** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

The making of a self-portrait...

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

Ni som har följt min blogg och sett mina bilder i mitt galleri vet redan att jag gillar att arbeta med dom i Photoshop, ibland rätt kraftigt och ibland lite mindre. En del av er gillar mina bearbetade bilder, andra tycker att det är skräp och inte har så mycket med fotografi att göra.

Fast bearbetningen jag gjort på nedanstående självporträtt skulle jag också kunnat göra från ett analogt negativ.

 

Större bild här!

 

 

I många (digitala) självporträtt jag gjort de senaste åren ligger det ofta många timmars arbete bakom varje bild, men ibland kan det också gå på tio-femton minuter.

Själva fotograferingen brukar gå ganska snabbt, ofta med handhållen kamera om ljuset räcker till men ibland också med stativ och nästan alltid i befintligt ljus. Jag brukar ta ett dussin exponeringar varav några alltid brukar bli oskarpa eller så hamnar skärpan lite fel. De flesta tidigare självporträtten har jag tagit med min G5:a, nu med LX3:an har det blivit lättare att få skarpa bilder i befintligt ljus tack vare bildstabiliseringen.

Sen jag fick CS4:an så gör jag nästan allt arbete i ACR:en vilket gjort arbetet mycket lättare. Tidigare när jag gjorde bilderna i photoshoppen kunde det bli upp till 15-20 olika justeringslager som gjorde att det gick rätt trögt till slut. Dessutom en del mellansparningar som snabbt fyllde hårddiskarna.

Att arbeta med ACR:en känns lite som på den gamla goa tiden när man stog och slabba i mörkrummet. Mycket pjattning och efterbelysning blir det för att få fram den rätta stämmningen och det rätta grafiska uttrycket. Sen gör jag slutarbetet i photoshoppen med lite kurvor, nivåer och ev toning. Sist skärpning med lite olika tekniker beroende på publiceringsstorlek.

 

 

 

Så här svarade Micke Berg i min blogg häromdagen ang LX3:an:

”I går då jag plåta hann jag inte med att ta en bild eftersom kameran är så slö på att starta upp, Det var den tionde bilden jag missade just pga av långsamheten i startögonblicket, så jag härskna till o gick in o köpte en Nikom D60 med standardglugg,, bara så man hinner med , liksom”.

 

Och det har han naturligtvis rätt i det där med långsamheten. När jag försöker ta lite ”hipshots” som jag gör då och då så missar jag också bilder ibland. Om man stänger av strämspararen och håller igång kameran hela tiden går det lite lättare. Men det suger också på batteriet så därför har jag alltid med mig ett extra fulladdat när jag går ut på stan.

Nu tror jag det här med den lite långsamma uppstarten gäller de flesta små digitalkompakter och att man får leva med det tills tillverkarna löser problemet. Jag har för mig att mr Björklund också har påpekat att han har samma problem med sin G10:a ibland.

 

 

 

Annars då...

 

 

I dag har vi varit och besökt vår nya (3 dagar gamla) familjemedlem.

 

 

”Farmor” Vivianna tillsamman med vårt nya ännu namnlösa barnbarn.

 

 

Hade gott därute i sommarnatten!

/Bernt

 

Inlagt 2009-07-05 23:14 | Läst 3165 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
" å vilket väder vi har fått!",.. hade han nog sagt till farmor om han kunnat :-)
Svar från kreatören 2009-07-06 13:39
Vi får väl se hur länge det dröjer innan han börjar tala. Min dotter var tidig och var bara 10-11 månader när hon började. Min son höll däremot nästan tyst till han 2,5 år...
Hehe, vilken liten sötnos! (Menar förstås den nedersta killen ;) Eller är det kanske en liten tjej?)
Svar från kreatören 2009-07-06 13:41
En liten kille blev det (2,8 kg). Men det viste vi redan att det skulle bli...