Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Spelat ut sin roll???

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Så här svarade en (ung) man i fs-forumet nyligen på varför han inte sparade sina raw-filer.

”Vad ska jag ha dem till? Jag har noll och inget intresse av att gräva fram gamla bilder och peta med igen. Jag kollar inte ens på bilder som är äldre än någon månad. Då har de spelat ut sin roll”.

 

 

Jaha tänkte jag som ibland sitter och ”petar” med bilder som kan vara fyrtio år och mer...och det känns oftast t.o.m lustfyllt för mig. Nu har jag ju inte "petat" i just den här bilden på länge, men den har absolut inte spelat ut sin roll trots att den är tagen för nästan fyrtiofem år sedan. Den kommer att följa mig så länge jag lever. Sen att den har haft över 5000 visningar i mitt fs galleri känns ju som extra ”grädde på moset”.

 

 

Hittat på flickr!

 

I dag hittade jag en fotograf på flickr vars färgsättning jag gillar starkt. Och jag blev naturligtvis sugen att testa på några bilder direkt, bildmakare som jag är. Färgsättningen påminner lite om ett mellanting av urblekta färgkort och gamla polaroider.

Inget helt nytt kanske, jag har för mig att jag sett en del modefotografer som arbetat med just den här tekniken. Här kommer ett par illustrationsexempel, inte helt utarbetade ännu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avresedatum för min vårresa till Skåne är nu bestämt.

 

 

Vid lunchtid på fredag sätter jag mig på bussen för resan söderut mot Helsingborg. Där blir jag upphämtad för vidare transport mot Brödåkra. Som vanligt kommer vi nog att ta en tur (eller två) över sundet för att  ”kulturdroga” oss lite. Här är min skånevärd Christer på gång i Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

 

 

 

Morgonens fikabok.

 

 

Daido Moriyama

En av Japans mest kända gatufotografer. Hårda, suggestiva, poetiska och grafiska bilder.

 

 

 

 

 

 

" Skillnaden mellan dåligt och bra kaffe, är som skillnaden mellan liggsår o en orgasm". -Tina Messing.

 

Ha en bra dag!

/Bernt

Inlagt 2009-04-21 12:20 | Läst 5936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bernt, en läsvärd blogg - som alltid. Jag tycker du visar att ordspråket "gammal är äldst" är giltigt även idag. Mycket fina bilder, den unga kvinnan är tidlöst ögongodis.
"Vad ska jag ha dem till? Jag har noll och inget intresse av att gräva fram gamla bilder och peta med igen. Jag kollar inte ens på bilder som är äldre än någon månad. Då har de spelat ut sin roll".
Det här kan man väl se på flera sätt... ;)
Ursäkta! ;)

Eller så är det för mycket jobb med att försöka spara det digitala inför nå'n slags osäker framtid...!?
Vad vet jag!?

Jo förresten ett vet jag, att mina "gamla" negativ dom bara ligger där.... ;)
Från 1958...

Vad gäller kaffe så har jag gått från Zoegas Mollbergs Blandning till Zoegas Forza!
(Annars vid högtidliga tillfällen, lördagskvällar od, så gäller franskrost som jag mal själv! :)
Det är viktiga grejer det här med kaffe!! :)
Och önskar dej fina dagar i Skåne!
/Bengan
Kul med japanska fotografer som Daido Moriyama. Man kan se lite av hans stil i Anders Petersens senare bilder tycker jag.

Tänk på att det blivit dyrt att "kulturdroga" nuförtiden, den danska kronan är nästan uppe i 1:50:- Så det har blivit vanligare att danskarna kommer hit och drogar här! :)
Svar från kreatören 2009-04-21 17:11
Den fototeknik med snapshot som även Anders P anammat på senare år är ganska lik det sätt som Moriyama arbetar med numera. Med en liten kompaktkamera registerar de verklighepåten i ögonblicksbilder. Sen har dom ganska lika sätt att kopiera/behandla sina bilder också.
Sen när det gäller den danska kronan. Det kostar på att ligga på topp!
Vi är väl alla olika eller så kommer den varma känslan för gamla bilder med åren för en del. Själv älskar jag gamla bilder. Tycker de utgör en skönt tidsdokument, speciellt om någon kan berätta en histora till. Gillade programmet Svart på Vitt med Villius och Häger. Berättelse till ett gammalt foto.

Sen kan det vara kul att plocka fram en gammal bild och göra något nytt av.

/Gunnar
Ska bli spännande att se ditt sätt att få fram färgeffekten. Försökte själv nått liknande. Mer lutande åt en Polaroid SX-70 effekt.
Här är två exempel:
http://www.flickr.com/photos/tyckeri/3380744616/
http://www.flickr.com/photos/tyckeri/3382898429/

Basen är tre justeringslager, Curves, color balance och color overlay. Senaste överst. Curveslagret lutar åt crossprocesshållet fast inte så hårt. Color balance fixar skuggorna grönare/blåare och highlights gulare. Color overlay i multiply tonar hela bilden åt det håll man vill och ligger överst.
Det var jag som ställde mig frågan varför inte spara RAW.
Herregud, det är ju originalen.
JPEG är ju bara "Negativets papperskopia"...
Jag förstår honom, och dig också. Han kanske inte har så många bilder som han värdesätter. Tiderna förändras, mot varken bättre eller sämre, de bara förändras. Jag tror att Michelangelo skulle uppskattat digitalteknikens möjligheter att förändra, göra om, eller gå vidare. Men han var nog oerhört nöjd också över att kunna skapa det han gjorde, med sina medel.
Kreativitet uppenbarar sig i många dimensioner, även i tidsled. Den söker efter hål i fördämningarna där den kan få utlopp. Den tittar bakåt ibland, men bara då den tappat fart.