Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Vad är "gatufotografi?

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Så här skriver Bengan i sin blogg i dag:
”Var går gränserna?Är det bilder i en urban miljö, eller bara bilder "från gatan" som räknas? Och räcker det bara med ett foto taget på gatan, eller måste det finnas något mer i bilden?”

 

Som jag sagt tidigare räknar jag mig inte som någon gatufotograf. Mina bilder som jag tar på och i staden är väl mera flanör och stadsfotografi. Jag är nog lite för blyg för att fixa det här med att sticka upp kameran i ansiktet på folk.

Det finns ju också lite olika typer av gatufotografer, de som arbetar öppet och de som arbetar dolt, de som arbetar aggressivt och de som arbetar försiktigt.

 

 

Jag brukar börja mina mornar medans jag väntar på att kaffebryggaren gör sitt jobb med att titta ut genom mitt vardagsrumsfönster en stund. Mest för att kolla väder o vind som man brukar säga. Har man dessutom tur som jag har och bor vid en park är det också ett sätt att följa årstidsskiftningarna.

I bland tar jag också några snaps för att peta in i bloggen. Räknas då dessa snaps som ”gatufotografi”?

Bilden ovan tagen i dag klockan 09.29 vilket visar att jag var lite sen idag.

 

 

 

Och dom här bilderna då? Måste ”gatufotobilder” vara tagna på gatan eller kan bilder räknas dit även om dom är tagna på en utställning, på ett café eller nere i tunnelbanan.

 

 

Morgonens fikabok!

 

 

NEW YORKERS As seen by Magnum photographers.

Den här boken går klart in under begreppet gatufotografi. Många ”never-before-seen” bilder av både kända och för mig okända Magnum fotografer.

 

Burt Glinn 1959 och Abbas 1999

 

Elliott Erwitt 1950 och Bruno Barbey 1967

 

Ferdinando Scianna 1985 och Eli Reed 1987

 

NEW YORKERS utgiven 2003.

 

 

Vad annars!

 

 

Min fru är klar med omklädnaden av vår fotölj som jag skrev om tidigare.


 

Nu skall jag dra ner på stan och försöka fixa lite bläck till min skrivare. Gjorde redan ett försök i lördags på Elgiganten, Siba och OnOff utan framgång...nu står Mattonbutiken på tur.

 

/Bernt

Inlagt 2009-03-23 13:45 | Läst 7528 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tycker att gatufotografi är: utforskande bilder av en subjektiv verklighet i allmänna miljöer. Sedan spelar det ingen roll om man känner människorna på bilden, om det är genom ett fönster, på en krog, i en galleria eller café mm.
/Jonas
Jag gör det enkelt för mig och samlar allt inom begreppet "Det urbana landskapet" i betydelsen staden och dess invånare. Då rymmer det allt som finns och händer inom tätbebyggt område. Är jag fel ute?
Svar från kreatören 2009-03-23 18:02
Det är väl ungefär så jag tänker också om mina "promenadbilder".
Man kanske kan se det så här att det är snaps i den urbana miljön... :)

Och varför diskussioner ibland kommer upp, även här på FS, om vissa bilder är gatufoton eller bara gatudokumentärer eller tom nå'n slags "turistbild" med en vääääldigt lång rubrik så alla kan läsa om vad bilden egentligen betyder, det är kanske ett bevis på svårigheten att enas om fenomenet "Gatufoto"! :)

Och jag tror som i alla andra konstnärliga sammanhang att alla är vi barn i början, vi måste pröva litet försiktig att våga lyfta kameran på gatan då alla tittar på en!! ;)
För det gör dom inte! Tyvärr! ;)
Sedan då den första skräcken lagt sig, då börjar gatufotograferna utkristallisera sig, dom som fortsätter!
Några få och envisa, som ständigt fotograferar, som söker och letar efter "bilderna"...
"Bilder" som aldrig vill komma så man blir riktigt nöjd...

Å det här va nog inget bra svar på frågan det heller! :)

Men den boken du har som fikabok, den kanske kan ge litet fingervisningar om vad man generellt menar med gatufoto i fotokretsar!?

Snygg kopp med fat förresten! Känner igen modellen! :)
/Bengan
Ja, svårt detta: Vad är gatufoto?
Bra boktips som vanligt, skall genast ge mig ut på nätet och leta ;)
-affe
Fåtöljen blev superfin, har just undrat hur det gick med projektet *tummen upp*
/aw :)
Snygg fotölj, bra arbete av din fru:o)
MVH synnöve
Sanningen är kanske att ingen i hela världen vet vad gatufoto är;) Jag gillar uttrycket "ögonblicksbilder", även om det inte alltid är samma sak som gatufoto, som i sin tur ingen vet vad det är..osv..Men Mr Erwitt struntade i allt sånt. Han bara tog fantastiska bilder han. Det gjorde han rätt i.../PE
Hej
Åh så fin fotöljen blev. Lillan är såååå bra på sånna saker! Den passar som handen i vanten hemma hos er. Hälsa henne så gott och ha en fortsatt bra vecka.
Norrland
Svar från kreatören 2009-03-24 11:07
Tjaba "Norrlandshäxan" ;o)
Jag har framfört din hälsning.