Foto Grafiska Frukter m.m från Vasastan

Varför tar du så många självporträtt?

Den frågan har jag fått ett otal gånger de senaste åren och den är inte helt lätt att besvara. Så här kanske det är. Konstnärer av olika slag har ända sen renässansens dagar använt sig av självporträttet för att försöka besvara en av livets stora frågor, Vem är jag? En spegelbild eller ett modernt passfoto kan berätta för en person hur han eller hon ser ut. Men den yttre bilden speglar sällan hela människan. När en konstnär gör ett självporträtt måste han noga tänka på vad han vill visa av sin personlighet, sin karaktär, sitt humör och sitt utseende. För att sedan bestämma vad som bäst kan företräda honom, just vid skapartillfället. Sen måste han också bestämma sig för vilket uttryck och vilken kroppshållning han vill visa och inte minst bestämma form och ljus.

Det är också en helt märklig och unik psykologisk grej som sker när man tittar in i sina egna ögon och sitt eget ansikte när man skapar sitt eget porträtt. Lite högtidligt kan man nog säga att ens eget ansikte plötsligt blir en spegel av ens inre. Och ibland händer konstiga saker i en medans man håller på. Ofta en vällustkänsla faktiskt. Sen om bilderna man gör är sanna eller inte...

 

/Bernt

 

Inlagt 2012-02-29 14:31 | Läst 5925 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressanta reflektioner.
Själv har jag nästan aldrig gillat bilder på mig själv,
undrar vad det säger ur psykologiskt perspektiv. ;)
-affe
Svar från kreatören 2012-02-29 18:39
Det är jag nog inte rätta mannen att svara på Affe. Jag försöker bara i all blygsamhet bara "try to live my life and do my thing".
Jag gillar inte att se mig själv på bild.
Men frågan är fel att ställa till dig tycker jag i alla fall. Du gör dig bra på bild.
Keep up the good work.
/Lena
Svar från kreatören 2012-02-29 18:52
Jag håller just nu på och arbetar med bilder för mitt nya lilla egobokprojekt "AS I SEE MYSELF" som jag hoppas bli klar med om någon månad eller så. Sen om det är bilder som visar mitt sanna jag det har jag svårt att avgöra...det gäller bara att gilla läget på något sätt...
Jag tar hellre porträtt på andra och jag har tyvärr aldrig upplevt någon känsla av vällust när jag ser porträtt på mig själv. Min inre syn på mig själv stämmer inte alls överens med diverse kamerors dito. Vilken har tolkningsföreträde ;)?

/Torbjörn
Svar från kreatören 2012-02-29 19:02
Tjena Tobbe! Kanske dax då att byta kamera då eller att besöka en hjärnskrynklare eller bara släppa loss och gilla läget liksom...
Många bra synpunkter! Fortsätt med självporträtt!!
Svar från kreatören 2012-02-29 19:04
Jag kör hårt och under våren kommer nin nya bok "AS I SEE MYSELF"...
PerPula 2012-02-29 21:04
Gott och höra. Ser fram emot din bok.
"Konstnärer av olika slag har ända sen renässansens dagar använt sig av självporträttet för att försöka besvara en av livets stora frågor, Vem är jag?"
Bra tänkt!
Forsätt med dina porträtt!
Och jag fortsätter med mina! :)
/B
Svar från kreatören 2012-02-29 19:06
Det går bra att ta självporträtt med film och en M4 också!
Jag är så dj-a ful så jag blir bara ledsen av att se min nuna på bild.
Mycket bra bild den sista, är det den nya nexen?
Svar från kreatören 2012-02-29 19:09
Yes taget med den nya Nexen och 1600 ISO på fri hand-
Intressant! Jag har inte reflekterat över det så mycket men ibland kan det vara brist på andra motiv eller för att behovet av att få knäppa en bild under trista dagar. Mina självporträtt är inte speciellt genomtänkta. Jag har en bok med Rembrant, man kan se hur han åldras genom att betrakta hans självporträtt, det är ju också en kul grej med det hela. Jag gillar dina porträtt, de är ärliga.
Själv vill jag helst inte se mig själv på bild (står hellre bakom kameran), men gillar absolut dina självporträtt!
/Kjell