fina bilder och du verkar ha en hårt arbetande kvinna av dina bilder att döma, fint har det blivit Torpet.

Håller med dig om CHR utställningen, jag kommer att gå ett par gånger till för att ta in allt, det blev väl mastigt för bara ett besök.

-affe
Svar från kreatören 2012-09-22 12:07
Nu när torpsäsongen nästan är över hinner man med att kulturdroga sig lite igen. Jag kommer också att besöka CHR utställningen minst en gång till.
Skön läsning och fina bilder, Bernt! Gillar den avslutande bilden väldigt mycket. Trevlig helg!
Svar från kreatören 2012-09-22 12:10
Tack Johan,
Den avslutande bilden är väl den enda "bilden" i just det här inlägget.
Härliga bilder och text Bernt!!
Dina tankar kring foto, bild och grafik håller långt! Din dessutom personliga touch ger en dimension till.
Härligt att läsa om ert fina torp. Fast nog är det lite dystert att inte läsa om Ljungdahlen mer..... Bara du lovar att besöka Skåne då och då. ;)
Trevligt helg till dig och din takläggare!! //Peter
Svar från kreatören 2012-09-22 12:13
Tack Peter...och Ljungdalen finns fortfarande kvar i mitt hjärta.
Svartvita negativ kanske ska väckas till liv i mörkrummet,
Det är ofta man hör scannade negativ av svartvitt inte bli bra
Frågan är var de scannat bilderna och hur de scannat bilderna
De hade varit kul att se hans bilder men det blir nog ingen resa till Stockholm för mig
Fint soldattorp ni har fixat till
Svar från kreatören 2012-09-22 12:27
Jag har tråkigt nog ingen aning om hur scanningen av bokbilderna gått till. Om dom scannat påsikt eller från originalnegativen?
Det var också en hel del fina mörkrumsprintar med på utställningen som man kunde gotta sig i...
Hade varit kul att se Strömholm och 'gjort' storstan igen, då det var ett tag sedan.
Det blir tyvärr inte av i år då andra resor står för dörren.

Gillar den sista bilden från trapporna på Fotografiska(?) i hällregn.
Hälsningar från ett idag regnigt Ödåkra
Håkan
Svar från kreatören 2012-09-22 12:18
Det har ju gått åt en hel del stålar på torpet det senaste året så det blir troligen ingen skåneresa för mig i höst. Får satsa på våren 2013...